Miei vs. Lei. Mieii cstig la scor.

0
602

Vasluienii nu prea mai cumpr miei la Srbtorile de Paste. n acest an, ciobanii se asteapt s vnd cel mult 10.000 miei, foarte putini, n conditiile n care, n anii anteriori, se comercializau de dou ori mai multi. Principala cauz a scderii vnzrilor este, evident, lipsa banilor. Estimativ, pretul la carnea de miel va fi ntre 10 – 11 lei/kilogram n viu si ntre 20 – 22 lei/kilogram n carcas. La aceste scoruri, pentru cei n jur de 200.000 de miei din saivane, cresctorii de ovine vor cuta piete alternative, n principal n judetele vecine, dar si n Bucuresti.

Cresctorii de ovine nu se asteapt la vanzri mari de miei in pietele judetului Vaslui. Dac in anii trecuti la Srbtorile de Paste pe piata local erau comercializati peste 20.000 de miei, in acest an, vanzrile prognozate sunt in jur de 10.000 de miei. Si, cum vasluienii nu au putere de cumprare, ciobanii din judet se orienteaz spre alte zone cu bani mai multi. Ion Agafitei, presedintele Asociatiei Cresctorilor de Ovine si Caprine Ovismold’ Vaslui, spune c un numr mare de miei va fi abatorizat in judet si livrat pe pietele din Iasi, Bacu si Bucuresti. n general, pretul de vanzare va fi acelasi de anul trecut. n anii trecuti, vedeam cum merge piata de Pastele catolic, dar in acest an se tine odat cu al nostru. Sunt miei ftti la sfrasitul anului trecut sau in luna ianuarie a acestui an, care au acum peste 10 kilograme. Sunt numai buni, cum se spune, dar, cu toate acestea, in Vaslui nu este putere de cumprare, asa c vanzrile sunt mici. Dup ce vor primi avizele sanitar veterinare necesare, o parte din fermieri vor merge cu miei la vanzare pe pietele din alte orase, a spus Ion Agafitei. Pentru Srbtorile de Paste din acest an, se estimeaz c pretul de vanzare va fi intre 10 – 11 lei/kilogram in viu si intre 20 – 22 lei/kilogram in carcas. n prezent, in fermele si gospodriile fermierilor din judetul Vaslui sunt ftati 200.000 de miei. Circa 20% din animale sunt de prsil, alti 20% il reprezint mieii mici, iar restul de 60% este disponibil pentru vanzare. Este vorba despre circa 120.000 de miei, o ofert care depseste cu mult cererea existent pe piata local.

Nici exporturile nu merg

Dac pe piata autohton vanzarea mieilor nu este la un nivel corespunztor, nici exporturile de animale nu merg mai bine. n acest moment, exportul de miei in Israel este blocat. Sunt in derulare negocieri pentru reluarea vanzrior. De asemenea, nici exportul cun trile arabe nu a fost relansat, asa cum isi doreau cresctorii de ovine si caprine din tar. Desi pentru sfarsitul anului trecut a fost anuntat finalizarea construirii unui centru de colectare in Iordania, denumit ‘zon liber’, investitia nu s-a incheiat nici in prezent. Din ‘zon liber’, ar urma ca 15 state arabe s poat cumpra miei. Pe lang exportatori de traditie, vor putea vinde direct miei la acest centru si federatiile de profil ale cresctorilor de animale. Centrul de colectare se va intinde pe o suprafat de 150 de hectare si, indiferent cine va duce mieii acolo (exportatori sau federatii), va avea steagul Romaniei si standul trii. Astfel, se va sti exact din ce tar provin animalele, iar cei care doresc s cumpere isi vor alege marfa. Ion Agafitei spune c judetul Vaslui ar putea duce in zona liber, in fiecare an, circa 150.000 de miei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.