Frica, mai tare ca sindicatele!

finanteFinantistii din judetul Vaslui nu au participat la „Marsul Demnittii”, protestul mpotriva lui Gelu Stefan Diaconu, seful Fiscului. Ieri, la 11.00, ora la care se hotrse declansarea grevei, la Administratia Judetean a Finantelor Publice Vaslui, salariatii si desfsurau normal programul de lucru. „Apatia” salariatilor se explic prin frica de represalii din partea conducerii. Liderii de sindicat din Vaslui sustin c salariatii au fost deja „expusi”, riscndu-si locurile de munc. Pe de alt parte, sindicalistii si mentin convingerea c intimidrile la adresa lor vin din partea unor manageri pusi politic.

Protestul anuntat pentru joi, 12 noiembrie, intre orele 11.00 – 14.00, de Alianta National a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex” nu a avut loc in judetul Vaslui. La ora preconizat pentru debutul „protestului spontan”, la Administratia Judetean a Finantelor Publice (AJFP) Vaslui se muncea de zor. Toti functionarii erau la ghisee si serveau contribuabilii, in timp ce liderii de sindicat nu erau in institutie.

Liste cu protestatari

Din discutiile informale avute in holul institutiei, am inteles c salariatii nu au protestat de teama unor… liste, intocmite cu ocazia grevei spontane organizate la inceputul acestei luni. Astfel, in loc s isi riste locul de munc, finantistii vasluieni au preferat s abandoneze actiunea propus de sindicat. La nivel national, sindicalistii il acuz pe seful ANAF de „actiuni de represiune si pedepsire ale angajatilor” pentru participarea la o actiune de protest, in data de 3 noiembrie. „Insistm ins asupra faptului c actiunile de represiune ale presedintelui ANAF nu au ca scop doar pedepsirea angajatilor pentru participarea la o actiune de protest, miza este una mult mai periculoas pentru viitor, pentru c presedintele ANAF doreste s fie clar pentru toat lumea c nu este dispus s piard sub nicio form controlul asupra institutiei, chiar cu pretul inclcrii prevederilor legale”, se arat in comunicatul Aliantei Sindicale „Sed Lex”.

Salariatii au fost expusi

Gheorghe Croitoru, presedintele CNSRL „Frtia” Vaslui, confederatie din care face parte si Sindicatul „Sed Lex”, ne-a spus c liderii sindicalistilor vasluieni se asteptau la represiuni din partea conducerii. Croitoru a explicat c bugetarii nu au la indeman parghii prin care s organizeze proteste, dup litera legii. „Grev se poate face doar pe perioada in care se negociaz contractual colectiv de munc. n actuala legislatie nu exist prevederi despre greva spontan sau japonez. Dac oamenii vor se protesteze, o pot face dup orele de program. Sindicatele nu s-au implicat, iar protestatarii sunt expusi. Dac opresc lucrul, risc s isi piard locul de munc. Un patron te d afar pentru asa ceva”, a spus Gheorghe Croitoru. n opinia liderului de sindicat, salariatii au avut dreptate cand au protestat la inceputul lunii, pentru c majorrile salariale ii vizau doar pe cei de la Bucuresti. „Sindicatul din finante avea la indeman alte parghii, fr s ii expun pe oameni. Trebuiau activate structurile de dialog social de la nivel de minister si prefecturi si, dac s-ar fi respins aceste discutii, aveau alte ci de a actiona. Nu exist in legea dialogului social decat greva propriu-zis sau greva japonez; in rest, nu exist alt form de grev. Greva spontan este o inventie”, a spus Gheorghe Croitoru. Referindu-se la anularea protestului finantistilor, Gheorghe Ochianu, liderul Sindicatului din Consiliul Judetean Vaslui, a spus c aceasta este o form de intimidare a salariatilor din partea unor manageri pusi politic. „Atata vreme cat respect legislatia conflictelor de munc si are bune intentii, conducerea nu are cum s atenteze la locul de munc al salariatilor. Sunt doar intimidri”, a precizat Ochianu.

Seful Fiscului atac dur liderii de sindicat

Presedintele Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, a reactionat, joi dimineat, la protestul anuntat de sindicalisti, care vor demisia acestuia. „Vasile Marica (Liderul Sindicatului „Sed Lex”, n.r.), veriga de legatur dintre grupurile de interese locale si cativa locotenenti personali ai acestuia, speriati de gandul c nu-si mai pot negocia functiile prin carciumi, crede ca mai poate manipula opinia public cu un protest impotriva modernizrii ANAF”, se arat intr-un comunicat remis Ziare.com de seful ANAF. Printre altele, Gelu Stefan Diaconu a precizat c are deplin incredere in faptul c „oamenii de bun credint care muncesc zilnic si contribuie din plin la procesul de reformare a ANAF (realizat in principal in interesul contribuabililor si secundar in favoarea salariatilor) nu vor cdea in capcana manipulrii intins de un personaj lipsit de substant profesional, moral si uman, ctrat fr scrupule pe scara parvenirii sociale”. Seful ANAF a mai spus c premierul, dac nu e multumit de rezultatele sale, ii poate cere oricand demisia. „ntr-o tar civilizat, membr a Uniunii Europene, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodat o institutie fundamental a statului roman”, a mai spus Gelu Stefan Diaconu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.