Salarii publice, certuri secrete

0
266

Salariatii Ambulantei Vaslui nu au primit de la 1 martie 2018 salariile promise. În loc de mãriri consistente, angajatii SAJ au primit cresteri anemice, cuprinse între 100 si 200 de lei. Nemultumiti de banii primiti, ambulantierii au avut, vineri, discutii aprinse cu conducerea unitãtii. Discutii… secrete, trebuie spus, desi scandalul este unul la nivel national. Dacã Ministerul Sãnãtãtii nu va vira fonduri pentru plata sporului de conditii deosebite, sindicalistii amenintã cã vor continua miscãrile de protest.

Angajatii Serviciului de Ambulantã Judetean (SAJ) Vaslui sunt nemultumiti de salarile pe care le vor primi in urma implementãrii legii salarizãrii unice a bugetarilor. Vineri, incepand cu orele 10.00, in sala de sedinte din sediul intitutiei au avut loc o discutii aprinse intre lideri sindicali si salariati, pe de o parte, si reprezentanti ai conducerii, de cealaltã parte. Desi presa localã a fost prezentã la eveniment, jurnalistii nu au fost lãsati in interiorul clãdirii, pentru a asista la ‘negocieri’. Atat liderii de sindicat, cat si reprezentantii conducerii au refuzat sã ofere informatii cu privire la nemultumirile salariatilor. ‘Oamenii sunt nemultumiti cã unii din angajati castigã mai mult decat altii. Un exemplu ar fi personalul TESA, care incaseazã lefuri mai mari decat personalul operativ de pe salvãri’, ne-a spus un medic care a coborat dintr-o salvare. Contactat telefonic dupã orele amizii, Leonte Condurache, liderul Sindicatului de la Ambulanta Vaslui, a spus cã salariatii sunt nemultumiti din cauzã cã salariile nu au crescut conform estimãrile oferite de la guvern. Mãrirea salariilor de la data de 1 martie 2018 a fost in medie de 100 – 200 de lei. Practic, in fiecare judet, Ambulanta a primit un anumit procent pentru acordarea sporului de conditii deosebite. ‘Noi ne-am intalnit si am discutat cu conducerea despre cuantumul salariilor. Asteptãm sã vinã reglementãri de la Ministerul Sãnãtãtii, in sensul acordãrii de foduri pentru plata sporului pentru conditii deosebite intre un procent de 55 – 85%, doar pentru personalul operativ. Noi apartinem acum de Minister. Dacã nu se vor acorda aceste drepturi, vom continua miscãrile de protest. Pentru noi, noaptea nu mai este noapte, ziua nu mai este zi; avem interventi dupã interventii, parcul de masini este uzat, cu peste un milion de kilometri. Riscul e mare la noi. Nu vrem sã cedãm si vom cere insistent aceste drepturi salariale’, a spus Leonte Condurache.

Noi negocieri la Ministerul Sanatatii

Reprezentantii sindicatelor din Sãnãtate au avut, vineri, o intalnire cu ministrul Sorina Pintea, la sediul Ministerului Sãnãtãtii. La discutii a participat si ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Întalnirea de la sediul ministerului s-a desfãsurat in contextul in care in ultimele zile au avut loc proteste, organizate de cadrele medicale, legate de modul in care se acordã sporurile. Sute de asistente, infirmiere si medici de la unitãti spitalicesti din Capitalã si din tarã au protestat, incepand de joia trecutã, nemultumiti de scãderea sporurilor, despre care sustin cã au fost plafonate la 30%. Angajatii din sãnãtate spun cã, din cauza acestor sporuri, salariile le scad chiar si cu 1.000 de lei. Cadrele medicale sustin cã se vor primi sporuri diferentiate, ceea ce nu este normal, in conditiile in care toti angajatii intrã in contact cu bolnavi de tuberculozã, HIV sau hepatita B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.