Functionarii publici joac din nou la ruleta salariilor

Functionarii publici intr din nou n focul negocierilor salariale. Dup intrarea n vigoare a noii legi a salarizrii unice, n luna iulie, Consiliul Judetean si consiliile locale vor trebui s aprobe n sedinte noile salarii. Ierarhizarea lefurilor functionarilor publici va tine de mrimea fondului de salarii. Nivelurile salariilor vor fi stabilite ntre valoarea salariului minim brut pe economie, de 1.450 lei, si salariul unui vicepresedinte de consiliu judetean, de 11.600 lei.

Sindicatele din administratia public local incep negocierile pentru stabilirea salariilor in baza noii legi a salarizrii unice. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a cerut reprezentantilor administratiei locale s inceap demersuri in acest sens, pentru c din luna august vor intra in plat salariile negociate. Gheorghe Ochianu, liderul Sindicatului din Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, a spus c un prim pas in vederea adoptrii noilor salarii este stabilirea in fondul de salarii a valorii indemnizatiilor de deminitate public si alte drepturi. Dup aceast operatiune, va rmane fondul de salarii de baz si se vor stabili salariile conform nomenclatorului de functii, prevzut in anexa actului normativ. ‘Se va face o ierarhizare a salariilor, astfel incat s te incadrezi in buget. Acum s-a demarat actiunea de calcul, pentru a vedea unde ne putem incadra cu fondul de salarii. Noi sperm s putem rmane cu salariile la nivelul care este acum in plat, a precizat Gheorghe Ochianu.

Este posibil ca salariile sa scada

Practic, dac fondul de salarii va permite o crestere, este posibil o majorare a salariilor. n caz contrar, dac fondul de salarii este mai mic, este posibil inclusiv o diminuare usoar a lefurilor. n conditiile in care functionarii publici vor primi un tichet de vacanta echivalent cu salariu minim brut pe economie, aceast valoare se va scdea din fondul de salarii. De asemenea, o alt surs de diminuare a fondului de salarii este cresterea indemnizatiilor de demnitate public. Spre exemplu, un consilier judetean va putea incasa pan la 10% din indemnizatia presedintelui CJ-ului. La o indemnizatie a presedintelui de CJ care reprezint de nou ori salariu minim brut pe economie, adic suma de 13.050 lei/lun, un consilier judetean va putea incasa 1.300 lei, pentru cele patru sedinte ordinare care au loc intr-o lun. n cazul functionarilor publici, salariile vor fi ierahizate intre un plafon minim si maxim. Plafonul minim il reprezint salariul minim brut pe economie care este de 1.450 lei, iar plafonul maxim nu trebuie s depseasc salariul unui vicepresedinte de CJ, care este de opt ori salariul minim brut pe economie, adic suma de 11.600 lei.

Sedinte pentru stabilirea salariilor

La sfarsitul sptmanii trecute, Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, a fcut un apel ctre cei din administratia public local s negocieze cu sindicatele salariile pe noua lege a salarizrii unice. ‘A fost promulgat legea salarizrii, si ii rog pe toti cei din administratia public local s incep deja demersurile, s discute cu sindicatele, pentru c de luna viitoare ar trebui deja s se ia salariile negociate pe noua lege a salarizrii bugetare. De la 1 iulie, intr toat administratia, nu doar demnitarii, si trebuie fcute sedintele de consilii locale si judetene ca s se aprobe salariile’, a spus Lia Olguta Vasilescu. Ministrul Muncii a percizat c nu se vor tia salariile. ‘Nu se pune problema de tieri de salarii ; legea salarizrii a fost promulgat, va intra in vigoare, vor fi cresteri de salarii, nu tieri’, a spus Olguta Vasilescu. Ministrul Muncii s-a referit si la prevederea din programul de guvernare, potrivit creia posturile din administratia public vor fi inghetate. ‘Este normal s se intample asa, pentru c o sa apar si un Cod administrativ. Acolo se va vorbi si despre performanta din administratia public (…) Sediul materiei nu era in legea salarizrii unitare, trebuie s fie in Codul administrativ, si tocmai pentru acest lucru se va bloca pan la sfarsitul anului’, a explicat Olguta Vasilescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.