Conducerea ISJ Vaslui, vizitã de lucru în Republica Moldova

0
200

În perioada 27-29 martie 2017, o delegatie a Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, compusã din prof. Gabriela Plãcintã, inspector scolar general, Alexandru Mîtã, inspector scolar pentru limbi moderne, si Zoica Popescu, inspector scolar pentru educatie timpurie, s-a aflat în vizitã de lucru la Chisinãu, în scopul realizãrii unui schimb de informatii relevante pentru o mai bunã dezvoltare institutionalã, promovãrii educatiei de calitate, cât si initierii parteneriatelor între institutiile responsabile de evaluare, monitorizare si implementare a politicilor educationale din Republica Moldova.

În cele trei zile ale vizitei, membrii delegatiei, insotiti de Ana Vivdici, director, Adelina Ghetiu, director adjunct, si Galina Crainic, director adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar National (ISN), au vizitat sapte institutii de invãtãmant general, diverse ca structurã, formã si niveluri de invãtãmant, cat si Centrul educational ‘Pro Didactica’ (director executiv, Bezede Rima) si Institutul de Stiinte ale Educatiei, (director, Lilia Pogolsa), fiind astfel stabilite relatii de colaborare pe domeniul formãrii continue a cadrelor si discutate posibilitãtile de initiere a parteneriatelor institutionale. Prima institutie vizitatã a fost Liceul Teoretic ‘Ion Creangã’ din municipiul Chisinãu (director, Corneliu Solomon). Au urmat Liceul Teoretic ‘Mihai Viteazul’ din Chisinãu (director, Nelly Berezovschi), Institutia de educatie timpurie nr. 199 ‘Lãstãras’, Grãdinita nr. 26 din Chisinãu, (director, Violeta Surdu), Liceul Teoretic ‘Elimul Nou’ din Chisinãu (director, Moga Ecaterina), Liceul Academiei de Stiinte a Moldovei (director, Iurie Cristea) si Liceul Teoretic ‘Prometeu’, din Chisinãu (director general, Aurelian Silvestru). Ca urmare a vizitelor din fiecare institutie de invãtãmant, membrii delegatiei ISJ Vaslui au discutat despre posibilitatea stabilirii parteneriatelor cu institutii similare din Vaslui. O altã activitate importantã in cadrul vizitei de lucru a fost sedinta comunã a membrilor delegatiei cu minis trul Educatiei din Republica Moldova, conducerea ISN si conducãtori ai organelor locale de specialitate in domeniul invãtãmantului. La sedintã au fost prezentate atat institutiile ca structurã si functionalitate, cat si posibilitãtile stabilirii parteneriatelor dintre institutiile din Vaslui si cele din Republica Moldova, in scopul efectuãrii schimbului de experientã si formãrii cadrelor din sistemul educational.

Gabriela Placinta: “Avem lucruri în comun”

Corina Fusu, ministrul Educatiei Nationale din Moldova, a vorbit despre structurile institutionale responsabile de monitorizarea si evaluarea sistemului educational, apreciind inalt sprijinul acordat de Guvernul Romaniei in modernizarea educatiei din Republica Moldova si posibilitãtile oferite de ISJ Vaslui in formarea cadrelor din sistem. ‘Ministerul Educatiei acordã o atentie deosebitã evaluãrii performantelor scolii si profesorilor si are toatã increderea cã impreunã cu ISN vom gãsi punti sigure de comunicare cu Dvs., care sunteti reprezentantii, sau cei care asigurã calitatea educatiei in teritoriu’, a punctat ministrul Educatiei. Prof. Gabriela Plãcintã, inspector scolar general al ISJ Vaslui, a exprimat deschiderea pentru initierea parteneriatelor cu organele locale de specialitate in domeniul invãtãmantului, institutii similare ca structurã, angajamente si profil, multumind totodatã ISN pentru organizarea intrevederii intr-un astfel de format. ‘Avem lucruri in comun, dar si lucruri care diferentiazã activitatea noastrã, si tocmai de aceea am discutat cu doamna director Ana Vivdici sã gãsim oportunitãti pentru a colabora pe viitor, atat pe linia formãrii cadrelor didactice, cat si pe cea de stabilire a parteneriatelor intre institutiile noastre’, a comunicat prof. Gabriela Plãcintã. Ea si-a exprimat increderea cã activitãtile de colaborare vor fi benefice tuturor pãrtilor. În ultima zi a vizitei de lucru, a fost inclus in programul delegatiei ca punct de referintã, Institutul de Stiinte ale Educatiei din Republica Moldova, institutie cu care urmeazã sã se incheie o conventie trilateralã din care sã mai facã parte Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui si Inspectoratul Scolar National al Republicii Moldova. Delegatia vasluianã a fost primitã de directorii institutiei, conferetiar universitar, doctor Lilia Pogolsa, si director adjunct Perfectionare, conferentiar universitar docent Nelu Vicol. Au fost vizitate dotãrile deosebite ale acestei institutii organizatoare de stagii de formare in diverse formate (sãli de cursuri, laboratoare, bibliotecã, sãli media, hotel, restaurant, bazã balneoclim – atericã de recuperare pentru profesori). S-au pus la punct reperele strategice ale viitoarei colaborãri, care se va clãdi pe reciprocitatea stagiilor de formare si pe invitatia de a participa la toate evenimentele stiintifice organizate de parteneri. Vizita de lucru in Republica Moldova a delegatiei ISJ Vaslui a fost, prin urmare, un eveniment deosebit de important pentru consolidarea relatiilor cu ISN Chisinãu, cu Ministerul Educatiei din Republica Moldova si cu Institutul de Stiinte ale Educatiei si, de asemenea, cu toate institutiile incluse in programul vizitei. A fost prezentat un portofoliu cu proiecte propuse de institutiile vasluiene si, in etapa urmãtoare a calendarului comun de activitãti, urmeazã ca institutiile din Republica Moldova sã fie puse in contact cu institutii similare din judetul Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.