Dosarul «Vaslui», pe masa lui Ciolos!

0
166

ciolosOamenii de afaceri din judetul Vaslui au asteptãri extrem de mari de la Guvernul Ciolos. Pentru a pune la curent guvernantii cu problemele judetului, pânã la sfârsitul lunii decembrie, premierul va primi dosarul “Vaslui”, în care piesa de rezistentã este memoriul redactat de patronatul local încã din 2014. Afacerisii solicitã în continuare încadrarea Vasluiului în categoria zonelor defavorizate si întocmirea unui program special de investitii pentru acest judet. Pânã în februarie 2016, se intentioneazã organizarea unei întâlniri de lucru între întreprinzãtorii din judet si reprezentanti ai Guvernului.

Oamenii de afaceri din judetul Vaslui pregãtesc o nouã strategia de actiune in ceea ce priveste relatia cu Guvernul Ciolos. Panã la sfarsitul lunii decembrie, noul premier va avea pe masã propunerile patronatului local in ceea ce priveste relansarea economiei vasluiene. Ionel Constantin, prese – dintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) Vaslui, a spus cã, la nivel national, se pregãteste o intalnire de lucru cu premierul Ciolos, unde fiecare camerã judeteanã va prezenta mãsurile specifice fiecãrui judet. “În perioada 9 -10 decembrie, la Brasov, va avea loc intalnirea anualã a Camerelor de Comert din Romania, unde vom stabili un program de mãsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri. Faptul cã vicepremierul Vasile Dancu vorbeste de reindustrializarea Romaniei si echilibrarea din punct de vedere economic a diferitelor zone din tarã este un lucru foarte bun. Noi, la Camera de Comert a Romaniei, am militat pentru aceste directii de actiune, de aproape cinci ani. Nu se vor putea rezolva toate lucrurile intrun an de zile, dar se poate pune fundamentul unei strategii nationale de dezvoltare. Rãmane de vãzut dacã acest guvern de tehnocrati are curajul sã finalizeze si sã implementeze aceste lucruri”, a precizat Ionel Constantin.

Întâlnire la Vaslui?

Tot in aceste zile, Ionel Constantin a discutat cu Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronatelor Industriei Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui, in vederea organizãrii unei intalniri de lucru intre oamenii de afaceri din judet si un ministru sau viceprim-ministru al noului cabinet. “La nivelul Camerei de Comert – Regiunea Nord-Est 1, noi avem un program de mãsuri pentru relansarea Moldovei, implicit a judetului nostru. În Vaslui, agricultura este ramura economicã de bazã si, de aceea, trebuie refãcutã zootehnia, sistemul de irigatii, complexele de crestere a pãsãrilor. De asemenea, trebuie dezvoltate capacitãti de productie care sã valorifice superior resursele naturale de care dipunem. Nu in ultimul rand, este important sã fie refãcute zonele industriale ale Vasluiului din sectorul mecanic, incãltãminte, confectii”, a mai spus Ionel Contantin.

Programul special pentru Vaslui – fara raspuns

În luna februarie 2014, oamenii de afaceri din judetul Vaslui au transmis un memoriu Guvernului Romaniei. În document, patronatul local a solicitat incadrarea judetului Vaslui in categoria zonelor defavorizate si intocmirea unui program special de investitii pentru judetul Vaslui. De asemenea, s-a solicitat acordarea de facilitãti pentru micsorarea decalajului economic dintre judetul nostru si alte zone din tarã. Mãsurile vizeazã introducerea judetului Vaslui in categoria zonelor defavorizate si crearea, in consecintã, de facilitãti (inclusiv de ordin fiscal) pentru atragerea de investitii in zonã, stimularea activitãtii intreprinderilor si crearea de noi locuri de muncã. Pentru a relansa activitatea economicã, patronatul mai solicitã suspendarea executãrii, blocãrii conturilor si aplicãrii penalitãtilor in cazul in care contribuabilul (agent economic) este afectat de plãtile intarziate ale statului (facturi neachitate din contracte de achizitie publicã sau TVA nerambursat). “Noi am cerut pentru judetul Vaslui un program de investitii de un miliard de euro. Am transmis memoriul la Guvern si… acolo a rãmas! Am avut discutii frumoase cu ministrii, dar acolo au rãmas si ele, nu am primit nici un rãspuns”, spunea Ovidiu Copacinschi.

Dâncu: «Trebuie sã gãsim un echilibru între zone»

Vasile Dancu, vicepremierul Guvernului Ciolos, a spus cã se incearcã o reindustrializare a Romaniei, o indentificare a producelor romanesti care pot participa pe piata internationalã, o valorificare a inteligentei si capitalului romanesc. “E important capitalul strãin, dar vorbim tot mai putin despre capitalul romanesc. Avem foarte multi oameni care investesc in strãinãtate, dar multi din diaspora vor sã investeascã in tarã, sã se intoarcã si sã investeascã aici. Nu avem niciun inventar al resurselor naturale. Trebuie sã stim ce facem cu resursa umanã, pentru cã resursa umanã se pierde si trebuie sã facem ceva sã reducem aceastã pierdere. Trebuie sã gãsim un echilibru intre zone, sã nu mai lãsãm pete de sãrãcie maximã care sã coexiste cu dezvoltarea maximã. Dacã nu am fi pierdut banii pe care i-am pierdut in ultimii ani, am avea o dezvoltare destul de echilibratã. Forta de muncã si educatia, sãnãtatea creeazã conditiile unei tãri moderne”, a precizat Vasile Dancu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.