Bugetul local, pe ultima sutã de metri

0
191

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba bugetul pe anul 2018 în sedinta din data de 15 februarie. Pânã atunci, comisiile de specialitate ale CL vor dedica câte o zi discutiilor pe buget. Pentru anul curent, Primãria Vaslui mizeazã pe venituri în valoare de 99,5 milioane lei, din care 16 milioane de lei vor fi directionate pentru investitii.

Proiectul bugetului municipiului Vaslui pe anul 2018 va fi spus votului final in sedinta Consiliului Local (CL), care va fi organizatã in data de 15 februarie. Conform legislatiei in vigoare, termenul limitã panã la care bugetul trebuie aprobat este data de 16 februarie 2018. Vasile Pavãl, primarul municipiul Vaslui, a precizat cã bugetul se aflã in procedura de aprobare, iar panã la sedinta CL, bugetul va fi dezbãtut in fiecare zi in cate o comisie de specialitate. ‘Putem avea discutii pe buget. Noi am trecut niste prioritãti, dar poate mai sunt si altele. Vom vedea de unde asigurãm sursele de finantare pentru alte propuneri. Cand va fi sedinta pentru buget, voi rãspunde intrebãrilor dumneavoastrã. Bugetul este al comunitãtii, si nu al unei formatiuni politice’, a spus Vasile Pavãl consilierilor locali, la ultima sedintã a CL Vaslui. Primarul a indemnat consilierii locali sã se implice in finalizarea proiectului de buget, document la care sunt asteptate sã vinã cu propuneri si organizatiile nonguverna mentale, persoanele fizice etc.

Bugetul pe masa executivului local

Din data de 3 ianuarie 2018, Primãria Vaslui a inceput analiza proiectului de buget pentru anul curent. Din sursele locale, municipalitatea mizeazã pe realizarea programul de venituri intr-un procent de 94%, iar in ceea ce priveste sumele alocate de la bugetul consolidat al statului, acestea vor fi cel putin la nivelul anului 2017. ìDin sursele proprii si cele externe vom constitui finantarea pentru anul 2018. Avem un excedent bugetar mic rãmas din anul trecut. În ultimele zile din 2017, am virat banii tuturor furnizorilor de servicii si activitãti. Trebui sã gandim pozitiv anul 2018′, a spus Vasile Pavãl. Dincolo de asigurarea finantãrii corespunzãtoare a salariilor, autoritãtile locale doresc si simplificarea unor acte normative, cum ar fi legea achizitiilor publice, pentru ca firmele sã poatã realiza obiectivele si serviciile asumate in 2018. ‘Cel mai important lucru pentru noi este cã impreunã am fãcut un pas spre normalitate si am asezat Vasluiul destul de bine. În 2018 va fi destul de dificilã mentinerea la standardele actuale, insã dorim sã pãstrãm ce am realizat si sã arãtãm cã Vasluiul isi meritã locul obtinut in zona in care ne aflãm. Avem un trend pozitiv pentru imaginea orasului’, a spus Vasile Pavãl.

Venituri de 99,5 milioane de lei

Primãria Vaslui prognozeazã, la venituri, colectãri din taxe si impozite si trasferuri de la bugetul consolidat al statului care se ridicã la suma totalã de 99,5 milioane lei. La capitolul cheltuieli, suma totalã prognozatã este in valoare de 106 milioane lei. Diferenta dintre venituri si cheltuieli este acoperitã din excedentul bugetar inregistrat pe anul 2017. Odatã cu proiectul de buget pentru anul curent, municipalitatea a schitat si programul obiectivelor de investitii pe anul 2018. Suma totalã care va fi acordatã in acest an din bugetul local pentru investitii este de 16.276.000 lei. Toate sumele prevãzute pentru programele de investitii pe 2018 sunt prinse in buget. Vor fi finantate lucrãri la noul bazar si targul auto, investitii in modernizarea unitãtilor de invãtãmant, constructia unei piste pentru skateboarding si role. La capitolul infrastructurã, cea mai mare investitie vizeazã reparatiile capitale la strada Republicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.