Economia creste, pensionarii rabdã!

3
94

PensionariPuterea de cumpãrare a pensionarilor vasluieni are încã mult de suferit de pe urma crizei economice. Din cauzã cã în perioada 2010 – 2012 pensiile nu au fost indexate, în luna martie 2015 puterea de cumpãrare a bãtrânilor era mai micã cu 7,3%. Cu foarte multe pensii extrem de mici, majorarea la 400 lei a indemnizatiei sociale a transformat Vasluiul în judetul pensiilor sociale. În prezent, 18.034 de pensionari primesc indemnizatie socialã.

Alixandru Porumb, presedintele Consiliului Judetean al Persoanelor Varstnice (CJPV) Vaslui, a spus cã circa 70% din numãrul total al pensionarilor vasluieni au incã puterea de cumpãrare redusã. Cauza principalã care a condus la deficitul financiar este neacrodarea indexãrii pensiilor panã in luna decembrie 2012. aEste vorba despre perioadã cand a fost in functie Guvernul Boc, iar pensiile nu au fost indexate. Austeritatea din acei ani ne-a costat niste bani care ar fi insemnat foarte mult pentru pensionari, care au de acoperit tot felul de cheltuieli. Desi in 2010 au votat legea sistemului public de pensii, guvernantii nu au mãrit pensiile asa cum scria in lege”, a spus Alixandru Porumb. Totusi, in ultimii ani, pe fondul unei inflatii anuale mai mici si a indexãrii anuale a pensiilor, puterea de cumpãrare a bãtranilor a cunoscut un reviriment. Astfel, comparativ cu decembrie 2014, in luna martie a acestui an s-a inregistrat o crestere de 3,76% a puterii de cumpãrare la pensia medie de asigurãri sociale de stat. Majorarea se datoreazã indexãrii pensie de la inceputul acestui an cu 4,98% si diminuatã cu inflatia de 1,17%. aPentru imbunãtãtirea vietii pensionarilor noi am fãcut mai multe demersuri la factorii de decizie. Am primit un rãspuns de la Ministerul Muncii prin care ni s-a transmis cã au fost retinute propunerile fãcute de noi. Este vorba despre compensarea in produse alimentare a tichetelor de cãlãtorii pe cale feratã neutilizate de pensionari, precum si stabilirea valorii punctului de pensie pe baza coeficientului de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale”, a mai spus Porumb.

18% din pensionarii primesc indemnizatie sociala

Cresterea indemnizatiei sociale la suma de 400 lei a majorat semnificativ grupul beneficiarilor de pensie socialã din judetul Vaslui. Dacã in luna decembrie 2014 erau in platã 14.376 de beneficiari, la sfarsitul lunii martie 2015, un numãr de 18.034 vasluieni primeau indemnizatie socialã. Practic, din cei 100.683 de pensionari din judetul Vaslui, un procent de 18% este reprezentant de pensioanrii cu pensie socialã. Loredana Enache, purtãtor de cuvant al Casei Judetene de Pensii Vaslui, a spus cã valoarea medie pe care o primesc de la stat pensionarii pentru a atinge plafonul de 400 lei este in valoare de 118 lei. Pe langã ajustarea vechilor pensii sociale de 350 lei, cresterea segmentului de beneficiari de indemnizatie socialã se explicã prin numãrul foarte mare de pensii mici existent in judet. Începand cu data de 1 ianuarie 2015, pensionarii care primeau venituri din pensie mai mici de 400 lei beneficiazã de indemnizatie socialã panã la atingerea acestui venit minim. Drep – turile de pensie aferente lunii ianuarie 2015 au fost achitate in douã transe: prima transã fiind reprezentatã de pensia de asigurãri sociale cuvenitã prin aplicarea noii valori a punctului de pensie de 830,2 si indemnizatia socialã cuvenitã panã la atingerea plafonului de 350 lei si transa a II-a, reprezentatã de indemnizatia socialã cuvenitã panã la atingerea noului plafon minim de 400 lei.

3 COMENTARII

  1. Aveti dreptate. Viata este grea pentru multi , exceptand pe cei angajati in politica , mai la varf , dar si prin esaloanele inferioare. Am citit recent ca d-na cu nume arabesc , de la interne , a majorat ratzia de hrana a politistilor , inclusiv cei comunitari , insa de acest drept beneficiaza toti functionarii publici , adica cei de prin primarii. Pai limita este de 27 ron/zi. Daca se calculeaza doar zilele lucratoare tot iese 27×25=675. Unii muncesc de le sar capacele pt suma asta.Pai nu se traieste rau prin administratia locala! 
    Cat priveste pe cei cu venitul minim garantat  este si aici o discutie. Baietzii (unii) nu fac ninic , dar vin cu mertzanele sa ia ajutorul. La fel ca si la ajutorul UE in alimente. 
    Votati primarii , ca ei va dau pomeni , dar si fura de rup!De furat fura doar pt ei si familiile lor , dar cine sta sa vada asta?

  2. nici salariile nu au crescut din 2010. din contra, au fost taiate cu 25%, uneori mai mult, cam pe la 50%. si au venit ca zmeii si au promis ca vor da banii inapoi. si au dat cam 23%. de unde bani pentru marirea pensiilor daca acesti bani provin din salarii? de unde atatia salariati in jud. vaslui? s-au invatat cu venitul minim garantat, cu ajutoare sociale, fara sa munceasca, ca atunci toti sunt bolnavi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.