joi, 15 iunie 2017

Proiectul drumului strategic mai face un pas mare înainte

joi, iunie 15, 2017, 3:00
Stire din categoria Local Comentarii: 0 Comentarii pana acum.


Pentru a putea începe lucrãrile la drumul strategic, judetul Vaslui trebuie sã preia în proprietate de la Apele Române mai multe albii de râuri. Este vorba despre sase cursuri de apã pe unde trece drumul, iar albiile din zona podurilor trebuie trecute în proprietatea judetului. Procedurile sunt greoaie, dar vestea bunã este cã acest trasfer de proprietate nu blocheazã depunerea proiectului pânã la data de 13 iulie, care este termenul final.

Proiectul drumului strategic continuã sã dea bãtãi de cap specialistilor din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Vaslui. Dupã ce a fost rezolvatã problema proprietãtii pe terenurile de la marginea drumului, acum, a apãrut o situatie nouã. Drumul traverseazã sase cursuri de apã, si asta presupune ca terenul din albie, din zona podurilor, sã fie transferat din proprietatea statului roman in proprietatea judetului Vaslui. Doar in acest fel lucrãrile finantate din fondurile europene nerabursabile vor putea fi executate. Valeriu Caragatã, administratorul judetului Vaslui, spune cã in prezent se poartã o corepondentã sustinutã cu Apele Romane, care administreazã respectivele terenuri. Vestea bunã este cã acest transfer de proprietate nu afecteazã depunerea proiectului panã la termenul limitã, care este 13 iulie 2017, demersul putand fi realizat panã la precontractarea lucrãrilor. ‘Drumul traverseazã si alte ape si parauri care apartin comunelor, situatii in care am fãcut transferul. Pentru preluarea in proprietate a terenurilor de la Apele Romane, procedurile sunt mai greoaie si trebuie emisã in acest sens o hotãrare de guvern. Noi am fost incurajati de Agentia Regionalã de Dezvoltare Nord-Est, care a fost de pãrere cã proiectul este bine conceput, are o abordare corespunzãtoare si respectã procedurile si conditiile legale. Sperãm cã finalul va fi unul de bun augur’, a spus Valeriu Caragatã.

Drumul strategic are 92 de kilometri

Proiectul pregãtit de CJ Vaslui are o valoare de 48 milioane de euro, iar cei 92 de kilometri de drum judetean care vor fi modernizati sunt impãrtiti in trei tronsoane. Ierarhia proiectelor pentru finantare va fi stabilitã in urma punctajului obtinut de fiecare proiect, panã la acoperirea sumei totale din program. Dupã aceastã etapã, existã posibilitatea supracontractãrii panã la un procent de 150%, adicã proiectele aflate in rezervã sã poatã fi finantate. Initial, proiectul drumului strategic Barlad – Laza – Codãesti trebuia depus la Agentia de Dezvoltare Regionalã Nord-Est, panã la data de 15 noiembrie 2016. Cum ghidurile solicitantului lansate de autoritãtile de management au intarziat foarte mult iar noile proceduri de accesare sunt complicate, perioada de depunere a fost prelungitã. La nivel judetean, proiectul contribuie cu cresterea cu minim 25% a lungimii drumurilor judetene si comunale modernizate, precum si reducerea cu 15% a accidentelor rutiere din cauza stãrii infrastructurii si/sau lipsei unei semnalizãri corepunzãtoare.

Articol scris de:Posteaza un comentariu