Seceta a calamitat 17% din suprafa]a agricola a Vasluiului

secetaAgricultura judetului Vaslui se confrunt cu un adevrat dezastru. Ultimele date centralizate de Directia Agricol privind culturile agricole afectate de secet sunt mai mult dect ngrijortoare. Numrul suprafetelor distruse de secet a crescut la 69.677 hectare, n timp ce pagubele estimate se ridic la 55.927.000 lei. Valea Prutului este una din zonele cele mai prjolite de temperaturile tropicale din aceast var, seceta dijmuind cu 40% recolta de gru, cu 45% pe cea de porumb si cu 35% recolta de floarea-soarelui.

Directia pentru Agricultur a Judetului (DAJ) Vaslui a reactualizat lista cu pagubele provocate de seceta excesiv. n urma centralizrii informatiilor rezultate din proceseleverbale pentru constatarea si evaluarea pierderilor, suprafata total afectat este 69.677 hectare (ha). De asemenea, valoarea estimativ a pierderilor este de 55.927 mii lei, ceea ce reprezint o pierdere de aproximativ 803 lei/ha. „n perioada aprilie – august 2015, au fost depuse la noi 2.176 de procese-verbale de constatare si evaluare a pierderilor apartinand productorilor agricoli, persoane fizice si persoane juridice, pentru o suprafat total de 69.677 ha, reprezentand 17% din cele 400.721 ha suprafat agricol total din judetul Vaslui. Delegatii comisiilor judetene pentru constatarea si evaluarea pierderilor la culturile agricole au fcut numeroase deplasri in teren, unde au constatat gradul de afectare al culturilor si au intocmit documente justificative in vederea reducerii impozitului pe norma de venit”, a precizat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui. Situatia suprafetelor afectate pe culturile agricole este urmtoarea: grau 36.151 ha, orz 1.357 ha, orzoaic 672 ha, ovz 164 ha, porumb 13.345 ha, sorg 398 ha, floarea-soarelui 11.995 ha, rapit 474 ha, soia 651 ha, mustar 21 ha, legume 60 ha, plante de nutret 2.348 ha, pasune 1.601 ha, livezi 316 ha, vit-de-vie 105 ha, tutun 19 ha.

Impozite mai mici

Potrivit art. 73 din Legea nr. 571/2003, venitul dintr-o activitate agricol se stabileste pe baza de norma de venit, calculat pe unitatea de suprafata ha/cap animal/ familie de albine pentru categoriile de produse vegetale si speciile de animale prevzute in Codul fiscal respectiv: cereale, plante tehnice, cartof, sfecla de zahr, tutun, legume in camp, plantatii pomicole si viticole, flori si plante ornamentale, vaci, oi, capre, albine etc. Prin urmare, in cadrul anului fiscal curent, pentru veniturile realizate de persoanele fizice, individual sau intro form de asociere, in cazul in care s-au inregistrat pierderi ca urmare a secetei si care afecteaz peste 30% din suprafata destinat productiei agricole, normele de venit se reduc proportional cu pierderea respectiv. „Situatia centralizatoare privind suprafetele afectate de seceta excesiv si persistent in timp, precum si nivelul estimativ al pierderilor la data de 31 august 2015, au fost transmise atat la Institutia Prefectului Judetului Vaslui cat si la Centrul Operativ pentru Situatii de Urgent din Cadrul Ministerului Agriculturii”, a mai spus Gigel Crudu.

Baraganul Vasluiului, prjolit de seceta

Valea Prutului este una din zonele din judetul Vaslui cele mai afectate de secet. La principalele culturi agricole, pierderile de productie contabilizate de fermieri sunt notabile: grau – 40%, porumb – 45%, floarea soarelui – 35%. Vasile Puiu, primarul comunei Vetrisoaia, a spus c, in conditii meteo normale, recolta la grau este de pan la 6.000 kilograme/hectar, iar in acest an, doar pe anumite parcele s-a obtinut maxim 4.000 de kilograme/hectar. „Preturile la grau sunt foarte mici, de circa 0,60 lei/kilogram, iar fermieiri nu au cum s isi acopere cheltuielile. n primvar, graul a fost frumos, ins lipsa de ap a fcut ca spicul s fie foarte mic. La porumb, recoltarea se va intinde pan prin luna noiembrie, deoarece plantele au rsrit neuniform si o parte din porumb este maturizat, iar alt parte este in lapte. La floarea soarelui cldura foarte mare din timpul verii nu a permis polenizarea, iar plriile desi au smant aceasta este seac”, a spus Vasile Puiu. Mai mult, pe fondul deficitului mare de ap din sol fermierii au inceput cu stangul anul agricol 2015 – 2016. Cu precipitatii reduse de circa 3 litri/metru ptrat, culturile de rapit au rsrit iar acum, din cauza secetei, plantele au inceput s se usuce. Astfel, productorii agricoli sunt obligati s intoarc cultura de rapit si s pregteasc terenul pentru insmantrile la grau. „Cei care au avut utilaje si au profitat de vreme au reusit s are si s pregteasc patul germinativ pentru semnat. Problema va fi la floarea-soarelui, care, dup ce este recoltat, va trebui s fie insmantat graul. Fermierii au nevoie cat mai rapid de un ajutor financiar pentru reluarea ciclului agricol, nu la anul s primeasc despgubiri”, a mai spus Vasile Puiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.