Puterea geniului Stephen Hawking a ajuns pânã la Bârlad: „Ne-a învãtat pe toti cum si sã privim doar în sus, si asta facem!”

1
417

• Cãlãtoria spre astri a renumitului astrofizician Stephen Hawking abia a început, însã abia de-acum înainte cei pe care i-a inspirat de-a lungul vietii sale pe aceastã micã planetã îsi încep propria cãlãtorie. Atât de puternic a fost geniul Hawking, încât munca sa a influentat destine si viziuni chiar si în Bârlad. Profesorul de fizicã Ioan Adam, de la Liceul „Mihai Eminescu”, unul dintre dascãlii care, de ani buni, scoate pe bandã rulantã olimpici în domeniul astrofizicii, vorbeste despre Stephen Hawking ca despre un „stâlp al viitorului, modelator de genii în devenire, cu o influentã uriasã în viata celor care au ales sã studieze Cosmosul, asa cum îl stim dar vrem sã îl cunoastem tot mai bine”.

Profesorul Ioan Adam este presedintele cunoscutei Asociatii astronomice „Sirius” Club UNESCO, si pregãteste, extrascolar, zeci de elevi în domeniul astrofizicii. Prin urmare, tinerii cu care lucreazã au fost pusi, de-a lungul anilor, în situatia de a analiza, discuta si lucra pe seama inovatiilor si studiilor ce poarta semnãtura lui Stephen Hawking. Ne referim în special la studiul gãurilor negre, pe care reputatul teoretician le-a analizat în detaliu si în privinta cãrora a invitat în permanentã la dezbatere. O invitatie pe care membrii „Sirius” nu aveau cum sã nu o onoreze.
„Tinerii din asociatia noastrã au vãzut mereu în Stephen Hawking un reper în domeniul astrofizicii. De aceea, relativitatea generalã si fizica cuanticã, douã subiecte extrem de exotice – si le putem numi astfel -, inovate si regândite de Stephen Hawking, au fost ca un magnet pentru generatia tânãrã de fizicieni si astrofizicieni. Practic, nu te puteai întoarce cu spatele când se luau în discutie gãurile negre, sau asa-numitele gãuri de vierme, iar acest lucru l-au demonstrat în special elevii nostri participanti la olimpiade. Si asta pentru cã, pe mãsurã ce studiezi mai mult, apar noi si noi surprize si descoperiri. O chestiune care oricând poate aduce un premiu Nobel… Poate noi, cei mai în vârstã, am înteles mai demult ce mostenire ne va lãsa reputatul astrofician – si, iatã, chiar ne-a lãsat -, însã ce ne bucurã enorm este cã, acum, tot mai multi dintre elevii clubului nostru s-au „prins” cã profesorul Hawking ne-a învãtat pe toti cum si sã privim doar în sus. Si asta facem!”, spune profesorul Adam.

Si totusi, stelele sunt prea departe pentru români

Dorinta uriasã de cunoastere a lucrurilor noi, de inovare si de aplicare a conceptelor si ideilor deja demonstrate de Stephen Hawking par a fi totusi prea departe pentru elevii români care se aventureazã în cãlãtoria astrofizicii. Din pãcate, desi extrem de pregãtiti, de disponibili si de creativi – lucruri demonstrate pe îndelete la olimpiadele de profil – elevilor care si-au ales calea astrilor le vine foarte greu sã iasã din „gaura neagrã” numitã indiferentã. Vorbim despre indiferenta statului român, atunci când vine vorba despre sustinerea si încurajarea lor. Pânã la urmã, despre viitor.
„Excelãm în acest moment si ne mândrim enorm cu nume precum Ruxandra Toma, Elena Onose sau Vlad Mãrgãrint, care datoritã acestei discipline extrascolare – astrofizica – au ajuns în prezent doctori în fizicã sau matematicã. În lume!… Si toti au plecat de pe aceste meleaguri ale noastre, unde sã mergi la o olimpiadã de profil e un efort financiar deloc de neglijat, sustinut doar de ei sau de pãrintii lor… Dar, asa cum am mai spus, odatã ce te-ai îndrãgosit de astrofizicã, odatã ce ai repere precum Stephen Hawking si profesori dedicati, care sã îti deschidã porti, mergi doar în sus. Si e pãcat sã nu îti sustii viitorul, sã nu ti-l faci singur!”, mai spune profesorul Adam.

O temã fascinanã si o teorie seducãtoare

Despre cât de bine si frumos se lucreazã cu elevii de la „Sirius”, acelasi profesor bârlãdean a argumentat cu douã probleme intens studiate la Bârlad: Bosonul Higgs si „Big Bang”. „Prima este o temã fascinantã, pusã în dezbatere si profund analizatã de Stephen Hawking. De la descoperirea sa, în 2012, si chiar în prezent, bosonul Higgs mai este numit si „particula lui Dumnezeu”. Sã nu uitãm însã cã la aceastã epocalã descoperire au lucrat si contribuit intens si cercetãtori tineri români, de la acceleratorul de particule de la Geneva. Acum, dezbatem cu totii problematica denumirii date pentru publicul larg acestui boson. Si eu si olimpicii cu care lucrez suntem de pãrere cã poate nu a fost ales cel mai bun nume, pentru cã lumea nu a înteles cã, dacã aceastã particulã nu ar fi fost descoperitã, existau toate premizele sã rescriem fizica asa cum o cunoastem. Întrucât nici mãcar Einstein, celãlalt pilon al astrofizicii, nu a reusit sã unifice într-o singurã ecuatie toate cele patru forte existente. Însã, tinerii de azi sunt câstigati definitiv de teoria Big Bang sau cea a începuturilor universului. Si e si normal sã se întâmple astfel, întrucât mai sunt o sumedenie de întrebãri care încã nu si-au gãsit rãspuns. Dar ce sens si ce farmec ar mai avea viata dacã am sti rãspunsurile la toate întrebãrile? Stephen Hawking spunea cã e mai simplu sã gândim cã nu existã o fortã divinã, din moment ce s-a demonstrat cã înainte de Big Bang nu exista timp. Si, atunci, cum a fãcut Creatorul lumea în timp de sase zile? Pe de altã parte, Einstein a demonstrat cã Dumnezeu existã. Dinaintea timpului, sau de când? Vedeti, orice om care studiazã astrofizica are un anumit simt al umorului si, asa cum spunea si Stephen Hawking, într-un univers paralel, poate as fi si eu cramponat în aceste canoane exacte ale fizicilor si matematicilor. Dar nu în acesta…! Prin urmare, îndemnul meu pentru toti tinerii care vor sã studieze astrofizica e simplu: nu abandonati niciodatã sã priviti în sus. Mereu!”, încheiat profesorul Ioan Adam.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari domnului Adam, un om si un profesor minunat. Prostii de romani stiu sa il denigreze pe geniu, oricare ar fi acesta, pentru ca nu a fost sarac, prost, limitat si pupator de moaste ca ei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.