Jumãtate din banii pensionarilor vasluieni se duc pe medicamente

0
192

Vasluienii au printre cele mai mici pensii din România. Fãrã o industrie grea si grupe deosebite de muncã, dupã majorãrile succesive, pensia medie din judetul Vaslui a ajuns la 891 lei/lunã. Bãtrânii sustin cã banii nu le ajung, doar pentru medicamente cheltuielile lunare fiind între 300 si 400 lei. Organizatiile de pensionari au o listã de revendicãri pe care o vor prezenta parlamentarilor si prefectilor din judete. Bãtrânii nu vor mai protesta în stradã, ci vor transmite memorii si scrisori factorilor de decizie.

Judetul Vaslui continuã sã se claseze pe ultimele locuri la nivel national in ceea ce priveste cuantumul pensiilor. Cu o pensie medie de 891 lei/lunã, Vasluiul se claseazã pe locul 38, ultimele judete la valoarea pensiei medii fiind Bistrita (890 lei/lunã), Vrancea (886 lei/lunã), Giurgiu (864 lei/lunã) si Botosani (860 lei/lunã). Practic, pensia medie lunarã a pensionarilor de asigurãri sociale de stat din judetul Vaslui a fost in trimestrul IV din 2017 de 891 lei, in crestere cu circa 15% fatã de aceeasi perioadã din anul precedent (777 lei). Ioan Stamate, presedintele Comitetului Judetean al Persoanelor Varstnice Vaslui, a spus cã pensiile sunt mici, iar multi pensionari trãiesc sub nivelul mediu de trai. ‘Nu ne ajung acesti bani, mai ales in familiile in care a rãmas un singur pensonar. Acesta trebuie ajutat de copiii pentru a supravietui. Cea mai mare cheltuialã a unui pensionar este cu medicamentele, pentru care poate sã dea in fiecare lunã intre 300 si 400 de lei. Multe medicamente sunt compensate cu 50%, iar oamenii trebuie sã punã restul de bani. Judetul Vaslui nu a avut industrie grea si, de aceea, avem printre cele mai mici pensii din Romania’, a spus Ioan Stamate. Organizatiile de pensionari de la nivel national vor decide, in cursul acestei luni, modul in care vor protesta pentru a-si obt ine drepturile. Printre revendicãri se numãrã aprobarea noii legi a pensiilor, includerea muncii in acord in calculul pensiilor, cresterea valorii punctului de pensie la 45% din venitul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului de asigurãri sociale. ‘Nu cred cã vom iesi in stradã, dar vom trimite memorii la parlamentari si prefectul judetului. Noi mai solicitãm sã se acorde dreptul de a cãlãtori gratuit pe calea feratã, incepand din 2018, pensionarilor in varstã de peste 70 de ani, precum si mãrirea numãrului de cãlãtorii pe calea feratã pentru pensionari, de la trei la sase cãlãtorii dus-intors’, a mai spus Ioan Stamate.

Pensii mici

Din cei 101.965 de pensionari din judetul Vaslui, un numãr de 23.689 persoane incaseazã lunar pensia minimã in valoare de 520 lei. În evidentele oficiale sunt inregistrati 75.965 pensionari la limita de varstã, 11.287 pensionari de urmas, 9.807 pensionari de invaliditate, 3.046 beneficiari de legi speciale, 1.292 pensionari cu pensie anticipatã partialã si 256 pensionari cu pensie anticipatã. Indemnizatia socialã pentru pensionari, asa cum e definitã in OUG nr. 6/2009, se acordã pentru ca fiecare persoanã cãreia i se calculeazã o pensie sub un nivel minim garantat sã primeascã cel putin aceastã valoare de pensie minim garantatã sau socialã, cum a mai fost numitã. Acum, pensia minimã este de 520 de lei, de ea putand beneficia pensionarii din sistemul public si din sistemul militar, indiferent de data pensionãrii. De la 1 iulie si panã la 31 decembrie 2018, pensia minimã va creste la 640 de lei. Conform OUG nr. 6/2009, primesc pensie minimã pensionarii din sistemul public de pensii si cei din sistemul militar de pensii, indiferent de data pensionãrii, care au domiciliul in Romania si au pensia mai micã decat nivelul indemnizatiei sociale, adicã primesc mai putin de 520 de lei. În plus, se acordã fiecãrui urmas in parte, dacã pensionarii beneficiazã de pensie de urmas. Dacã pensionarul beneficiazã, sã zicem, de mai multe tipuri de pensie, nu e exclus sã primeascã aceastã indemnizatie socialã, atata timp cat veniturile insumate sunt sub 520 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.