Nu banii sunt problema, ci lipsa meseriasilor!

Judetul Vaslui a depus 447 proiecte pe PNDL II si a primit finantare pentru 256. Vestea bun pentru primari este c cele 191 proiecte neaprobate nu sunt pierdute. O parte din ele sunt transferate spre finantare la alte ministere, iar altele vor primi bani n cursul anului 2018. n prezent, judetul Vaslui mai are n derulare alte 214 proiecte pe PNDL I, n valoare de 479 milioane de lei. Dac din acest punct de vedere stm bine, nu acelasi lucru se poate spune despre forta de munc. De ceva vreme, multe firme de constructii se plng c nu mai au la dispozitie suficient mn de lucru calificat.

Judetul Vaslui a depus 447 de proiecte la Ministerul Dezvoltrii Regionale pe Programului Natio – nal pentru Dezvoltare Local (PNDL II). Un numr de 256 de proiecte au fost declarate eligibile pentru finantare, in timp ce 191 de proiecte nu au primit finantare pentru acest an. Responsabilul din cadrul CJ Vaslui pe PNDL a precizat c ‘proiecte neaprobate’ nu inseamn proiecte pierdute, care nu vor mai primi deloc finantare. Spre exemplu, unele proiecte care prevedeau investitii in turism au fost directionate ctre Minietrul Turismului, iar altele este posibil s primeasc finantare in cursul anului viitor. Din totalul proiectelor depuse, 62 vizeaz construirea de sisteme de ap si canal, iar pe aceste documentatii s-a fcut o verificare pentru a nu exista o dubl finantare. Toate aceste proiecte pentru care Ministerul Dezvoltrii a solicitat clarificri au rmas in portofoliul depus de judetul Vaslui. Trebuie remarcat faptul c proiectele aprobate privesc modernizarea infrastructurii rutiere, dar si construirea de dispensare, poduri, scoli, reabilitarea iluminatului public, sisteme de ap si canalizare. ‘Un procent de 60% din proiectele judetului nostru au primit finantare. Este cel putin un proiect pentru fiecare unitate administrativ-teritorial care a depus proiecte. n cazul comu nelor care nu au depus niciun proiect, cum ar fi Miclestiul, normal c nu au proiecte aprobate’, a spus reprezentantul CJ-ului.

214 proiecte pe PNDL I

n prezent, in judetul Vaslui sunt in derulare alte 214 proiecte depuse pe PNDL I, in valoare total de 479.977.845 lei. Aceste proiecte se deruleaz pe perioada 2015-2018, iar dintre ele 80 de investitii sunt pentru constructia de scoli, pentru care se organizeaz in acest an licitatiile publice. Tocmai de aceea, una din problemele mari in implementarea proiectelor va fi lipsa fortei de munc. ‘Toate firmele se plang c nu mai au muncitori. E munc grea in constructii. Sperm s fie vremea bun, iar lucrrile s inceap cat mai repede, pentru a se incadra in termenele de implementare. n fiecare comun trebuie s fie echipe de specialisti, care s se ocupe de implementarea proiectelor’, a mai spus reprezentantul CJ Vaslui. La fel ca in 2016, cand la nivel national se va ajunge la plafonul de 80% din sume cheltuite din totalul bugetului alocat pentru PNDL II, programul va fi sistat pan la achitarea integral a facturilor pentru respectivele lucrri. Miercuri, Ministerul Dezvoltrii a publicat lista obiectivelor de investitii si sumele alocate acestora pentru finantarea PNDL II, in perioada 2017 – 2020. n total, judetul Vaslui are declarate eligibile pentru finantare 256 de proiecte, alocatia bugetar de la bugetul de stat pentru perioada 2017-2020 fiind de 882.070.167 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.