Bani europeni pentru probleme locale

Grosul finantrii europene de 27,7 milioane de euro care revine municipiului Vaslui va fi utilizat pentru constructia de crese si dezvoltarea transportului. Dou crese si o grdinit vor fi construite n zona Traian si Cartierul 13 Decembrie. Pe segmentul transportului, se va construi un depou pentru parcarea masinilor electrice, se vor lrgi cu o band strzile pe unde va circula troleul, se vor face dou parcri si se vor extinde liniile de troleu. Pn la sfrsitul anului, Primria Vaslui trebuie s finalizeze portofoliul de proiecte.

Municipiul Vaslui dispune in noul exercitiu bugetar al Uniunii Europene 2014-2020 de o alocatie financiar de 27,7 milioane de euro. Banii pot fi absorbiti pe Programul Operational Regional, Axa 4 de finantare. Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, a spus c pan la sfarsitul anului trebuie creionate proiectele, s fie cunoscute toate obiectivele de investitii propuse de autorittile locale. ‘Trebui s intocmim proiectele pentru cele 27 milioane de euro. Am realizat strategia de dezvoltare, planul de mobilitate, iar de acum lucrm la portofoliul de proiecte. Agentia de Dezvoltare Regional Nord-Est verific cele dou tipuri de documente si sper s trecem cu bine de aceast etap, s aducem in plenul Consiliului Local proiectele pe care le-a propus. Deja, din nou exercitiu bugetar au trecut trei ani si trebui stiut c pentru implementarea unui proiect este necesar o perioad de doi ani. Termenele s-au decalat si acum se vorbeste de anul 2022 ca nou termen de implementare a proiectelor’, a spus Vasile Pavl. Cea mai mare sum, care se ridic la 22 milioane de euro, este destinat axei transporturilor, prin promovarea transportului electric, modernizarea si extinderea liniilor de trasport. Alte axe se refer la recuperarea siturilor industriale abandonate, iar o alt axa finanteaz reabilitarea cldirilor unde se efectueaz activitti sportive, educationale etc. Nu in ultimul rand, o ax se refer la construirea de crese si grdinite. ‘Ne-am gandit s construim dou crese, pentru c avem deficit, si o grdinit. O cres si o grdinit in Cartierul 13 Decembrie si o cres in zona Traian. Acum, pentru c nu avem suficiente locuri la cres, am introdus conditia ca ambii printi s lucreze, pentru a oferi un loc la cres. Sunt solicitri in acest sens, iar dac ratm aceast etap, am blocat Vasluiul. Nu cred c ne permitem s ratm!’, a explicat Pavl.

Transport ecologic

n ceea ce priveste transportul, se va pune accentul pe transportul electric, pe autobuze hibride, primul pas pentru renuntarea, in viitor, la transportul conventional. n ceea ce priveste dezvoltarea troleului, prin PIDU s-a construit o autogar si unele linii de troleu, care sunt ins insuficiente. ‘Vrem s facem un depou, pentru c masinile electrice nu pot sta sub cerul liber. Amplasamentul depoului va fi unde este actualul obor. Toate zonele aglomerate tre buie legate la transportul public. Vorbim de zona Industrial, Rediu, liceele ‘Procopiu’ si ‘Mincu’, zona Delea, cu legturi pe bulevardul Stefan cel Mare. Vom face o bretea la Moara Grecilor, pentru ca troleul s circule si prin interiorul suburbiei Pe unde va fi linia de troleu, vom extinde strada cu o band, pe unde s circule doar troleul, a spus Vasile Pavl. De asemenea, in Zona Grii sa va face un pasaj pietonal subteran cu iesiri spre cele patru strzi laterale. Cu fondurile europene se vor face si dou puncte pentru parcare, care vor fi pozitionate la captul linilor de troleu, asa cum sunt indicatorii de proiect. Practic, in acest fel se doreste ca persoanele care vin spre Vaslui s isi lase masinile la margine orasului, si s circule apoi cu transortul public. ‘Cei sase primari din Regiunea Nord-Est puteau negocia fondurile intre ei, pe fiecare ax de finantare. Cum toate administratiile locale s-au concentrat pe dezvoltarea transpor tului local, nu s-a negociat nimic, iar fondurile vor fi distribuite asa cum au fost repartizate initial, a conchis Vasile Pavl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.