Ziua Armatei, sãrbãtoritã în întreg judetul

0
235

În cadrul manifestãrilor dedicate zilei de „25 Octombrie – Ziua Armatei României”, la Monumentul Eroilor din Vaslui a avut loc o ceremonie militar-religioasã, la care, pe lângã oficialitãti si reprezentanti ai partidelor politice, au tinut sã fie prezenti numerosi vasluieni. Ceremonia a început dupã ora stabilitã, 11.30, dat fiind întârzierea cu care au sosit militarii de la Bârlad, acolo unde au participat la evenimentele similare organizate.

Zeci de vasluieni, multi dintre ei elevi, au tinut sã ia parte la manifestãrile organizate la Vaslui cu ocazia Zilei Armatei Romane. Datã fiind intarzierea debutului ceremoniei, cauzatã de sosirea, mai tarziu de cat fusese prevãzut, a Gãrzii de Onoare formatã din militari ai Unitãtii Militare din Barlad, prescolarii grãdinitelor din Vaslui nu au mai putut indura vremea ceva mai rece si au depus coroanele de flori inainte de inceperea efectivã a manifestãrilor. Ceremonia militar – religioasã a debutat cu salutarea drapelului de luptã si intonarea Imnului de Stat al Rom?niei, dupã care a urmat oficierea serviciului religios, de cãtre un sobor de 15 preoti, in frunte cu protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasã. Au urmat apoi, dupã citirea mesajelor transmise de conducerea Ministerului Apãrãrii Nationale, alocutiunile rostite de reprezentantii conducerii judetului si ai municipiului Vaslui. ‘Ziua de 25 octombrie reprezintã un moment simbolic in istoria poporului roman, fiind inscrisã in calendarul sãrbãtorilor noastre de suflet. Este ziua cand ne aducem aminte de momentele de glorie ale Armatei Romane. 25 octombrie este ziua in care ii cinstim atat pe cei care s-au jertfit pentru tara lor, cat si pe cei care vegheazã ca noi toti sã trãim astãzi in libertate si in sigurantã. La aceastã mare sãrbãtoare, se cuvine sã aducem un pios omagiu tuturor eroilor neamului, care si-au dat viata pentru libertatea, unitatea si integritatea Romaniei, iar celor care poartã cu mandrie si responsabilitate haina militarã si se aflã permanent la datorie, le transmitem toatã gratitudinea noastrã, a generatiei de astãzi. La multi ani, Armatei Romane!’, a declarat Eduard Popica, prefectul judetului Vaslui. Activitãtile s-au incheiat cu depuneri de coroane de flori din partea institutiilor statului, a partidelor politice si a Asociatiei de veterani de rãzboi, defilarea si prezentarea onorului de cãtre Detasamentul de Onoare din cadrul Regimentului 52 Artilerie Mixtã ‘General Alexandru Tell’ din garnizoana Barlad.

Excelenta organizare a evenimentelor, la Bârlad

La Barlad, programul a cuprins mai multe competitii sportive, organizate in sãptãmanile premer – gãtoare momentului festiv, la care sau inscris loturile sportive apartinand unitãtilor militare din garnizoanã si cele ale structurilor Ministerului de Interne si Politiei Locale. Acestea au avut drept scop promovarea imaginii Armatei Romaniei in institutiile de invãtãmant, dar si marcarea centenarului privind prezenta Marelui Cartier General al Armatei Romaniei la Barlad, in perioada noiembrie 1916 – martie 1917. Cele mai ample manifestãri au fost organizate ieri, cand la Cimitirul ‘Eternitatea’ au fost organizate ceremonii militare de depunere de coroane, defilarea gãrzilor de onoare si prezentãri de alocutiuni cu ocazia Zilei Armatei Romaniei. La Monumentul Eroilor din cimitirul local au depus coroane primarul Barladului, Dumitru Boros, membrii Consiliului Local, reprezentanti ai partidelor politice, ai Asociatiei Veteranilor de Rãzboi, ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ‘Elena Cuza’, dar si foarte multi elevi, insotiti de cadre didactice de la mai multe institutii de invãtãmant locale. Imediat dupã, militarii au organizat vernisajul unei expozitii fotografice cu tema ‘100 de ani de la cartiruirea Marelui Cartier General la Barlad’ si o adunare festivã in cadrul cãreia s-au premiat cistigãtorii competitiilor sportive. Ziua Armatei a fost marcatã si printr-un spectacol sustinut de mai multe ansambluri de elevi din Barlad, pe deplin gustat de audientã. Extrem de incantati au fost si oamenii de rand, care au fost invitati sã admire o expozitie de tehnicã militarã, pe platoul de langã Cercul Militar Barlad, unde oricine a dorit a putut chiar proba si testa ‘la rece’ armamentul si echipamentele militare din dotarea unitãtilor. Ziua s-a incheiat cum nu se putea mai frumos, cu o retragere cu torte a militarilor, care au pornit pe ritmuri ostãsesti de la Grãdina Publicã, pe Bulevardul Republicii, prin fata Primãria Barlad si s-au oprit la sediul Cercului Militar Barlad. De remarcat cã toti participantii la actiuni au apreciat buna organizare a evenimentului si chiar au fost cazuri in care simpli trecãtori au oprit militarii cu care s-au intalnit pentru a le ura ‘La multi ani!’, semn cã Armata Romanã a fost, este si va fi in continuare una dintre institutiile statului care se bucurã de un imens respect, dar si de tot mai multã incredere.

* Marian Mocanu
* Adrian Arnautu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.