Dan Marian: Programul National de Dezvoltarea Local trebuie regndit!

PNL atrage atentia, prin intermediul alesilor si locali, c resursele – si asa limitate – pentru modernizarea Romniei sunt irosite prin finantarea unor proiecte pe criterii politice si clientelare. Suntem n tara n care banii publici sunt distribuiti n mod obscur, prin ordin de ministru fr niciun fel de criteriu de prioritate. Suntem n tara n care Guvernul, n loc s termine proiecte ncepute, ncep altele. Cele noi nu se vor termina niciodat iar cele vechi se distrug. Primarii primesc bani cu trita de la Ministerul Dezoltrii, iar dac nu sunt n gratiile partidului de guvernmnt, li se blocheaz finantrile. Astfel, comunitti ntregi rmn fr drumuri comunale si judetene astfaltate, fr ap si canalizare, sustine senatorul Dan Marian.

Copresedintele PNL Vaslui subliniaz c Programul National de Dezvoltare Local (PNDL), in loc s fie un sprijin pentru dezvoltarea comunittilor locale, a ajuns un instrument politic pentru racolarea primarilor al PSD. n plus, prin alocrile discretionare, banii Romaniei sunt risipiti. Adoptat prin OUG 28/2013, PNDL cuprinde trei subprograme: modernizarea satului romanesc – pentru comune, regenerarea urban a municipiilor si oraselor si dezvoltarea infrastructurii la nivel judetean – pentru judete. MDRAP stabileste bugetul anual al programului, aloc sume pentru fiecare judet, subprogram si pentru fiecare proiect, pe baza ordinului de ministru. Deciziile privind alocarea fondurilor apartin in totalitate ministerului. Corespondenta cu consiliile judetene este o acoperire pentru consultarea acestora. Nu exist, ca in cazul fondurilor europene, cereri si evaluri complexe, si nici metode de analiz a impactului investitiei. „La Liga alesilor locali, desfsurat la Brasov in perioada 18-19 septembrie, PNL a adoptat o rezolutie prin care sustine existenta unui program de dezvoltare local deoarece nevoile de infrastructur ale Romaniei nu pot fi acoperite doar din fondurile europene sau bugetele locale. PNDL trebuie regandit, armonizat cu alte programe de investitii si prioritizat in asa fel incat s fie finalizate proiectele cu impact maxim si cele aflate intr-o stare avansat de realizare. Trebuie sortate proiectele: ce continum, ce oprim si ce eventual dezvoltm? Bugetarea multianual pan in 2020 prin cresterea cu 5-10% in fiecare an a bugetelor in asa fel incat bugetul total s ajung pan la finalul acestei perioade la peste 3 miliarde de euro. Programul ar trebui s urmreasc ciclul european de finantare. Pentru a nu irosi banii avem nevoie de stabilirea priorittilor: ce sume se aloc pentru drumuri judetene, drumuri locale, ap si canalizare si infrastructur social. Stabilirea alocrilor bugetare pentru fiecare judet trebuie s s realizeze pe baza nevoilor efective, si nu in functie de aspect politice sau clientelare”, a declarat senatorul Dan Marian, copresedintele PNL Vaslui.

Cifrele PNDL-ului

Situatia PNDL azi se prezint astfel: peste 3.950 de proiecte in executie, din care 25% cu un grad de executie de peste 50%, si aproape 1.200 de proiecte cu un grad de executie de sub 5% la jumtatea anului acesta. n 2014, bugetul alocat proiectelor prin PNDL a fost de aproape 350 de milioane euro. Pentru finalizarea proiectelor ar fi necesar cel putin 15 ani, dac s-ar mentine alocarea financiar din ultimul an cu o crestere de 5% in fiecare an. Valoarea total a proiectelor cuprinse in program se ridic la peste 5 miliarde euro. Avand in vedere c pan in 2020 s-ar putea aloca in total 3 miliarde de euro pentru tot programul, rezult c cele mai multe proiecte nu vor fi terminate pan la finalul acesti perioade. Analiza nevoilor arat c, pentru rezolvarea problemelor legate de drumurile judetene si comunale (peste 2/3 din drumurile comunale sunt nemodernizate) si pentru conectarea populatiei din localittile cu peste 2.000 de locuitori la retele de ap si canalizare, ar fi nevoie in urmtorii ani de peste 35 de miliarde de euro. Nici cu banii europeni alocati, nici cu sumele pe care le poate genera bugetul Romaniei aceste fonduri nu pot fi asigurate. Cum vom folosi acesti bani? Continuarea actualului sistem de transferuri haotic ctre bugetele locale reprezint cea mai proast solutie. Trebuie triat portofoliul de proiecte. Cele care nu se justific si sunt la inceput, ar trebui abandonate.

1 COMENTARIU

  1. P.D.L.-ul a fost la guvernare + Basescu presedinte 4 ani. De ce nu a regandit atunci Programul de dezvoltare ? Oare un pic de rusine( mai mult nici nu am pretentie) nu mai exista?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.