Investitii europene de 100 milioane euro pentru modernizarea municipiului Vaslui

0
239

Municipiul Vaslui va beneficia, din aceastã primãvarã, de investitii de 100 milioane de euro. O sumã de 60 milioane de euro reprezintã finantarea pentru programul de apã si canal, care va fi lansat la licitatie în aceastã sãptãmânã. Din a doua parte a anului, vor fi implementate în oras primele proiecte finantate pe Axa 4 – POR 2014-2020, care se ridicã la suma de 30 milioane de euro. Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, a spus cã pentru implementarea cu succes a programelor de investitii, toti cei vor fi implicati trebuie sã îsi asume responsabilitatea.

Municipiul Vaslui va beneficia in perioada imediat urmãtoare de sume mari de bani la capitolul investitii. Pe langã obiectivele finantate de la bugetul local, se prefigureazã fonduri de circa 100 milioane de euro pentru programele de dezvoltare. Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, a spus cã 60 de milioane de euro reprezintã finantarea programului de apã si canal, contract care va fi urcat pentru licitatia publicã pe SEAP in aceastã sãptãmanã. Alte 30 de milioane de euro vor veni in municipiul Vaslui prin intermediul Axei 4 de finantare din cadrul POR 2014 – 2020, proiecte pentru care municipalitate este in procedurã avansatã de intocmire. ‘Sã ne asezãm pe aceste contracte sã le ducem la capãt, pentru a dezvolta Vasluiul. Avem nevoie de documentatii intocmite bine, de fortã de muncã si de responsabilitate. Am discutat la Iasi cu comisarul european Corina Cretu despre simplificarea procedurilor in absobtia fondurilor europene. Cea mai mare problemã este asumarea responsabilitãtii. Ocupi o functie, iti asumi! S-au mãrit salariile, acum, functionarii sã isi ducã sarcinile pe aceastã responsabilitate’, a precizat Vasile Pavãl. Zona de interes pentru Primãria Vaslui este strada Decebal, care va fi extinsã la patru benzi de circulatie, va fi implementat in zonã un sistem de iluminat public modern etc. ‘Avem acolo obiectivul de la Lidl, bazarul, targul auto, construirea unui ansamblu rezidential de 300 de apartamente. Cu toate aceste obiective ne ducem panã in strada Husului, iar strada Decebal va fi modernizatã. Ne chinuim acum cu bazarul, avem banii in buget pentru investitie, insã contestarea licitatiei va amana lucrãrile cu douã, trei luni’, a explicat Pavãl.

În sfârsit, se liciteaza!

În aceastã sãptãmanã, SC Aquavas SA Vaslui va urca pe SEAP douã din cele cinci contracte de modernizare a retelelor de apã si canalizare. Este vorba despre cele cinci proiecte de retele din programul POS Mediu, care nu s-au realizat pe vechiul proiect si au fost mutate pe noul proiect finantat prin POIM 2014-2020. Contractele vizeazã reabilitarea si extinderea retelelor de alimentare cu apã si de canalizare din Vaslui, Barlad, Husi si Negresti. Cele douã contracte care sunt in fazã finalã si vor fi lansate in procedura de licitatie publicã pentru adjudecarea lucrãrilor sunt din Vaslui si Negresti. În total, vor fi realizate extinderi de retele pe o lungime de 54 de kilometri, 10 kilometri de conducte vor intra in reparatii capitale, se vor construi 310 cãmine de vane, 2.460 cãmine contorizare, 491 hidranti de incendiu si 4 statii intermediare de clorinare. Valoarea lucrãrilor care vor fi efectuate in municipiul Vaslui se ridicã la suma de 60 milioane de euro. Contractul de finantare pentru lucrãrile de apã si canal are o valoare totalã de 355.927.333 lei.

Proiectele Vasluiului, la selectie

Primãria Vaslui a finalizat completarea fiselor pentru proiectele cu finantare prin intermediul Axei Prioritare 4 a Programului Operational Regional (POR) 2014- 2020. Fisele contin durata de implementare a proiectului, denumirea investitiei, programul principalelor activitãti, bugetul estimativ etc. Urmeazã ca Autoritatea Urbanã sã selecteze fisele pentru proiectele care merg la finantare. Din momentul in care proiectul este declarat eligibil de autoritatea competentã, se intocmeste cererea de finantare in vederea demarãrii investitiei. Proiectele care vor fi demarate vizeazã extinderea troleului, a spatiilor verzi, investitii in zona comunitãtilor defavorizate, in educatie. Astfel, se doreste extinderea Parcului Copou, constructia unor case sociale in zona Rediu, investitii in liceele vasluiene ‘Stefan Procopiu’ si ‘Ion Mincu’ etc.

Investitii de 16 milioane de lei din bugetul local

Suma totalã care va fi acordatã in acest an din bugetul municipiului Vaslui pentru investitii este de 16.276.000 lei. La capitolul transporturi, suma programatã pentru continuarea unor investitii si a unor proiecte noi este de 7 milioane de lei. Obiectivele finantate sunt: refacere imbrãcãminte rutierã zona locuinte Garã IV (900.000 lei), refacere imbrãcãminte rutierã zona Cartierului 13 Decembrie (1.500.000 lei), sistematizare verticalã si reabilitarea elementelor arhitecturale cuprinse intre strada Costache Negri (Sinagogã) si strada Husului (2.155.000 lei), parcare strada Stefan cel Mare, bl. 410 (Teoclinik) (350.000 lei). La capitolul locuinte, servicii si dezvoltare publicã este propusã pentru investitii o sumã totalã de 6.896.000 lei. Obiectivele prioritare ale municipalitãtii sunt: alimentare cu energie electricã locuinte individuale si colective, inclusiv iluminat public pe strãzile prof. Vasile Cataramã, Aurel Vlaicu, General Vasile Milea si Ion Adam (790.000 lei). Pentru capitolul invãtãmant este propusã suma de 1.516.000 lei pentru investitii. Doar pentru dotãri independente va fi alocatã suma de 1.303.000 lei. Alte investitii vizeazã amenajarea amfiteatrului de la Liceul Teoretic ‘Mihail Kogalniceanu’, inclusiv proiectare (117.000 lei), schimbare acoperis la Scoala Gimnazialã Constantin Motas inclusiv proiectare (500.000 lei), inlocuire acoperis clãdire liceu si acoperis salã sport – Liceul Teoretic ‘Emil Racovitã’ etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.