Statul a fcut economii de peste 177 de miliarde de lei vechi din frigul vasluienilor

frign ultimii sapte ani, 82.565 de familii si persoane singure din judetul Vaslui au pierdut ajutoarele pentru nclzirea locuintei. Tierea sprijinului financiar acordat de stat nu se bazeaz pe vreo relansare a standardului de viat, ci pe conditiile mai dure de acordare a ajutorului gndite de Guvernul Boc. Practic, desi sunt la fel de sraci, vasluienii nu mai au acces la subventiile pentru achitarea facturilor. Pe acest tipar de actiune, statul, att de „grijuliu” cu cheltuirea fondurilor publice, a fcut o economie total de 17.731.806 lei.

Conditiile draconice de acordare a ajutoarelor pentru inclzirea locuintei au lsat fr ajutorul de la stat zeci de mii de familii din judetul Vaslui. n ultimii sapte ani de zile, legislatia in domeniu a fost modificat de mai multe ori, astfel incat obtinerea unui ajutor pentru inclzirea locuintei s fie aproape imposibil. n sezonul rece 2009 – 2010, in judetul Vaslui au beneficiat de sprijin de la stat pentru plata facturilor la inclzire nu mai putin de 97.858 de familii si persoane singure. Iarna trecut, numrul cettenilor care au primit sprijin financiar a sczut la numai 21.819 beneficiari, statul contabilizand astfel o economie de 17.731.806 lei. Mai mult, in aceast iarn, numrul vasluienilor care primesc sume de bani pentru inclzirea locuintei a continuat s scad, pentru luna noiembrie fiind in plat doar 15.293 de beneficiari de ajutoare pentru inclzirea cu lemne, gaze naturale si energie termic. Conform datelor Agentiei Judetene pentru Plti si Inspectie Social (AJPIS) Vaslui, reducerea dramatic a numrului de beneficiari de ajutoare are mai multe explicatii. n primul rand, este vorba despre aplicarea noilor prevederi legislative care au stabilit conditii mai restrictive, respectiv lista bunurilor care conduc la excluderea acordrii ajutorului pentru inclzirea locuintei. De asemenea, multe familii nu au mai primit sprijin financiar ca urmare a verificrilor efectuate de ctre AJPIS pentru a se constata realitatea datelor declarate de ctre beneficiari (intersectri de date APIA, ANAF, CJP ).

Sistemul centralizat de ncalzire, la pamnt

n sezonul rece 2009 – 2010, in judetul Vaslui au primit ajutor pentru inclzire cu energie termic 2.216 beneficiari, sumele pltite fiind de peste un milion de lei. n aceast iarn, mai primesc acest de sprijin financiar numai 197 de vasluieni. Ajutoarele pentru inclzirea locuintei cu energie termic furnizat in sistem centralizat se acord familiilor si persoanelor singure care realizeaz venituri nete de pan la 786 lei pe membru in cazul familiilor si 1.082 lei venit net in cazul persoanei singure. Compensarea procentual variaz de la 90% pentru cei care realizeaz venituri de pan la 155 lei pe membru de familie, respectiv 5% pentru cei care realizeaz venituri nete pe membru de famile, cuprinse intre 615 – 786 lei. Persoanele singure cu venituri cuprinse intre 786 – 1.082 lei beneficiaz de o compensare de 10%. Pentru persoanele singure si familiile beneficiare de ajutor social, compensarea este de 100%. Principalii furnizori de energie termic din judetul Vaslui sunt SC Termprod SA Vaslui, in municipiul Vaslui, SC Compania de Utilitti Publice si SC Rulmenti SA, in municipiul Barlad. Familiile si persoanele singure, care utilizeaz pentru inclzirea locuintei gaze naturale si realizeaz venituri nete lunare de pan la 615 lei pe membru de familie beneficiaz de ajutor pentru inclzirea locuintei, diferentiat in functie de veniturile realizate. Ajutorul variaz de la 262 lei pentru cei care realizeaz venituri de pan la 155 lei pe membru de familie, la 20 lei pentru cei care realizeaz venituri cuprinse intre 540 – 615 lei pe membru de familie (lunar in perioada noiembrie-martie). Principalii furnizori crora le sunt virate sumele sunt Gaz-Est Vaslui pentru municipiul Vaslui, Husi, Negresti, comuna Muntenii de Jos, Costesti, SC E.ON Energie – Romania SA – pentru municipiul Barlad.

Peste 80.000 de beneficiari la nclzire cu lemne

n sezonul rece 2009 – 2010, in judetul Vaslui au primit bani pentru achizitionarea de lemne 82.245 de beneficiari, pentru ca in aceast iarn numrul acestora s se diminueze la numai 13.626 beneficiari. La acest sistem de inclzire, se disting dou categorii de beneficiari: beneficiarii de ajutor social conform Legii 416/2001 pentru care ajutorul de inclzire se suport din bugetul local al primriei si celelalte familii si persoane singure, pentru care ajutorul pentru inclzirea locuintei se suport din bugetul de stat , platite de catre AJPIS Vaslui. Familiile si persoanele singure beneficiare de ajutor social, conform Legii 416/2001, care utilizeaz pentru inclzirea locuintei lemne, crbuni, combustibili petrolieri beneficiaz de ajutor lunar in cuantum de 58 de lei pe tot parcursul sezonului rece. Plata se efectueaz o singur dat pentru tot sezonul rece pan la data de 31 octombrie a fiecarui an. Familiile si persoanele singure, care utilizeaz pentru inclzirea locuintei lemne, crbuni, combustibili petrolieri si care nu detin bunuri care conduc la excluderea acordrii ajutorului, beneficiaz de ajutor diferentiat in functie de veniturile realizate. Ajutorul variaz intre 54 lei pentru cei care realizeaz venituri de pan la 155 lei pe lun, ca nivel maxim, si 16 lei pentru cei care realizeaz venituri cuprinse in intervalul 540 – 615 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.