Daea, salut ministerial pentru furitorii de hran din Vaslui

Sute de vasluieni au participat, ieri, la inaugurarea celei de a XV-a editii a Expo Zoo Agroind Vaslui. La deschiderea evenimentului a fost prezent si Petre Daea, ministrul Agriculturii, oficialitti judetene si locale, numerosi cresctori de animale. Expozitia se va desfsura pe durata a dou zile, iar n standurile amenajate sunt campate cele mai de succes exemplare de bovine, ovine si cabaline, fiind expuse si utilaje agricole si instalatii pentru zootehnie.

Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, i-a salutat pe toti cei prezenti la expozitie, precizand c, de la an la an, evenimentul are o tot mai mare amploare la nivel regional. n acest context, Pavl a reamintit c Primria Vaslui este si va rmane un partener de ndejde al fermierilor, al celorlalti intreprinztori care lucreaz in sectorul agricol. ‘V felicit pe toti si v doresc succes, pentru c de pe mainile dumneavoastr rezult hrana noastr cea de toate zilele. Este prezent la noi ministrul Petre Daea, si vreau s ii spun c judetul Vaslui are un potential agricol deosebit, iar municipiul Vaslui are anumite particularitti in acest sector, a spus Vasile Pavl. Si Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, l-a salutat pe ministrul Petre Daea, si si-a exprimat speranta c discutiile serioase care vor avea loc cu acest prilej se vor concretiza in anumite msuri. ‘Salut toti fermierii si ii felicit pentru munca pe care o depun. De la an la an, acest eveniment creste din punct de vedere calitativ’, a punctat presedintele CJ. Prefectul Eduard Popica a subliniat c este convins c expozitia de la Vaslui va fi cel mai mare eveniment de acest gen din Moldova. ‘Provin dintr-o familie de zootehnisti si cunosc fenomenul. Nu e usor s te trezesti la 5 dimineata si s ajungi seara acas, a explicat Popica.

Productii bune

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Productorilor Agricoli din Romania, a fost pentru prima oar invitat la expozitia din Vaslui si a venit aici cu plcere. ‘n ultimii 10 ani, productia agricol din Romania s-a dublat, iar cu o gandire strategic eficient, in urmtorii 510 ani, putem obtine 50 de milioane tone de cereale. Am ajuns s speriem Europa. Deja, in ceea ce priveste cultura de porumb, se comenteaz despre Romania in cancelariile europene, a spus Laurentiu Baciu. Doina Silistru, senator PSD, cercettor, doctor in agronomie, a multumit, de asemenea, celor care sau implicat la organizarea evenimentului, precizand c lucra la Directia Agricol cand a avut loc prima editie a expozitiei. ‘E greu de organizat un astfel de eveniment, tinand cont de domeniul zootehniei. Este un efort deosebit, iar fermierii au trecut prin greutti mari, si poate o s mai treac. Sperm c agriculturii i se va reda locul meritat, a spus Doina Silistru.

Programe pentru fermieri

Petre Daea i-a felicitat pe toti ‘furitorii de hran din Romania si din judetul Vaslui. Daea a vorbit de o serie de programe pe care le-a initiat Ministerul Agriculturii si care sunt in derulare, precum si despre alte proiecte de viitor. ‘i salut pe fermierii dragi, cu palmele bttorite si cu sudoarea in gat, asteptand o interventie a naturii sau din lumea administrativ pentru a realiza ceea ce si-au propus. Astzi, terenul este lucrat cu rezultate bune, datorit fermierilor. n Vaslui ati fcut multe lucruri bune. Vreau s anunt c dup data de 16 octombrie vom incepe plata avansului pentru pltile directe aferente anului 2017. Am implementat pentru fermieri programul de tomate, la care s-au inscris 9.000 de legumicultori. Toti fermieri care au realizat productia si au indeplinit criteriile fixate in program si-au primit banii. Bravo legumicultorilor!’, a spus Petre Daea. Ministrul a amintit si de programul prin care oierilor li se aocrd o subventie de un leu pentru fiecare kilogram de lan comercializat. Proiectul a fost pus in practic deoarece, la nivel national, cantitti mari de lan erau abandonate, iar fermierii nu mai aveau interes in tunsul orilor. ‘Programul pentru lan este un proiect important si necesar pentru tar. Din cauza lipsei de prelucrare si valorificare a lanii, majoritatea fermierilor au renuntat la acest produs. Grmezi de lan sunt abandonate in tar. Am cutat ca fermierii s aib interes la tunsul orilor’, a artat Daea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.