Samsarii cumpr animalele cu TIR-ul, direct de pe cmp!

Cresctorii de animale din judetul Vaslui fac eforturi disperate pentru a-si mentine efectivele. Pentru c islazurile sunt uscate n totalitate, fermierii au nceput, deja, s si hrneasc animalele cu furajele strnse pentru anotimpul rece. La fel de ngrijortoare este si maniera de actiune a samsarilor de animale, care, profitnd de preturile foarte mici cu care se vine kilogramul n viu, ncarc n TIR-uri, direct de pe cmp, oile cresctorilor vasluieni.

„Animalele nu au unde paste. Miristile au disprut. Avem in zon agenti economici care colectau laptele; au sistat productia si dau oamenilor produse finite in loc de bani. Toti se plang c lumea nu mai consum. n zona noastr, vin samsarii de oi direct pe tarla cu tirul si incarc animalele. Vand oamenii oile la preturi tare mici, pentru c nu au cu ce le hrni”, spune Vasile Puiu, primarul comunei Vetrisoaia. Preturile au sczut atat de mult, incat o vac cu o greutate intre 700 si 800 de kilograme poate fi cumprat cu 3.000 de lei. Practic, tranii care vand din disperare animalele nu primesc mai mult de 5 lei/kilogramul in viu, la bovine. Specialistii din zootehnie estimeaz c efectivul de bovine din judetul Vaslui va scdea de le 37.000 de capete, pan la 32.000. La catagrafierea animalelor, care are loc in luna decembrie, specialistii se asteapt ca efectivele s fie mai mici chiar cu 30% fat de anul trecut. Astfel, comune care acum au intre 600 si 700 de bovine (tineret si matc), la sfrsitul anului, vor rmane cu maxim 400 de animale. Pe lang bovine, si sectorul ovine si caprine va fi afectat de lipsa furajelor pentru perioada de iarn. Astfel, un procent de 30% din efectivele de ovine si caprine vor fi vandute sau sacrificate, din cauz c stocurile de furaje sunt mult mai mici comprativ cu anul trecut.

Ajunsi in pragul falimentului, crescatorii ameninta cu proteste

Cresctorii de animale se declar in pragul falimentului, din cauza secetei, il acuz pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, c este preocupat „mai mult de cultul personalittii decat de problemele din sector” si amenint cu proteste. „Ne intrebm dac Ministerul Agriculturii mai exist, pentru c nu ne ajut cu nimic. Cantitatea de lapte a sczut deja cu 50% si situatia se agraveaz pe zi ce trece. Pierderile sunt enorme. Seceta a afectat sectorul zootehnic prin scderea productiilor de lapte si a sporului in greutate la tineret, din cauza cantittii sczute de mas verde, ceea ce duce la diminuarea cu 30% a posibilittii de producere a furajelor pentru perioada de stabulatie. De distrugerea sectorului zootehnic din Romania se face vinovat ministrul Agriculturii, preocupat mai mult de cultul personalittii decat de pro – blemele din sector. De asemenea, cerem demiterea directorului din Ministerul Agriculturii Gheorghe Neat, care lucreaz prin intermediul ANARZ pentru distrugerea zooteh – niei”, a declarat intr-un comunicat presedintele Sindicatului National al Cresctorilor de Ovine si Caprine din Romania, Marcel Andrei. Totodat, potrivit sursei citate, nu toti cresctorii de animale au primit Ajutoarele Nationale Tranzitorii la care aveau dreptul pentru anul trecut. Cresctorii de oi cer, de asemenea, abrogarea Legii vantorii, modificat in iulie. „Modificrile la aceast lege au fost aprobate fr a fi consultate si asociatiile cresctorilor de animale, sunt aberante si incalc in mod grosolan dreptul la proprietate. Un exemplu in acest sens este interzicerea psunatului animalelor pe terenurile agricole in perioada 06 decembrie-24 aprilie, prevedere prin care, practic, proprietarul de teren nu poate nici s-si recolteze culturile, dac acestea sunt preferate de vanat”, sustine Marcel Andrei. Avand in vedere situatia grav in care se afl sectorul de crestere a animalelor, Sindicatul National al Cresctorilor de Ovine si Caprine va trece la actiuni de protest, inclusive la blocarea drumurilor, mai arat comunicatul citat. Sindicatul este afiliat la Agrostar, mai mare federatie sindical din domeniul agricol, cu peste 45.000 de membri, atat productori agricoli, cat si salariati din agricultur si servicii conexe, din sectorul privat si bugetar.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.