Irigatii ieftine pentru tot judetul, cu ap din… Siret!

Vasluianul Gheorghe Manoliu a pus la punct un proiect ingenios, pentru construirea unui sistem de irigatii. Avnd o experient bogat n proiectare si constructii din perioada n care a lucrat n cadrul Armatei, Manoliu propune pentru Vaslui o investitie care ar conduce la udarea a peste 25.000 de hectare. Sursa de ap pentru irigatii este, n mod oarecum neasteptat, rul Siret, fiind folosite diferenta de nivel si un lant de bazine de stocare. Astfel, apa ar ajunge n Vaslui fr costuri majore. Pe cele dou maluri ale rului Brlad, pe o band de doi kilometri, colonelul crede c se va putea face o agricultur avansat, cu productii record. Din nefericire, planurile lui entuziaste nu au reusit, pn acum, s ajung pe masa decidentilor… Dar, cine stie?!

Gheorghe Manoliu s-a nscut la Husi si, in prezent, locuieste in Bucuresti. Dup ce a lucrat o viat in cadrul Armatei, in domeniul constructiilor, a iesit la pensie cu gradul de colonel. Cu toate c locuieste departe de Vaslui, fostul militar nu si-a uitat judetul de bastin. Vzand c, in ultimii ani, intreaga Moldov se confrunt cu perioade secetoase tot mai indelungate, el a gandit un amplu proiect, intitulat, oarecum pretentios, „Irigatii cu ap din Carpati si Fluviul Dunrea”. Pentru judetul Vaslui, prin punerea in practic a proiectului, fostul militar crede c ar putea fi irigat o suprafat agricol de peste 25.000 de hectare, cu costuri extrem de reduse. „Pentru judetul Vaslui, sursa de ap pentru irigatii ar fi raul Siret. Proiectul prevede ca, la sud de orasul Roman, judetul Neamt, s fie construite dou rezervoare cu o capacitate de stocare de 5.000 metri cubi de ap fiecare. De acolo, apa urmeaz s fie pompat cu ajutorul energiei eoliene la o distant de trei kilometri, in alte dou rezervoare de aceeasi capacitate, din localitatea Valea Ursului”, a explicat Gheorghe Manoliu. „Am lucrat la acest proiect din anul 2002. L-am prezentat la Prefectura Vaslui, cand prefect era Levente Csaba Szekely. Mi s-a spus atunci c nu sunt bani pentru aceast investitie”, a mai spus fostul militar.

Un vis: agricultura performanta de-a lungul rului Brlad

Conform proiectului, din rezervoarele de la Valea Ursului, apa colectat urmeaz s fie directionat o parte in albia raului Barlad, iar o alt cantitate de ap va fi pompat intr-o conduct de otel, care va fi construit in paralel cu cursul de ap. Cum rezervoarele de la Valea Ursului vor fi amplasate la o diferent de nivel de 90 de metri, toat operatiunea se va derula prin cdere liber, folosinfu-se gravitatia. „Se va putea iriga fr a se consuma bani pentru energie electric. Practic, pe o band de doi kilometri, in stanga si dreapta raului Barlad, pan la Tecuci, se va putea iriga si face o agricultur avansat. Cand este secet, apa va circula doar pe conduct, pentru a nu avea pierderi. Asa se va putea face o irigare foarte ieftin”, a mai spus Gheorghe Manoliu. Mai mult, pentru ca volumul de ap stocat s acopere perioadele mai lungi de secet extrem, in interiorul judetului Vaslui, de-a lungul raului Barlad, vor fi construite alte 64 de rezervoare tampon, cu o capacitate de circa 5.000 metri cubi. Astfel, in perioadele ploioase se va face alimentarea acestor bazine, iar in perioadele de secet, se va apela la rezerva de ap pentru udarea culturilor agricole. Proiectul prevede ca, in interiorul judetului, s fi construite rezervoare si in zona Solesti, capacitti de stocare care vor fi alimentate cu ap prin intermediul unei conducte de otel. „Proiectul este mai vechi si, in fiecare an, trebuie s fac adaptrile necesare. Ultima estimare arat c investitia s-ar ridica la suma de 250 milioane de euro. Am calculat si, in trei ani, investitia poate fi amortizat prin recoltele agricole mari obtinute. Am vrut s discut acest proiect cu Dacian Ciolos, dar acum este in fruntea Guvernului si nu cred c il mai pot contacta. Voi merge la conducerea Ministerului Agriculturii pentru a face cunoscut viziunea mea legat de sistemul de irigatii. Cum Vasluiul nu are locuri de munc, prin acest proiect se va da de lucru multor oameni, iar judetul poate s devin un furnizor important de produse agricole la nivel national”, si-a incheiat Gheorghe Manoliu expunerea.

2 COMENTARII

  1. Despre acest proiect se vorbea si pe timpul lui Ceausescu. Atunci a fost abandonat din lipsa energiei electrice, necesara pompelor ce urma sa duca apa pe Dealul Marului. Cred ca ar fi interesanta ideea cu folosirea energiei electrice produsa in eoliana. Totul este legat de interesele care exista la nivel national si local.

  2. Nu stiu ce calcule a facut mon colonel , dar satul Valea Ursului (V.U.) este asezat pe un deal inalt de aproape 400m. Raul Barlad isi are izvoarele in aceasta zona , in partea estica a dealurilor mentionate mai sus , iar raul Siret curge de cealalta parte , cea vestica .Realizarea rezervelor de apa la Valea Ursului din Siret ar insemna urcarea apei la o inaltime de peste 380 m , plus distanta de la sursa la bazinele colectoare.Ca apoi apa ar avea o cale usoara urmand cursul raului Barlad , fie prin conducte , fie chiar pe albia raului este floare la ureche. Problema este pomparea apei din Siret pana la V.U., cocotat la 388 m fata de nivelul marii . Diferenta de nivel fata de cursul Siretului nu o cunosc , dar este considerabila. Nu cred ca este rentabila lucrarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.