Motoarele economiei vasluiene, lovite de criza fortei de muncã

1
291

Fermierii din judetul Vaslui nu gãsesc fortã de muncã pentru a presta muncile agricole sezoniere. Sectorul pomicul, viticol si cultura mare au nevoie rapid de fortã de muncã, deoarece campania de primãvarã este mult întârziatã. O solutie salvatoare ar fi ca asistatii social sã poatã lucra ca zilieri, fãrã sã îsi piardã ajutoarele sociale. Cu aceeasi crizã de personal se confruntã si domeniul constructiilor. Primãriile din judet au cîstigat finantare pentru sute de proiecte de dezvoltare, însã firmele de constructii gãsesc tot mai greu meseriasi.

Sectorul agricol se confruntã cu o crizã acutã de fortã de muncã. În aceste zile, atat societãtile comerciale, cat si micii producãtori au nevoie de personal pentru muncile agricole sezoniere. Cererea de fortã de muncã este mai mare in pomiculturã si viticulturã, la curãtatul copacilor si vitei-de-vie, dar si in cultura mare, unde este nevoie de muncitori necalificati pentru manipularea semantelor pentru semãnat etc. Problema este cã multi fermieri se plang cã nu gãsesc la timp oamenii de care au nevoie si apeleazã la fortã de muncã din alte judete sau lucreazã cu persoanele private de libertate de la penitenciar. ‘În aceastã perioadã este nevoie de multã fortã de muncã in agriculturã. Sunt fermieri care nu gãsesc personalul de care au nevoie pentru a efectua lucrãrile agricole de sezon. În ultimii ani, fermierii s-au dotat cu tot felul de utilaje agricole pentru activitãtile specifice, dar mai este nevoie si de fortã de muncã. În medie, un zilier din agriculturã castigã 70 de lei pe ziî, spune Gigel Crudu, directorul Directiei pentru Agriculturã a Judetului (DAJ) Vaslui. O mãsurã care ar duce la imbunãtãtirea ofertei de fortã de muncã din judet ar fi modificarea legislatiei privind venitul minim garantat. Beneficiarii de ajutor social ar trebui sã fie lãsati sã presteze si alte lucrãri sezoniere in agriculturã fãrã sã isi piardã prestatia socialã si, in acest fel, fermierii ar gãsi mult mai usor fortã de muncã. ‘Cei care lucreazã zilieri trebuie ca in fiecare zi sã dea cartea de identitate angajatorului, pentru a fi completat Registrul zilierilor care se transmite la Inspectia Muncii. Însã, peste tot nu sunt oameni! Nu ai cu cine sã lucrezi. Noi vrem sã angajãm un tractorist si un mecanizator de mai mult timp, insã nu avem pe cine. Toti tinerii pleacã in Anglia!’, se plange Dan Hurduc, membru in conducerea Asociatiei Grup Est Husi.

În constructii, aceeasi poveste!

Sectorul constructiilor din judetul Vaslui se confruntã cu aceeasi crizã de fortã de muncã. Neculai Moraru, primarul comunei Fãlciu si presedintele Asociatiei Comunelor din Romania – Filiala Vaslui, spune cã lipsa din judet a firmelor de constructii civile, cum ar fi grãdinite, scoli, dispensare etc., este evidentã. ‘Este o situatie delicatã. Mai avem in judet vreo douã – trei firme mai puternice pe infrastructura rutierã. Firme sunt, dar nu au fortã de muncã si nu se pot prezenta la licitatii. Eu am castigat un proiect pentru construirea unei grãdinite pe fonduri europene, dar la licitatie a venit o singurã firmã. Acum, trebuie sã mã rog de constructor sã termine lucrãrile, deoarece sunt termene de finalizare stricte. Pentru aceastã grãdinitã am deja in cont jumãtate din valoarea proiectului, care este de 500.000 euro. Am si un proiect european pe drumuri in valoare de un milion de euro, pentru modernizarea a 5,6 kilometri de drumuri sãtestiî, a spus Neculai Moraru. La randul lui, Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, a precizat cã are alocatã in buget suma de 5 miliarde de lei vechi pentru lucrãri de asfaltare, dar nu stie dacã se vor prezenta firme la licitatie. ‘Nu mai vin firmele sã lucreze in interiorul oraselor. Majoritatea operatorilor economici merg in mediul rural, unde se implementeazã proiecte pe infrastrcturã prin PNDL. O sã fie nevoie sã fac o societate pentru repararea drumurilor, care sã fie in subordinea Primãriei Vaslui. Nu stim cu cine vom turna asfalt in aceastã primãvarã. Va fi foarte greu, pentru cã nu mai sunt firme de constructii’, a explicat Vasile Pavãl.

1 COMENTARIU

  1. Rugam Consiliul Judetean Vaslui pe domnul presedinte Dumitru Buzatu sa toarne piatra pe drumul judetean 242 B (Releu) din comuna Malusteni ca sunt gropi foarte mari . Rugam redactia Monitorul de Vaslui sa ne ajute prin al informa pe domnul Dumitru Buzatu ! Va rugam frumos , nu putem merge noi cetateni pana la Vaslui !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.