Neamul prost… din creang strmb

2
1206

Asa- zisa democratie, aprut pe frumosul nostru plai mioritic dup ceea ce unii numesc revolutie, a deschis calea, oricui a vrut, spre puterea local. De aceasta a beneficiat si neamul prost, o specie care, la romani, nu va fi niciodat pe cale de disparitie. Mai concret, cine a vrut si cine nu a vrut, cu mult tupeu, obrznicie, dispret fat de semeni si aroganta celui prost crescut, si smecher a profitat si s-a infipt in fruntea comunittii. n acest timp, omul cu bun simt a stat in banca lui, cu speranta c soarele va iesi si pe ulita sau strada lui. Pentru c neamul prost este peste tot, si in mediul rural, si in cel urban. Un asa-zis profesor, ori inginer, ori cu alt pregtire profesional, cu o facultate fcut cu un cos de ou sau o brdac de molan moldovenesc, se crede buricul targului sau, m rog, al satului. Persifleaz, amenint, epateaz din jiltul de sef, vrea s par dox de carte, dar, luat la bani mrunti, constati c in capul su e intuneric ca intr-o nuc. Cu toate c legea nu permite fumatul in spatii inchise, el, alesul sau, dup caz, unsul, neamul prost, eludeaz legea c, nu-i asa, el e mai presus de ea. Are doar o spoial de carte, a uitat de mult ceea ce crede c a invtat, dar, printre rotocoalele de fum al tigrii scumpe, cu emfaz si plin de important, d lectii de comportament civic, d sfaturi, face pe moralistul in fata oricui il ascult. Si tare mandru mai e. Doar bunul simt al celor din jurul su, precum si slugrnicia unora fac ca acest specimen emanat s nu fie tratat ca o msea stricat si trimis la cimitirul necuvanttoarelor. n fata lui se ploconesc cei fr coloan vertebral sau care isi urmresc anumite interese pentru un loc cldut si fr responsabilitti. Cei ce se numesc cu adevrat oameni il privesc cu mult compasiune, mil, dar nu au, totusi, curajul s-l infrunte. De ce? Pentru c neamul prost are puterea si poate pecetlui destinul unuia sau al altuia, profit la maximum de functia pe care a dobandit-o cu da, sefu, bine, sefu, s triti, sefu. S nu dea Dumnezeu s-i cazi cu great sau s te uiti mai insistent la amant (nu se poate sef fr asa ceva, de unde si poanta: pe ce se aseaz musca cand intr sub fusta secretarei? Rspuns, pe mana sefului), c pan aici ti-a fost. Penalizri, critici, trimiterea la munca de jos etc. Nu-i mai esti in gratii, adio prime sau salariu mrit. Este rzbuntor, mieros cu sefii, fudul, stie s- si apropie oamenii, dar numai in interesul su. Neamul prost este specialist in cameleonism, isi schimb atitudinea dup cum ii este lui bine. Fat de sefi se manifest slugarnic, este umil, ii este team de acestia, se gudur ca orice javr de curte pe lang stpanul care, din cand in cand, ii mai arunc cate un os. Se spune c oricrui neam prost ii va veni randul s dea socoteal pe lumea asta. Dac nu va fi timp, pe lumea cealalt.

Ioan Ilascu

P.S.: De ce acest titlu? Pentru c orice neam, bun sau prost, are un arbore genealogic. Si, ca orice arbore, acesta are ramuri, craci sau crengi. Care pot fi drepte sau strambe.

2 COMENTARII

  1. BRAVO BAIETI … bine spus am citit tot articolul dar observ ca nu este dat numele celui ce la scris, vedeti… frica aceasta la care faceti referire nea intrat pana in maduva oaselor, ne este frica sa si mergem pe drum, ne este frica pana si de umbra noastra DE CE ? atata frica ?
    Mihai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.