luni, 10 iulie 2017

Investitori strãini îsi fac bagajele

luni, iulie 10, 2017, 3:00
Stire din categoria Deschidere Comentarii: 2 Comentarii pana acum.


În ultimul an, judetul Vaslui a pierdut investitii strãine care se ridicã la 1,7 milioane de euro. Investitorii strãini nu mai vin în judet, iar cei care si-au deschis deja o afacere îsi radiazã societãtile si pleacã. Fãrã o autostradã care sã treacã prin judet, pentru cã de aeroport nici nu poate fi vorba, costurile mari cu transportul alungã, pur si simplu, capitalul strãin din Moldova, în special din judetul nostru. În prezent, Vasluiul detine doar 0,09% din suma totalã investitã de oamenii de afaceri strãini în România în ultimii 25 de ani.

Putinii investitori strãini care au venit in judetul Vaslui incep sã isi retragã activele. Potrivit datelor Oficiului Nati onal al Registrului Comertului (ONRC), in luna mai 2017, in judetul nostru nu s-a inregistrat nicio operatiuni pe segmentul firmelor strãine. Mai exact, nu a fost inmatriculatã nicio societate cu partici pare strãinã, nu au fost fãcute mentiuni de majorare a capitalului social in firmele strãine, nu s-au inregistrat mentiuni de cesiune de capital social in societãtile cu participare strãinã. Tn schimb, dacã in judetul nostru nu mai vin investitii strãine noi, au inceput sã se retragã o parte din cele existente. Conform datelor ONRC, in perioada 1991 – 2015, in judetul Vaslui au fost inmatriculate 403 firme, adicã un procent de 0,19% din totalul societãtilor straine inscrise in tara noastrã. Valoarea investitiilor realizate in judetul Vaslui se ridica la suma de 39.490.000 euro. Potrivit acelorasi date statistice, valoarea capitalului strãin subscris in perioada 1991- decembrie 2016 in judetul Vaslui era de 37.703.000 euro, adicã un procent de 0,09% din 44,8 miliarde de euro investitii strãine in Romania. Practic, intr-un singur an, din judetul Vaslui s-au retras firme strãine care totalizau un capital social de 1.787.000 euro. Cauza principalã pentru care investitorii strãini ocolesc Vasluiul, Regiunea Moldovei, in general, este lipsa unei autostrãzi care sã lege Estul de Vestul Romaniei. Tocmai de aceea, in prezent, la nivel national, Moldova are investitii mai mici cu 10-15% in raport cu alte zone, in timp ce 3.000 de societãti se inchid anual numai in Regiunea de Nord-Est 1. De asemenea, costurile pentru transport suportate de operatorii economici din regiune, inclusiv din judetul Vaslui, sunt mai mari cu 30-33% fatã de alte judete din tarã. Spre comparatie, in ultimii ani, in Ardeal a fost investit un miliard de euro in lucrãri de infrastucturã, in timp ce, in Moldova, numai 100 milioane de euro, ceea ce inseamnã doar 10%. iDin aceastã cauzã, Moldova este in continuare suferindã la capitolul infrastructurã. Cat priveste investitiile directe ale unor firme din tarã si strãinãtate, toti care vin la Vaslui ne intreabã dacã avem autostradã sau aeroport in judeti, a spus Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui.

Articol scris de:2 Comentarii to “Investitori strãini îsi fac bagajele”

  1. Mihai postat miercuri, 12 iulie, 2017, 22:40

    MOLDOVENII stau si asteapta…nu stiu ce… dar pana nu se va implica cineva , sa ajunga prim ministru sau… de ce nu presedinte, al tarii nu v-om realiza nimic, ce interes are Dragnea si gasca lui de ministri tele-olteni sa aduca investitori la Vaslui ?
    Vedeti ca toti cei ce ajung in functii mari, sunt interesati de regiunea din care fac parte, cazul lui Boc… a facut aeroport la Cluj, strazi si autostrazi etc,a atras investitori mari in zona si se cunosc rezultatele.
    Noi moldovenii stam cu mana intinsa spre Bucuresti…poate…poate mai dau ceva banuti pentru ajutoare sociale… ca suntem pe locul 1 pe tara la asta.

  2. Mihai postat miercuri, 12 iulie, 2017, 22:44

    Avem oameni harnici, frumosi si destepti, dar…lasatori… si ma doare asta, cu ce suntem noi moldovenii mai prejos decat altii, care au tupeu si atat, dar conduc tara.

Posteaza un comentariu