O crut de bani!

caruta_baniConsiliul Judetean Vaslui va aloca 14 milioane de lei pentru ntretinere drumurilor judetene si comunale. Pe lng infrastructur, miercurea viitoare, n cadrul sedintei ordinare, consilierii judeteni vor repartiza si sume pentru echilibrarea bugetelor locale. n acest sens, Vasluiul a primit 171.000 de lei pentru plata unor hotrri judectoresti n nvtmnt, asistent social etc. Pe lng drumuri si echilibrarea bugetelor, primriile vor primi de la Finantele Publice suma de 161.000 lei, bani pentru plata indemnizatiei persoanelor cu handicap.

Miercurea viitoare, intr-o sedint ordinar, Consiliul Judetean (CJ) Vaslui va repartiza noi sume ctre primrii si institutiile din subordine, pentru echilibrarea bugetar. Un prim punct al alocrii de finantri vizeaz repar titia pentru intretinerea dru mu – rilor judetene si comunale. La rectificarea bugetar operat de Guvernul Romaniei, judetul Vaslui a primit 14 milioane de lei, cea mai mare sum de la nivel national. Valeriu Caragat, administratorul judetului Vaslui, a pre – cizat c aparatul de specialitate din cadrul CJ inc lucreaz la aceast repartizare, fiind fcut o analiz „la sange” a nevoilor de finantare la ni – velul comunittilor locale. La alocarea resurselor financiare se va tine cont ce cererile formulate de primari, lun – gimea drumurilor administrate de fiecare primrie si volumul soli ci trilor venite din teritoriu. Chiar dac unele localitti nu au in administrare drumuri comunale, fiecare unitate ad – ministrativ-teritorial va primi un mi – nim de finantare, care va fi de aproximativ 30.000 de lei. „Noi am con – tactat primriile si am avut discutii pe marginea necesarului de fonduri. Sunt comune, precum Ibnesti, Ivnesti, Arsura, Mlusteni sau Garceni, unde nevoia de bani pentru intretinerea si repararea drumurilor este foarte mare. Pan vine vremea rea, pe aceste drumuri se poate interveni cu diverse lucrri. Cile de comunicatii trebuie aduse la o stare multumitoare, care s permit s se circule in conditii normale”, a precizat Valeriu Caragat.

Reparatii si pe drumurile judetene

Conform formulei de alocare, din cele 14 milioane de lei primite de judetul Vaslui pentru repararea drumurilor, un procent de 60% va reveni bugetului judetean, in timp ce restul sumei va fi repartizat comunittilor locale. n prezent, CJ Vaslui are de – marat un program de reparatii pe drumurile judetene, iar aceste sume vin s sprijine efortul investitional. Astfel, se lucreaz pe DJ 245 in zona Alexandru Vlahut. DJ 244E in zona Mlusteni – Vinderei, dar si pe alte segmente de infrastructur: DJ 245C, DJ 245D, DJ 247 etc. „Acesti bani reprezint o gur de oxigen pentru toate lucrrile de pe drumurile judetene. ns, pe lang dru muri, premergtor rectificrii bugetare, noi am primit solicitri din partea primarilor care se refer si la asigurarea de cofinntri pentru diferite proiecte, plata asistentilor per so nali, acoperirea diferitelor investitii pentru servicii de utilitti etc. Toate aceste cereri vor fi luate in calcul la repartitia bugetar care urmeaz”, a subliniat Caragat.

Bani pentru persoanele cu handicap

O alt veste bun pentru primari este repartizarea de sume pentru plata indemnizatiei persoanelor cu han dicap si salariile insotitorilor persoanelor cu handicap. n acest sens, judetul Vaslui a primit suma de 161.000 lei, bani care vor ajunge in contul primriilor prin Administratia Finantelor Publice. n ultima perioad, foarte multi primari din judetul Vaslui au avut probleme cu plata drepturilor persoanelor cu handicap si insotito – rilor persoanelor cu handicap. Astfel, la Puscasi, insotitorii si persoanele cu handicap nu si-au mai primit banii de trei luni, in timp ce la Bcesti nu vor mai fi fonduri pentru ultimele dou luni ale anului. Cum tot mai multe persoane cu handicap opteaz pentru insotitori, iar in sistem intr mereu persoane noi, plata indemnizatiilor este o operatiune financiar tot mai dificil.

Bani si pentru echilibrarea bugetelor locale

Pe lang sumele alocate pentru infrastructur, judetul Vaslui a mai primit 171.000 lei pentru echilibrarea bugetelor locale. Conform formulei de calcul, Administratia Judetean a Finantelor Publice va repartiza 80% din sum, iar CJ Vaslui, restul de 20%. Aceste sume vor fi repartizate pentru invtmantul special, plata hotrarilor judectoresti in invtmantul special, pentru Directia General de Asistent Social si Protectia Copilului. Nu in ultimul rand, vor primi bani in plus si centrele de asistent medico-social de la nivelul judetului.

1 COMENTARIU

  1. Apropos de drumuri,la HUSI,este soare de cateva zile bune iar utilajele firmei TRANSMIR care lucreaza pe strada Lt.Dragulet,stau degeaba; Spun muncitorii ca nu au motorina. Pai cand vine motorina ? Cand va ploua afara ? Stam cu strada desfundata la peste jumate de metru adancime de ti-e si frica sa nu cazi acolo si firma nu are motorina? Stam cu carutele si masinile pe alte strazi parcate si caram bagajele cu spinarea si ei stau din lipsa de motorina. Hai sa fim seriosi ! Cadem dintr-un blestem in altul. Pe cine a-ti platit domnule Primar sa ne faca drumurile ? Luati-ii la rost si apelati la clauzele contractuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.