Vremea nseltoare ne poate mbolnvi!

Temperaturile ridicate si soarele din ultimele zile i-au fcut pe multi s renunte la hainele groase de iarn si s se mbrace primvratic, lucru total gresit, ntruct „cldura” este nseltoare si asa apar bolile de sezon, a declarat profesor dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals” din Capital.

„Chiar dac afar sunt 16 grade, nu dati jos haina de iarn, pentru c temperaturile sunt inseltoare iar organismul se adapteaz, dar mai greu, la schimbrile climatice bruste. Seara este rece, temperatura nu este uniform, de aici si frecventele boli care apar in acest sezon si care ar putea fi evitate”, a spus profesor dr. Adrian Streinu Cercel. Medicul a mai spus c simplul fapt c oamenii ies doar in rochie sau cmas din cas, unde sunt 22-24 de grade, la temperatura de 16-18 grade de afar produce un mare disconfort organismului, care va reactiona in felul lui, mai agresiv, ducand la boli mai grave sau la rceli. „Este indicat s nu renuntm la haina de iarn, chiar dac afar sunt temperaturi mai ridicate decat cele specifice acestui sezon. Nu mai punem mnusile, dar plmanii trebuie protejati de rceal. Cei care au suferinte cronice trebuie s fie si mai prudenti in acest sezon. Nu v lsati pcliti de soarele cu dinti, nu spuneti c dac este cald, sunt 18 grade, pot merge in pulover. Pmantul este mai rece, iar aceast rceal poate afecta grav sntatea unui organism si asa slbit de bolile cronice sau de lipsa unei alimentatii mai bogate in vitamine. Anul trecut vorbeam, la un moment dat, de lipsa soarelui pentru o perioad mai mare. Acum, vorbim de prezenta lui indelungat si lipsa gerului sau a zpezii. Organismul, acest agregat pe care cercettorii nu reusesc s-l descifreze, desi se chinuie de milenii, trebuie respectat si pretuit. Asadar, iarna, chiar dac este cald, nu v imbrcati de primvar”, a adugat profesor dr. Adrian Streinu Cercel. Valorile termice inregistrate in perioada Crciunului au fost cu aproximativ 11 grade Celsius mai ridicate fat de cele specifice acestei perioade. Reprezentatul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Adrian Boariu, a declarat c in 26 decembrie, cea mai ridicat valoare inregistrat in tar a fost de 18 grade Celsius, la Ramnicu Srat. De asemenea, au fost inregistrate valori de 15-16 grade in zona Subcarpatic a Olteniei, a Munteniei, precum si in estul si nordul Moldovei, iar la Bucuresti au fost 12 grade Celsius.

ncepnd de astazi, se raceste!

Vremea prea cald pentru aceast perioad se va rci accentuat, incepand de astzi. Potrivit reprezentantilor ANM, valorile termice nu vor mai depsi zero grade Celsius pe timpul zilei, iar noptile vor deveni geroase in partea nordic si central a trii, unde temperaturile vor cobori pan spre minus 18 grade Celsius. „Vremea incepe s se rceasc de marti, scderea va fi semnificativ, astfel c ne asteptm ca pe 29 decembrie s avem temperaturi de cel mult 8 grade Celsius, poate 9 grade Celsius in sudul trii. Miercuri, continu procesul de rcire accentuat a vremii, astfel c vom avea temperaturi intre minus 5 si 3 grade Celsius la scara intregii tri in timpul zilei, iar joi nu vom mai depsi 0 grade pe timpul zilei decat cu totul izolat, in vestul Olteniei, in rest temperaturi sub zero grade chiar si pe timpul zilei. Noptile vor deveni geroase in partea nordic si central a trii, cu temperaturi care vor cobori pan spre minus 17 – minus 18 grade in depresiunile Carpatilor Orientali, iar in estul si sudul trii cam intre minus 6 si minus 9 grade Celsius”, a spus Adrian Boariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.