Angajatii spitalelor vasluiene, în grevã de avertisment

1
322

Ieri, între 9.00 si 11.00, angajatii spitalelor din Vaslui, Bârlad si Husi, la fel ca cei din întreaga tarã, s-au aflat în grevã de avertisment. Chiar dacã actul medical nu a fost neglijat, protestul la care au participat sute de infirmiere, brancardieri, personal TESA, dar si asistente medicale sau medici, s-a dorit un semnal de alarmã cu privire la inechitãtile salariale din sistemul sanitar, în special în ceea ce priveste acordarea sporurilor specifice.

Anuntate de ceva vreme, protestele salariatilor din sistemul medical au inceput cu o grevã de avertisment, care a avut loc ieri dimineatã, intre 9.00 si 11.00. În fata spitalelor din Vaslui, Barlad si Husi saau strans cateva sute de angajati, in cea mai mare parte veniti de acasã pentru a-si sustine colegii, iar in unitãtile medicale, protestul a luat forma grevei japoneze. Chiar dacã protestul nu a afectat actul medical, ci doar timpul de asteptare al pacientilor veniti la consultatii, acesta s-a dorit a fi un serios semnal de alarmã cu privire la inechitãtile apãrute anul trecut, dupã implementarea noii legi a salarizãrii. Mai mult, in afara infirmierelor, brancardierilor, personalului TESA si a altor categorii de auxiliari, la greva de avertisment de ieri au participat si asistente medicale si medici, care reclamã reducerea salariilor, din cauza plafonãrii sporurilor pentru activitãti specifice, incepand cu luna trecutã. ‘Una dintre revendicãrile Federatiei Sanitas legatã de actuala grevã de avertisment si viitoarea grevã generalã este renegocierea contractului colectiv de muncã, semnarea si inregistrarea acestuia astfel incat sã fie aplicabil sistemului de sãnãtate. În mod similar, si la muncã avem aceeasi revendicare, de a negocia contractul de muncã pentru sectorul de asistentã socialã. De asemenea, cerem eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite destinat acordãrii de sporuri, plafon care limiteazã drastic veniturile salariatilor din spitale’, au declarat liderii de sindicat ai Federatiei Sanitas. Acestia urmeazã sã aibã intalniri cu respnsabilii din guvern si, dacã revendicãrile lor nu vor fi acceptate, anuntã o grevã generalã pe data de 11 mai.

1 COMENTARIU

  1. Medici , asistentele , infirmierele , … au salarii foarte mari in comparatie cu un salariat de la privat . Daca nu le convin sa mearga la privat sa lucreze ca acolo se munceste mult pe bani putini . Eu unul nu sunt deacord sa platesc salarii mari din bani mei publici .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.