joi, 21 decembrie 2017

Atentie la carnea de porc!

joi, decembrie 21, 2017, 3:00
Stire din categoria Local Comentarii: 0 Comentarii pana acum.


Se apropie sãrbãtorile de iarnã, asteptate cu bucurie nu doar pentru cadourile oferite sau primite de la cei dragi, cât si pentru prilejul de a ne înfrupta din bucatele special pregãtite cu aceastã ocazie. Asa cum îi sade bine românului, unul dintre principalele ingrediente folosite la masa de Crãciun este carnea de porc. De altfel, conform statisticilor, România se situeazã pe unul din primele locuri în Europa în ceea ce priveste consumul de carne de porc pe cap de locuitor, carne provenitã atât din unitãtile de alimentatie publicã, cât si din gospodãrie. Din pãcate, consumul cãrnii neverificate are uneori consecinte neplãcute, soldate cu spitalizare si, mai grav, uneori chiar cu decese. Pentru a evita astfel de incidente, Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui face unele recomandãri, usor de luat în seamã, pentru combaterea trichinelozei.

Trichineloza este o boalã rãspanditã in intreaga lume, fiind determinatã de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestatã. Omul se poate infesta prin consum de carne de porc, in principal, dar si de cal, nutrie sau vanat, mistret, urs, ce contine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insã existã si forme clinice de boalã cu evolutie severã care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinicã a bolii depinde de cantitatea de carne ingeratã, de masivitatea infestãrii ei si de rezistenta organismului. Semnele clinice sugestive pentru diagnostic sunt urmãtoarele: febrã, edeme (umflãturi) palpebrale si faciale insotite de conjunctivitã, dureri musculare si adinamie, precedate sau nu de tulburãri digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, vãrsãturi), care apar la 1-2 zile dupã consumul de carne infestatã. Boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanti ai imbolnãvirii la om sunt reprezentati de consumul cãrnii de porc sau vanat neexaminatã trichineloscopic, dar si unele obiceiuri culinare: prepararea termicã ‘in sange’, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramã, carnat uscat sau afumat, suncã. La acestea se adaugã achizitionarea de cãtre populatie a cãrnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate sau chiar tãierea clandestinã a animalelor. În vederea prevenirii imbolnãvirii, se recomandã populatiei sã achizitioneze animale de la unitãti avizate sanitar, iar carne, numai din centre comerciale specializate care pun in vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar. În cazul porcilor sacrificati in gospodãria proprie, indiferent de provenienta acestora, se recomandã trimiterea la examen trichineloscopic de probe din carne, in centre autorizate ale autoritãtilor sanitar-veterinare, si sã respecte recomandãrile medicilor veterinari. La tocarea cãrnii de porc sau vanat, se recomandã folosirea unei masini de tocat special destinatã acestei activitãti, si curãtarea acesteia inainte si dupã folosire, la fel, si a tuturor suprafetelor ori intrumentelor folosite. Pregãtirea cãrnii in bucãti optime de circa15 cm grosime, pentru refrigerat si pentru gãtit. În timpul gãtirii, se recomandã atingerea temperaturii de minim 71 grade Celsius in toatã masa de carne pentru o perioadã indelungatã de timp sau panã cand culoarea cãrnii se modificã din roz in gri. De asemenea, se recomnadã prelucrarea termicã a resturilor, mãruntaielor sau sangelui, provenite de la vanat sau porc, incluisv cele destinate ca hranã pentru alte animale. ‘Atentionãm populatia cã proce deele de sãrare, afumare sau uscare a cãrnii nu distrug larvele. Recomandãm persoanelor care au consumat carne neexaminatã trichineloscopic si care prezintã simptomele mentionate sã se prezinte de urgentã la medic. Prin respectarea acestor recomandãri, se pot evita imbolnãvirile cu trichinelozã, boalã care nu doar cã produce disconfort fizic, dar, netratatã la timp, poate produce sechele uneori nereversibile organismului uman’, atentioneazã Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

Articol scris de:



Posteaza un comentariu