Bugetul Vasluiului, salvat de onestitatea contribuabililor!

buget_vasluiBugetul local al municipiului Vaslui are nc de suferit de pe urma amenzilor neachitate. n prezent, numai pentru cele circa 17.000 de titluri executorii pe segmentul contraventiilor, suma de recuperat la bugetul local este de 8 milioane de lei. La rndul lor, persoanele fizice si juridice adun mpreun datorii de circa 6 milioane de lei. Cu toate aceste defectiuni de plat, grosul vasluienilor si-a fcut datoria, gradul de colectare a taxelor si impozitelor locale fiind de peste 90%.

Serviciul Financiar din cadrul Primriei Vaslui are pe rol nu mai putin de 17.000 de titluri executorii privind contraventiile. Chiar dac sunt si persoane care par s colectioneze amenzi, numrul proceselorverbale care trebuie solutionate este extrem de mare. n total, de pe segmentul contraventiilor (amenzi de circulatie, comert ilegal etc.), suma de recuperat la bugetul local al municipiului Vaslui se ridic la 8 milioane de lei. „Suma este mare, iar o parte din aceasta este in procedura de executare silit. Procedur care este ins mai greoaie si, tocmai de aceea, sperm intr-o imbunttire a legislatiei in ceea ce priveste recuperarea acestor debite. De regul, persoanele care au amenzi nu au in proprietate bunuri care s fie executate silit. Pe de alt parte, sunt si situatii in care nu se pot incasa amenzile. Noi aplicm toate masurile prevzute de lege pentru recuperarea datoriilor, astfel incat aceste sume s nu se prescrie. ncasrile partiale intrerup aceste termene de prescriere. Astfel, chiar dac nu se plteste la termen, suma rmane de plat si trebuie achitat”, a spus Eugen Bot, director economic al Primriei Vaslui. Cum amenzile se transform in venituri la bugetul local, recuperarea lor reprezint una dintre priorittile Serviciului Financiar.

Restante de milioane de lei

Pe lang contraventii, o parte din contribuabilii persoane fizice si juridice au si datorii la visteria local. Pe segmentul persoanelor juridice, in jur de 500 de contribuabili datoreaz bugetului local 3 milioane de lei, aceeasi sum restant fiind inregistrat si in dreptul persoanelor fizice. Cea mai mare restant in ceea ce priveste persoanele fizice este de 190.000 de lei. n ceea ce priveste persoanele juridice, sumele restante sunt mai consistente, iar aceste obligatii se achit chiar dac a fost depsit termenul de plat, apelandu-se la esalonri de plat. „Pentru sumele care nu se achit, noi instituim popriri, schestre pe bunuri mobili si imobile pentru recuperarea debitelor. Este corect fat de contri – buablii care achit obligatiile fiscale s recuperm integral toate sumele care sunt datorate la bugetul local”, a explicat Eugen Bot. n total, pentru anul 2015, sumele previzionate poentru a fi incasate din taxe si impozite sunt de 24 milioane lei.

Colectari la buget de peste 90%

Din fericire, marea majoritate a contribuabililor vasluieni isi achit obligatiile fiscale la bugetul local. Pan la aceast dat, gradul de realizare al colectrilor la bugetul local este destul de bun, intr-un procent de peste 90% din ceea ce s-a previzionat pentru anul curent. Desigur, pe lang restantele pentru acest an, mai sunt de recuperat si datorii care se rostogolesc din anii trecuti. „Procentul de colectri de peste 90% este unul satisfctor si se inscrie in trendul ultimilor ani. Noi am luat toate msurile prevzute de lege pentru a imbuntti gradul de colectare al veniturilor. Consiliul Local Vaslui nu a mai majorat impozitele locale din anul 2007, desi, reamintesc, avea posibilitatea unei cresteri de pan la 20% a taxelor si impozitelor locale. Mai mult, indexarea care s-a operat in ultimii ani a fost ca efect al legii in materie de obligatii fiscale la bugetul local si a fost intr-un procent mic”, a explicat Eugen Bot. La data de 30 septembrie expir termenul de plat pentru transa a II-a aferent taxelor si impozitelor pentru 2015. Din data de 1 octombrie, contribuabilii care nu isi sting sumele datorate vor avea de achitat in plus si penalitti de 2%/lun. „Este foarte important ca persoanele fizice si juridice s contribuie la bugetul local si s achite obligatiile datorate, pentru c avem multe proiecte in derulare care trebuie finantate. De luni pan vineri asteptm contribuabilii la cele patru ghisee, unde avem un program de la 8.00 – 16.00. n ultima parte a lunii, dac va fi nevoie, vom prelungi programul de lucru pan la ora 18.00 pentru a fi cat mai operativi. Pan la sfarsitul acestui an, preconizm ca din a Idoua trans s mai incasm 4 milioane de lei. Prezenta bun a contribuabililor la plata obligatiilor fiscale se datoreaz faptului c vasluienii au constientizat c sumele care le achit la buget se intorc in comunitate. Alte persoane nu vor s aib majorri. Astfel se explic acest grad foarte bun la colectare”, a mai spus Eugen Bot.

1 COMENTARIU

  1. Golanie d nu Bot, de ce nu puneti in aplicare si termenul de prescriptie si veniti numai cu somatii sau proceduri care sa se incadreze in termene, numai la buget local va ginditi la posibilitatile cetetenilor trebuie sa se gindeasca Obama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.