Din 2018, sracii vor drdi si mai tare

Uniunea European este pe cale s dea lovitura de gratie familiilor care au bransate apartamentele la sistemul centralizat de nclzire. ncepnd din luna aprilie 2018, Romnia trebuie s elimine subventia alocat producerii de energie termic. Pe un astfel de scenariu, sute de familii cu resurse financiare limitate vor avea de achitat facturi mult mai mari dect cele cu care erau obisnuite si pe care oricum le plteu cu greutate. Spre exemplu, n municipiul Vaslui, gigacaloria pentru populatie va creste la 472 de lei.

Vasluienii care mai au inc bransate apartamentele la sistemul centralizat de inclzire au parte de vesti extrem de proaste. Conform negocierilor cu Uniunea European, din luna aprilie 2018, in Romania trebuie s se renunte la acordarea subventiei pentru energia termic. ntr-o astfel de situatie, majoritatea familiilor care se mai inclzesc cu agent termic nu vor avea de unde s isi achite facturile la inclzire. De altfel, este bine cunoscut faptul c sutele de familii din municipiul Vaslui care mai primesc cldur de la SC Termprod sunt persoane srace, care nu au posibilitti financiare pentru a-si achizitiona o central de apartament.

Gigacalorie la populatie va fi de 472 lei

Dac subventia acordat de Consiliul Local (CL) Vaslui pentru productia de energie termic va fi eliminat, din 2018, pretul unei gigacalorii la populatie va fi de 472 lei. Iarna trecut, pretul unei gigacalorii pentru populatie a fost de 180 lei. CL Vaslui a subventionat de la bugetul local diferenta pan la pretul de productiei al unei gigacalorii, care este de 472 lei. Pe datele financiare din acest moment, pretul gigacaloriei din aceast iarn va fi la fel ca in anii trecuti. Pretul de productie al unei gigacalorii este de 472 de lei, iar diferenta este subventionat de la bugetul CL Vaslui. Practic, subventia de la bugetul local este de 292 de lei, iar consumatorii vor achita 180 lei/gigacalorie, preciza Daniel Neacsu, viceprimarul municipiului Vaslui. Guvernul a adoptat un mecanism financiar mai rapid, prin care se stabileste c sumele alocate din bugetele locale in scopul acoperirii diferentei de pret pentru producerea energiei termice in sistem centralizat ajung la furnizorul de combustibil. n lipsa acestei finantri, serviciul public de alimentare a populatiei cu energie termic nu poate fi asigurat. Practic, sumele virate in contul escrow creat special cu aceast destinatie vor merge direct ctre furnizorii si productorii de energie termic in sistem centralizat. Iarna trecut, SC Termprod a utilizat nou puncte termice pentru furnizarea agentului termic. Pentru a elimina din sistem pierderile de agent termic, societatea de termoficare a inchis anumite scri, unde mai erau unul sau doi consumatori. SC Termpord mai are 638 de abonati, in Cartierul 13 Decembrie, Zona Grii, Avantului, Filaturii, blocurile ANL din zona Industrial, blocul de garsoniere de lang CET. Programul de furnizare a cldurii a inceput la data de 1 noiembrie. n functie de temperaturi, vom furniza cldur in regim non stop. Nu am avut probleme in iarna trecut, iar temperatura medie din apartamente a fost de 2022 de grade. Ap cald se d doar in zonele in care sunt blocuri ANL, pentru c doar de acolo avem solicitri. n restul orasului oamenii nu au vrut ap cald, a spus Toma Tudoric, directorul SC Termprod Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.