Proteste si nu prea

Sindicatele vasluiene nu au un fond special de grev pentru a sustine sindicalistii pe timpul protestelor. Fr acest fond, din care sunt pltiti angajatii pe timpul grevei, sansele de oprire a lucrului sunt minime. Gheorghe Croitorul liderul CNSLR Frtia Vaslui, spune c sindicatele locale actioneaz dup deviza La plcinte nainte, la rzboi napoi!.

Greva general pentru care se pregteste CNSLR Frtia are putine sanse de reusit in judetul Vaslui. Din nefericire pentru miscarea sindical, sindicatele locale nu dispun de un fond de grev, iar fr aceast sustinere financiar, nu poate fi declansat greva general. Gheorghe Croitoru, presedintele CNSLR Frtia Vaslui, si-a prezentat un punct de vedere personal in ceea ce priveste miscrile de protest ale sindicatele locale, care actioneaz dup principiul ‘La plcinte inainte, la rzboi inapoi!’. ‘Dac nu muncesti, nu esti pltit, si iti d sindicatul bani. La noi, dac se inscrie o persoan in sindicat, intreab ce primeste. Multe sindicate isi cheltuie toate fondurile de sfarsitul anului pe bomboane, alimente, distractii etc. Cum s poti face grev in astfel de conditii?! Cand vom face grev de solidaritate cu cei aflati in protest, atunci vom putea radicaliza actiunile noastre. Asa, dm de Crciun bomboane si am terminat cu actiunile sindicale’, a spus Gheroghe Croitoru. O propunere de modificare a legii dialogului social d sperante miscrii sindicale. Astfel, potrivit respectivei propuneri, in societtile unde nu exist sindicat, patronii vor fi obligati s invite o confederatie sindical, pentru a discuta impreun cu salariatii avantajele afilierii la un sindicat.

Sedinta decisiva

Astzi, se intalneste in sedint extraordinar Comitetul Judetean al CNSRL Frtia Vaslui. Pe ordinea de zi sunt prinse deciziile luate la Bucuresti privind declansarea grevei generale si problemele prezentate de sindicalistii din judet. ‘Am informat colegii cu ordinea de zi care s-a stabilit la nivel national. Vom lua o hotrare: marsm pe greva general sau nu. Cei care protesteaz vor semna pe un tabel, care va fi trimis la Bucuresti. Apoi, vom stabili o zi a grevei generale. Noi mai avem sindicate in invtmant, sntate, asistent social, constructii de masini, servicii comunale, a mai spus Croitoru. Nemultumirile care au determinat sindicalistii s demareze procedura de declansare a grevei generale sunt diverse. n primul rand, este vorba despre scderea tuturor salariilor, in principal in mediul privat, si pierderea de locuri de munc generate de modificrile codului fiscal prin care se trensfer plata contributiilor sociale de la angajator la angajat. Un alt m otiv vizeaz imposibilitatea negocierilor sectoriale si intersectoriale ce genereaz lipsa unei proiectii reale ale angajatilor, precum si intarzierea nejustificat a acor drii drepturilor salariale pentru angajatii unor unitti publice de asistent social si medico-social.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.