Senatorul Doina Silistru, în continuare cel mai harnic parlamentar vasluian

0
91

Sãptãmâna trecutã, senatorul PSD Doina Silistru a initiat, singurã sau împreunã cu alti colegi parlamentari, nu mai putin de nouã propuneri legislative, toate urmând a fi înaintate spre dezbatere. Douã dintre propuneri vor avea un impact major în agriculturã, vizând acordarea de subventii crescãtorilor de taurine din rasele Bãltata si Bruna Româneascã, dar si crescãtorilor de bivolite. Alte trei proiecte de lege se adreseazã locuitorilor din zonele montanã, care, de multe ori, au venituri doar din agriculturã si care ar trebui sprijiniti în procesarea si valorificarea produselor muncii lor.

Aflatã la al patrulea mandat de senator al Romaniei, calitate reinnoitã anul trecut prin votul alegãtorilor vasluieni, Doina Silistru, presedintele Comisiei pentru agriculturã din Senat, dã dovadã de aceeasi determinare in a-si face datoria in Parlament. În primul an de activitate al acestui nou mandat, senatoarea PSD de Vaslui se mentine in topul celor mai activi parlamentari, avand zeci de declaratii politice, intrebãri adresate membrilor Guvernului sau direct primuluiministru, de asemenea, zeci de luãri de cuvant in plen si, nu in ultimul rand, 46 de initiative legislative. La acestea se adaugã activitatea din teritoriu. Numai in ultimele zile, singurã sau impreunã cu alti colegi de partid, Doina Silistru a lucrat la un pachet de nouã propuneri legislative, care, in cel mai scurt timp, urmeazã a fi inaintate spre discutare si aprobare. ‘Consider cã am o datorie nu doar cãtre vasluieni, cei care miau acordat increderea sã-i reprezint in Parlamentul Romaniei, ci cãtre toti fermierii, urmare a responsabilitãtii asumate in calitate de presedinte a Comisiei pentru agriculturã, silviculturã si dezvoltare ruralã a Senatului’, spune Doina Silistru.

Sustinerea raselor românesti

Un prim proiect se referã la initierea unui program de sustinere a crescãtorilor de taurine din rasele autohtone, Bãltatã si Brunã Romaneascã. ‘Din cauza concurentei de produse din afara tãrii, care a generat pierderi crescãtorilor autohtoni, dar si lipsei unei politici consecvente din partea guvernantilor, efectivele de animale din aceste rase autohtone au avut o scãdere de 27% fatã de anul 2007. Este nevoie de instituirea unei scheme de ajutor de stat, avand ca scop imbunãtãtirea nivelului de performantã si sustenabilitate a fermelor’, explicã Doina Silistru in expunerea de motive a proiectului de lege. Concret, parlamentarul vasluian propune alocarea, in perioada 2018 – 2020, a zece milioane de euro pentru sprijinirea crescãtorilor de taurine din respectivele rase in vederea infiintãrii de ferme si adãposturi noi pentru animale de reproductie cu capacitãti cuprinse intre 50 si 300 de animale, inclusiv acoperirea costurilor cu elaborarea studiilor de fezabilitate, proiecte, autorizatii etc., achizitia de animale noi, dar si de utilaje si echipamente necesare. Alte douã proiecte legislative asemãnãtoare se referã la acordarea de ajutor de stat pentru crescãtorii de bubaline (bivolite) in vederea realizãrii de investitii pentru crearea de noi locuri de cazare, in limita a 200 de locuri, si popularea acestora, dar si pentru infiintarea a 135 de stane montane destinat crescãtorilor de ovine si caprine din aceste zone, prin implementarea unui Program de investitii in valoare de 7 milioane de euro.

Pasi spre o retea nationala de prelucrare si valorificare a produselor agricole

Tot pentru dezvoltarea zonei montane, zonã care se confruntã cu probleme specifice cauzate de dezavantajele naturale, Doina Silistru propune alocarea, in perioada 2018 – 2020, a sumei de un miliard de euro, pentru incurajarea investitiilor. ‘Programul de incurajare a investitiilor din zona montanã vizeazã realizarea de investitii in centre de colectare-prelucrare lanã si piei, centre de colectare, spãlare si prelucrare primarã a lanii, centre de colectare lapte, centre de sacrificare animale, centre de colectare si prelucrare primarã a fructelor, fructelor de pãdure si plantelor medicinale in zona montanã, infiintarea de stane montane in localitãtile din judetele care au incidentã asupra zonei montane, precum si alte investitii care duc la mentinerea si dezvoltarea activitãtilor din zona montanã’, se aratã in motivarea proiectului de lege. ‘Este practic un proiect pilot prin care, in functie de succesul acestui Program, ajutorul de stat s-ar putea extinde si in zonele dezavantajate natural, inclusiv in judetul Vaslui, in care crescãtorii de animale se confruntã cu aceleasi dificultãti ca cei de la munte’, explicã Doina Silistru. Concret, este vorba de propunerile legislative pricind aprobarea Programelor de investitii pentru infiintarea a 8 centre de colectare, spãlare si prelucrare primarã a lanii, a 658 de centre de colectare si prelucrare primarã a fructelor, fructelor de pãdure si plantelor medicinale, a centrelor de colectare lapte si de infiintare a 658 centre de sacrificare a animalelor in zona montanã. ßVeniturile agricul – torilor din zona montanã, provenite din valorificarea produselor vegetale sau animaliere pe care le obtin in gospodãrie, sunt foarte mici, iar unele dintre produsele obtinute in fermã nu pot fi valorificate, din cauza lipsei unei retele de colectare si valorificare a lor. Avand in vedere acest lucru, am considerat oportun ca zona montanã sã beneficieze de o politicã specificã distinctã, definitã conform principiilor dezvoltãrii durabile, care sã vizeze reducerea dezechilibrului intre zonele mai favorizate si cele montane. Înfiintarea centrelor de colectare propuse prin aceste initiative legislative ar putea reduce acest decalaj si ar putea fi considerate un program pilot in vederea extinderii acestor programe la nivelul intregii tãri, ceea ce ar fi de un real folos tuturor micilor fermieri romani’, a explicat Doina Silistru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.