Adio, vot multiplu!

3
347

Un numãr de 850 operatori de calculator din judetul Vaslui se pregãtesc în vederea implementãrii sistemului informatic care va fi folosit la viitoarele alegeri. În fiecare sectie de votare va fi montat un scanner, prin care vor fi trecute cãrtile de identitate ale alegãtorilor. Astfel, se va avea o evidentã exactã a prezentei la vot, iar votul multiplu va fi imposibil.

Actiunile de implementare a sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal sunt in plinã desfãsurare. Ieri, in orasul Negresti, a avut loc primul seminar de pregãtire al operatorilor de calculator care vor fi selectati de Autoritatea Electoralã Permanentã (AEP). La nivelul judetului Vaslui este nevoie de 513 operatori pentru sectiile de votare existente, plus o rezervã de 20%. În total, la cursurile organizate de AEP s-au inscris circa 850 de vasluieni. Pe durata desfãsurãrii alegerilor (locale si parlamentare), sectiile de votare vor fi dotate cu tablete si scannere, prin care vor fi trecute cãrtile de identitate ale alegãtorilor, pentru a se stabili dacã persona a mai votat. Sistemul de prevenire a votului multiplu are la bazã scannere, cu care vor fi prevãzute sectiile de votare, intreaga activitate fiind verificatã de Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Practic, sistemul va emite prezenta la vot, va indica persoanele care au mai votat, inclusiv persoanele care au interdictie la vot. “În data de 9 noiembrie 2015, AEP a anuntatã cã la alegerile electorale din anul 2016 va fi utilizat in premierã un sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot si prevenirea votului ilegal. Prin Hotãrarea nr. 9/28 octombrie 2015, AEP a prezentat normele metodologice pentru functionarea sistemului informatic, precum si modul de selectare al operatorilor de calculator din cadrul birourilor sectiilor de votare”, a spus Mircea Gologan, subprefectul judetului Vaslui. Pe langã selectarea operatorilor de calculator, AEP desfãsoarã actiuni si in ceea ce priveste alegerea membrilor care vor face parte din corpul expertilor electorali.

3 COMENTARII

  1. Nu-i rau , dar mi-e teama ca furturile de voturi se vor amplifica.Eu , ca persoana , nu am votat la locale de prin 2004/5 din simplul motiv ca nu locuiesc in localitatea pentru care am actul de identitate , insa ma intreb daca nu cumva am fost “prezent” la vot la circumscriptia electorala de care apartin.Inainte de inchiderea urnelor se pot intampla multe. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.