PRM Vaslui va fi iarãsi ce-a fost si mai mult decât atât!

0
306

Dupã aproape un an petrecut în FDIN, partid care, desi discret la Vaslui, a reusit sã obtinã cel mai bun scor electoral la nivel national, Ion Ilascu revine în partidul în care s-a consacrat, PRM, pe care vrea sã îl aducã la strãlucirea de odinioarã. Despre gândurile cu care pleacã la drum, de ce, înainte de a fi european, este român si dacã existã viatã si dupã politicã, la toate aceste întrebãri Ion Ilascu a rãspuns cu umor si mult, mult optimism.

Monitorul: Felicitãri pentru noua functie…
Ion Ilascu: Stai putin, ce functie?!

Monitorul: Functia de presedinte interimar al Filialei Judetene PRM Vaslui…
Ion Ilascu: Curios lucru cã ai aflat, cã eu nu am prea bãtut toba.

Monitorul: Ne subestimati. Nu vedeti cã, astãzi, toti au surse? Ce v-a determinat sã reveniti la PRM?
Ion Ilascu: E bine de precizat cã nu am fost plecat din PRM. Într-adevãr, am reprezentat FDIN la alegerile locale, in calitate de prim-vicepresedinte, dar vorbim de un partid in care se regãseau membri PRM in proportie de peste 50%. Apoi, titulatura de Front al Demnitãtii si Iden – titãtii Nationale spune foarte multe. Avem nevoie de demnitate si identitate. Foarte multi nu mai stiu ce inseamnã. La alegerile locale de anul acesta, ne-am clasat pe primul loc la nivel national, cu 3 consilieri locali. Asta, in timp ce FDIN a implinit 1 an de la infiintare, pe 7 iunie. Aveam nevoie de un “vehicul” prin care sã ne transmitem nemultumirile, sã spunem deschis cum cei din fruntea tãrii au pierdut orice contact cu realitatea. Se dau lefuri mari tot celor care au, se dau pensii speciale parlamentarilor, pentru ce merite – nu stiu, invãtãmantul e la pãmant, de sãnãtate, nu mai vorbim, agriculturã nu mai existã. Spitale, nu, scoli lãsate in paraginã din lipsã de elevi, pentru cã abandonul scolar este in crestere, locuri de muncã, zero. Emisiunile TV nu sunt educative, nu se vorbeste mai nimic de tara noastrã, despre patriotism. Totul e vraiste. Am cunoscut oameni care spuneau cã nu sunt romani, ci europeni. Cum sã te consideri european dacã nu ai iesit niciodatã din tarã, nu ai idee de ce reprezintã Europa sau nu stii cate stele sunt pe steagul Uniunii Europene? Eu, ca sã-l parafrazez pe Lucretiu Pãtrãscanu, inainte de a fi european, sunt roman. Asa sunt eu, mai de la tarã. Si… stiu cum se numeste tara mea, crede-mã.

Monitorul: Stiti vorba aia cu ciorba reincãlzitã… De ce din nou la PRM?
Ion Ilascu: Îmi place Romania Mare. Sunt simpatizant din anul 1992 si membru de partid din anul 1994. Îmi amintesc ce fortã eram, prin anii 2000. Dar, odatã cu trecerea timpului, partidul s-a injumãtãtit, apoi am rãmas din ce in ce mai putini. Au plecat multi, atrasi cu fel de fel de promisiuni care s-au dovedit a fi mai mult sau mai putin concrete. De regulã, mai putin.: Stiam cã la conducerea PRM la nivel de judet era altcineva. Ion Ilascu: Da, asa este. Se pare cã fostul presedinte interimar ar avea niste probleme de sãnãtate. Repet, s-ar pãrea. Cu sãnãtatea nu te joci; avem o varstã.

Monitorul: Pe cine contati in acest moment? Aveti membri, simpatizanti?
Ion Ilascu: Împreunã cu cei de la Organizatia de Tineret – presedinte este un tanãr inginer, Gigi Danda – si alti membri fideli ai PRM, am contactat, deocamdatã telefonic, fostii nostri colegi din comune, dar si din mediul urban. Am fãcut un program de deplasãri prin judet pentru a discuta “pe viu” cu vechii membri ai PRM. Vor fi discutii sincere si, pentru cine doreste, avem usile deschise. Va fi dificil, dupã decimarea filialei judetene, dar nu imposibil. Dacã se vrea, se poate. Sunt convins cã “vom fi iarãsi ce am fost, si mai mult decat atat”, cum spunea Petru Rares.

Monitorul: Care este situatia sediului partidului de langã Tribunalul Vaslui? Vã intreb asta pentru cã, o bunã perioadã de timp, a avut usile incuiate.
Ion Ilascu: Nu pot sã mã pronunt asupra acestei perioade. Prin decizia de numire in functia de presedinte al filialei, am fost imputernicit sã reorganizez filiala si sã reprezint partidul in relatiile cu administratia localã. Mai grea este “moste – nirea” lãsatã, adicã o datorie de aproape 700 lei pentru neplata chiriei. Normal ar fi ca aceastã sumã sã fie achitatã de vechea conducere. Asta dacã au responsabilitatea necesarã. Dacã nu, vom vedea. Sediul este pe maini bune.

Monitorul: Se stie, sau cel putin se afirmã, cã PRM ar fi un partid nationalist.
Ion Ilascu: Da, asa se spune. Ceea ce nu pricep si nici nu voi intelege vreodatã este: ce e rãu in a fi nationalist? Fac asocierea intre nationalism si natie. E ceva rãu sã-ti iubesti natia? Cum isi iubeste familistul familia, gospodarul, gospodãria, asa isi iubeste nationalistul natia. Bineinteles, iese din discutie extremismul, de care ne dezicem.

Monitorul: Ati publicat douã cãrti.
Ion Ilascu: E adevãrat, prima se numeste “Trei crai (tomnatici) de la Vaslui”, scrisã in colaborare cu un cu noscut caricaturist vasluian si cu un foarte valoros epigramist tot de pe aceste meleaguri. Pe cea de-a doua, “Amintiri in crucisate”, am scris-o singur si cuprinde careuri de rebus “productie proprie” si cateva intamplãri personale. Acum, lucrez la a o treia carte. N-o fac pentru castig, ci pentru mine, pentru familie si prieteni. Sunt un iubitor de carte. Iatã un “fapt divers” supãrãtor: Stii cã municipiul Vaslui nu are un anticariat veritabil? M-as ocupa cu mare drag de asa ceva, dar nu am nici un fel de spatiu, fie cat de mic. Ar veni vasluianul interesat de carte, s-ar intalni si cu altii suferind de aceeasi “boalã”, ar reapãrea plãcerea cititului. Oricat s-ar impune internetul, tot nu va atenua plãcerea lecturii unei cãrti. Pãrere personalã.

Monitorul: Vã multumesc si vã promit cã vã vom urmãri cu atentie activitatea.
Ion Ilascu: Eu nu pot spune decat cã, alãturi de membrii de partid, vom face tot ce se poate. Noi, cei de la PRM, nu vom umbla cu promisiuni irealizabile sau cu minciuni. Vom vedea, timpul le rezolvã pe toate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.