Dup ce au plns jumtate de an dup ap, agricultorii vasluieni s-au necat n hrtii

apaFermierii din judetul Vaslui vor pierde aproape toti banii alocati cu titlu de despgubiri pentru culturile afectate de secet. La nivelul judetului, care n aceast var a fost crunt lovit de lipsa precipitatiilor, vorbim de o sum imens. Interesant este faptul c, desi au solicitat despgubiri de urgent pentru 135.021 de hectare calamitate, la jumtatea lunii noiembrie, agricultorii aveau depuse solicitri doar pentru 1.777 hectare. nregistrarea dosarelor se ncheie pe 30 noiembrie.

Productorii agricoli din judetul Vaslui nu se etinghesuie s solicite despgubiri pentru culturile agricole calamitate de secet. Dup ce etn timpul verii foarte multi fermieri au cerut imperios Guvernului un ajutor financiar, etn prezent, urgenta din agricultur s-a transformat etn dezinteres. Pan la data de 13 noiembrie 2015, la nivelul judetului Vaslui au fost depuse doar 27 de solicitri, din care 17 sunt etinregistrate de la fermieri care exploateaz peste 50 hectare de teren agricol. Conform datelor Agentiei pentru Plti si Interventie etn Agricultur (APIA) Vaslui, suprafata total pentru care s-a solicitat ajutor de stat este de 1.777 hectare (ha). n conditiile etn care fermierii care etindeplinesc conditiile de eligibilitate trebuie s depun cererile la APIA pan la data de 30 noiembrie 2015, depunerea documentatiilor pentru despgubiri este extrem de etintarziat si, cred specialistii, imposibil de finalizat. n urma centralizrii de – finitive a proceselor verbale pentru constatarea si evaluarea pierderilor provo cate de secet, suprafata total afectat de secet este de 135.021 ha. Ajutorul de stat reprezint o plat compen – satorie care acoper cel mult 20% din pierderea de venit de 100% aferent culturilor, plat compensatorie diferentiat etn functie de procentul de calamitare etinscris etn procesele verbale de constatare si evaluare a pagubelor si de categoria beneficiarului.

Conditii de plata

Suprafata pentru care se acord ajutorul de stat, aferent fiecrei culturi, nu poate depsi suprafata determinat etn urma controlului administrativ al cererii unice de plat pentru anul 2015. Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de stat, beneficiarii trebuie s detin proces verbal de constatare si evaluare a pagubelor, etincheiat etn perioada cuprins etintre 1 aprilie 2015 – 20 octombrie 2015, asumat de semnatari si etn care s fie etinscrise cel putin informatii privind cultura, suprafat calamitat, precum si procentul de calamitare de peste 30%, s fie etinregistrati etn evidentele APIA cu cerere unic de plat aferent anului 2015. n conformitate cu OUG 45/2015, APIA este autoritatea competent si responsabil cu implementarea schemei de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secet sever. Solicitrile se primesc prin Centrul Judetean Vaslui de la fermierii care exploateaz cel putin 50 de hectare de teren agricol si prin centrele locale, unde s-a depus cererea unic de plat pentru anul 2015, de la fermierii care detin exploatatii sub 50 de hectare. Se acord plti compensatorii pentru pierderile de venit survenite la urmtoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfecl de zahr, legume etn camp, plante de nutret, psuni si fanete. Beneficiarii schemei sunt productorii agricoli care etisi desfsoar activitatea etn productia agricol primar.

3 COMENTARII

  1. Specialistii agricoli au avut alte preocupari, mai putin interes pentru nevoile fermierilor care au suferit pagube cauzate de seceta….nu se fac instruiri pe plan local, de unde sa stie omul de rand ce sa faca si cum….

  2. Este GRATUIT, extrem de simplu si pentru toti cei care vor sa invete cum sa faci bani de acasa! Acesta este un curs online exceptional, cu care, total gratuit si pas cu pas, inveti in cateva zile cum sa faci bani acasa! Sigur te intereseaza! Cand vrei cu seriozitate sa castigi bani, cere detalii mai multe la adresa de email: crismrc36@gmail.com

  3. a spus cineva ca trebuie procese verbale de constatare a calamitatilor . inainte de aparitia actului normativ privind despagfubirile???????????????????????????? ca la noi la nimenea !!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.