23.000 de pensionari vasluieni riscã sã devinã asistati social

2
305

Ministerul Muncii intentioneazã ca beneficiarii de pensie minimã sã fie scosi din rândul pensionarilor si sã aibã o legislatie proprie. În replicã, reprezentantii pensionarilor vasluieni spun cã cei 23.000 de pensionari din judet care în prezent primesc pensie minimã nu pot fi transformati peste noapte în asistati social, ei având stagiul de cotizare minim cerut.

Intentia Ministerului Muncii de a transforma pensionarii care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani in asistati social este inaplicabilã in judetul Vaslui. Practic, toti beneficiarii de pensie minimã care ar urma sã fie scosi din randul pensionarilor si sã aibã o legislatie proprie au cel putin un stagiu de cotizare de 10 ani. Tn anul 2000, potrivit preve – derilor legii pensiilor aflate in vigoare la respectiva datã, se putea iesi la pensie cu un stagiu minim de cotizare de 10 ani. Spre exemplu, in anul 2001, o femeie cu varsta de 57 de ani putea iesi la pensie cu o vechime in campul muncii de 10 ani, pentru ca in anul 2003 stagiul de cotizare sã creascã la 10 ani si 5 luni. Dupã intrarea in vigoare a Legii pensiilor 263/2001, stagiul minim de cotizare a crescut anual, pentru ca, in 2015, sã ajungã la minim 15 ani. Cei 23.000 de pensionari vasluieni care au, in prezent, pensie minimã, au un stagiu de cotizare conform legii si li sa calculat o pensie mai micã de 520 de lei. Tn toate aceste cazuri, statul completeazã diferenta de la pensia cal – culatã de drept panã la cuantumul pensiei minime de 520 de lei. Tn cazul pensionarilor de stat, suma medie transferatã de la bugetul stat este de 188 lei, iar in cazul pensionarilor din agriculturã, suma medie este de 109 lei. Tn judetul Vaslui erau 78 de pensionari cu boli incurabile, cu un stagiu de cotizare sub 10 ani. Din pãcate, multi dintre ei au murit intre timp.

Pensia minima, transformata în ajutor social

Recent, Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, a fãcut referire in presa centralã la noua lege a pensiilor care este in lucru. oTn primul rand, vom scoate din randul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani. Adicã cei cu pensia minimã. Culmea este cã cei cu pensia minimã i-au prins din urmã pe foarte multi care au cotizat 15-20 de ani si care sunt tot pe la suma de 500- 600 de lei. Ei vor avea un fel de statut de asistat social si vor fi intr-o legislatie propriei, a explicat ministrul Muncii.

Cine primeste pensie sociala

Indemnizatia socialã pentru pensionari, asa cum e definitã in OUG nr. 6/2009, se acordã pentru ca fiecare persoanã cãreia i se calculeazã o pensie sub un nivel minim garantat sã primeascã cel putin aceastã valoare de pensie minim garantatã sau socialã, cum a mai fost numitã. Acum, pensia minimã este de 520 de lei, de ea putand beneficia pensionarii din sistemul public si din sistemul m litar, indiferent de data pensionãrii. De la 1 iulie si panã la 31 decembrie 2018, pensia minimã va creste la 640 de lei. Conform OUG nr. 6/2009, primesc pensie minimã pensionarii din sistemul public de pensii si cei din sistemul militar de pensii, indiferent de data pensionãrii, care au domiciliul in Romania si au pensia mai micã decat nivelul indemnizatiei sociale, adicã primesc mai putin de 520 de lei. Tn plus, se acordã fiecãrui urmas in parte, dacã pensionarii beneficiazã de pensie de urmas. Dacã pensionarul beneficiazã, sã zicem, de mai multe tipuri de pensie, nu e exclus sã primeascã aceastã indemnizatie socialã, atata timp cat veniturile insumate sunt sub 520 de lei.

2 COMENTARII

  1. Apoi sa va ia naiba cu capul de lemn pe care il aveti! cum plm pensia sociala 520 si in iulie 640 cu ani pusi de bibliotecarii primariilor,asa se facea cu ani in urma,ca de muncit pulaaaaaa,si……….un pensionar cu 20 ani vechime are 558 lei acum si in iulie 10%puntul de pensie deci 613 lei ok! cum plm se face diferenta intre un imputit pensionar SOCIAL are pensie mai mare!? ca un contribuabil 20 ani………

  2. Uita?i-v? la tv.la România tv,sear? de sear? numai prostii privind pensiile.Este cel mai bine s? trat?m totul cu indiferen??,întrucît sunt al?ii care rezolv? aceste probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.