2017, un an negru pentru cldirile de patrimoniu din municipiul Vaslui

Primria Vaslui nu a reusit s preia n anul 2017 nicio cldire de patrimoniu. Desi municipalitatea a fcut demersuri repetate la ministere, procedurile si birocratia au blocat toate dosarele. Casa de Cultur, Palatul Copiilor, cinematografele, Sala Sporturilor sunt doar cteva obiective aflate n vizorul executivului local. Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, a spus c, desi cldirile nu apartin municipalittii, se doreste preluarea lor si declansarea lucrrilor de reabilitare.

Anul 2017 a reprezentat o perioad nefast pentru patrimoniul municipiului Vaslui. Chiar dac municipalitatea a fcut demersuri repetate pentru a prelua si reabilita obiectivele de patrimoniu, nu a fost obtinut niciun rezultat pozitiv. n timp ce ministerele tergiverseaz cedarea cldirilor, Casa de Cultur, Palatul Copiilor, fostele cinematografe Independenta si Modern, Sala Sporturilor, Casa Agronomului se degradeaz de la un an la altul. Toate aceste obiective nu ne apartin, dar au fost fcute toate eforturile pentru a se gsi solutii. Am cerut ministerelor in drept s treac la noi cldirile de patrimoniu, dar, timp de un an de zile, nu am avut niciun rezultat. Toate aceste dosare sunt pe traseul spre aprobare, ins actuala situatie ne afecteaz pe noi’, a spus Vasile Pavl. La inceputul anului 2017, municipalitatea si-a propus s preia in administrare Sala Sporturilor si Palatul Copiilor. ‘Acestea reprezint dovada faptului c autorittile centrale si locale trebuie s-si dea mana si s se implice mai mult, astfel incat cldiri de o important major s fie valorificate la potential maxim. Cele dou obiective ne creeaz neplceri. Vom face in asa fel incat s fie trecute in patrimoniul local, pentru a putea fi reabilitate, spunea Vasile Pavl.

Cinematografele nu se mai modernizeaza

Cinematograful Independenta, din centrul municipiului Vaslui, va rmane in continuare in paragin. n prima jumtate a anului trecut, Regia Autonom de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) si-a exprimat dezaprobarea fat de hotrarea Consiliului Local (CL) Vaslui de a prelua cldirea. Initial, la inceputul anului 2016, proprietarii de la RADEF si-au dat acordul de principiu pentru un protocol de preluare pentru ambele spatii, cerand o hotrare de CL Vaslui in acest sens. ‘Am fcut cerere pentru preluare, am aprobat in CL o hotrare in acest sens, asa cum ni s-a cerut, ins apoi am primit un aviz negativ din partea celor de la RADEF’, a spus Dragos Cazacu, viceprimarul municipiului Vaslui. n luna ianuarie 2016, CL Vaslui a aprobat preluarea in administrare a cinematografului ‘Independenta’. Dup votul dat de consilierii locali, cinematograful urma s treac din proprietatea privat a statului si administrarea ‘Romania Film’ in proprietatea municipiului Vaslui. Consilierii locali au avut de ales intre cele dou propuneri formulate in comisiile de specialitate: preluarea cinematografului Independenta, sau preluarea ambelor cinematografe din centru orasului. n comisii, au fost discutii s prelum cele dou cinematografe. Cinematograful ‘Independenta’ este legat de un bloc de locuinte si, fiind o cldire mai nou, ar fi bine s ne dozm efortul financiar pentru a prelua acest cinematograf, apoi, in functie de rezultatele obtinute, s il prelum si pe al doilea, spunea Valeriu Caragat, consilier PSD.

Preluarea cazarmii, la loc comanda!

Dup ce, la sfarsitul anului 2016, Consiliul Local (CL) Vaslui a adoptat o hotrare privind preluarea cazarmei, executivul local a reluat procedura. Luni, 31 iulie 2017, CL Vaslui a aprobat o nou hotrare de completare a HCL nr. 41/27 octombrie 2016. Completarea a fost solicitat de Ministerul Dezvoltrii, dup ce dosarul a primit aviz favorabil de la Ministerul Aprrii. ‘Ministerul Dezvoltrii ne-a solicitat s completm solicitarea cu tot inventarul locatiei (suprafetele, cldirile, arborii existenti etc.). De asemenea, trebuie ca zona s fie intabulat, proces de care nu ne ocupm noi’, a precizat Edurad Lctusu, secretarul Primriei Vaslui. La aceast dat, imobilul proprietatea public a statului administrat de Ministerul Aprrii, care a servit Unittii Militare din municipiul Vaslui drept baz de antrenament, nu mai este exploatat, fiind intr-un stadiu avansat de degradare. Pentru valorificarea suprafetei de 17,70 hectare teren, situat in centrul municipiului Vaslui, se propune realizarea, intr-un termen de 20 de ani, a unui complex de servicii comunitare, pe o suprafat de 7,70 hectare, care va cuprinde Directia de Asistent Social, centre sociale si medicosociale (cantin social, centru si cmin pentru persoane varsta a III-a, adpost pentru victimele violentei domestice, adpost pentru oamenii strzii, centru pentru copii, cres/grdinit, ingrijiri paliative, balneofi – zioterapie), centru cultural, spatii si zone de agrement, sal de sport, spatii verzi, ci acces, locuri parcare. Tot in locatia fostei unitti militare, pe o suprafat de 10 hec tare, se va infiinta un parc – grdin botanic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.