luni, 19 iunie 2017

În doar cinci luni, vasluienii au vândut peste 2.500 de terenuri

luni, iunie 19, 2017, 3:00
Stire din categoria Local Comentarii: 0 Comentarii pana acum.


Terenurile agricole din extravilan si terenurile cu constructii din intravilan merg cel mai bine pe piata funciarã din judetul Vaslui. În luna mai, au fost vândute 288 de terenuri agricole si 192 terenuri cu constructii. Tot în mai, s-au semnat si contractele de vânzare-cumpãrare pentru 106 terenuri fãrã constructii si 13 terenuri neagri cole situate în extravilan. În total, în perioada ianuarie-mai 2017, vasluienii au vândut 2.506 terenuri din toate categoriile de folosintã.

În primele cinci luni ale acestui an, vasluienii au tranzactionat nu mai putin de 2.506 terenuri. Potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliarã, numai in luna mai au fost incheiate 599 contracte de vanzare-cumpãrare terenuri din mai multe categorii de folosintã. Astfel, au fost vandute in extravilanul localitãtilor 288 parcele de terenuri agricole si 13 terenuri neagricole. Tot in mai, au fost tranzactionate in intravilanul localitã – tilor 192 terenuri cu constructii si 106 terenuri fãrã constructii. De la liberalizarea pietii funciare, din data 1 ianurie 2014 si panã in prezent, la Directia pentru Agriculturã a Judetului (DAJ) Vaslui au fost inregistrate 6.732 oferte de vanzare de terenuri din extravilanul localitãtilor. Anul trecut, au fost inregistrate pe site-ul DAJ Vaslui 2.158 de cereri de vanzare, pentru o suprafatã totalã de 2.110 hectare. În cursul anului 2015, au fost inregistrate in total 2.347 oferte de vanzare a terenurilor, pentru o suprafatã de 2.485 hectare. În urma verificãrii ofertelor de vanzare, au fost emise 266 avize finale, dar si 3 avize negative, iar primãriile au emis 1.104 adeverinte pentru vanzarea liberã. Mai mult, la sfarsitul anului 2014, pe site-ul DAJ Vaslui erau postate 2.227 de oferte de vanzare de terenuri, fiind vizatã tranzactionarea unei suprafete de 3.855 hectare.

Vânzari bune

Procedura de tranzactionare a terenurilor agricole are douã variante. În primul caz, dacã preemtorii prevãzuti de lege isi exercitã dreptul de preemtiune, acestia trebuie sã se prezinte la primãrie pentru a depune o comunicare de acceptare a ofertei, alãturi de documente care atestã calitatea de preemtor. În aceastã situatie, dosarele unde se inregisteazã o comunicare din partea preemtorilor vin la DAJ Vaslui, care, dupã ce face o analizã privind corectitudinea alegerii preemtorului, dã un aviz de vanzare. În a doua situatie, dacã preemtorii nu isi exprimã dorinta de a-si exercita dreptul de preemtiune, dupã 30 de zile, terenul devine liber la vanzare. Primãria elibereazã o adeverintã alãturi de oferta publicã, iar vanzãtorul si cumpãrãtorul pot merge la un notar public pentru a incheia actul de vanzare-cumpãrare. ‘Cele mai multe oferte de vanzare de terenuri agricole vin din comune precum Dimitrie Cantemir, Berezeni, Fãlciu, Viisoara, Perieni, Pochidia, Rosiesti. La capitolul preturi, valoarea parcelelor variazã in functie de mãrime, amplasament, calitatea solului etc.’, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Legea nu se mai modifica

La nivel national, o suprafatã de 30% din terenurile agricole din tarã sunt in proprietatea strãinilor. Pentru a diminua fenomenul instrãinãrii terenurilor agricole, anul trecut, Guvernul a anuntat cã va modifica legislatia privind liberalizarea pietii funciare cãtre persoanele fizice din Uniunea Europeanã. Din pãcate, dupã alegerile electorale de la sfarsitul anului trecut, subiectul vanzãrii agricole nu a mai fost in atentia gufvernantilor. Ion Nechifor, presedintele Asociatiei Grup Est Husi, a precizat cã o mare parte din suprafetele agricole arabile de calitate din judetul Vaslui sunt deja achizitionate de cãtre investitori strãini, iar panã la votarea noului act normativ, lucrurile vor sta si mai rãu. ‘Pe Valea Prutului, in jur de 600 hectare sunt cumpãrate de cãtre straini. Pe langã investitori din Germania, este o firmã din Danemarca care a cumpãrat mult pãmant. Sunt probleme privind achizitionare pãmantului, ar trebui sã se ia mãsuri, sã fie protejat un pic si fermierul roman. Protejati pãmantul, pentru ca fermierul local sã se dezvolte’, a spus Ion Nechifor. În zonele rurale din judetul Vaslui, un hectar de teren agricol extravilan a fost scos la vanzare cu preturi cuprinse intre 8.000 si 10.000 de lei.

Articol scris de:Posteaza un comentariu