Chiriasii datornici, direct la Tribunal!

0
145

Intrarea în insolventã a SC Locativa SRL Vaslui loveste si în chiriasii rãu platnici. Sub tutela administratorului judiciar, societatea nu trebuie sã mai achite bani pentru actionarea în instantã a chiriasilor restantieri. Profitând de «fereastra» juridicã, 20 de dosare au ajuns deja în instantã, urmând ca alte 30 de documentatii sã fie prezentate judecãtorilor. La începutul acestui an, societatea înregistra debite din chirii de 270.000 de lei.

Procedura de insolventã nu cade deloc bine chiriasilor rãu platnici din evidentele SC Locativa SRL Vaslui. În noua situatie juridicã de insolventã, societatea poate deschide fãrã niciun cost actiuni în instantã debitorilor. Nicu Palade, directorul Locativa Vaslui, spune cã au fost deja înaintate în instantã 20 de dosare, iar în perioada imediat urmãtoare, alte 30 de documentati vor ajunge pe masa judecãtorilor. „Noi am trimis notificãri persoanelor care au restante mari la plata chiriilor. În multe cazuri, atentionarea noastrã dã rezultate si oamenii îsi achitã obligatiile financiare pe care le au. Vorbim de datorii acumulate în timp la chirii, care se situeazã între 3.000 si 5.000 de lei“, a spus Nicu Palade. Locativa Vaslui administreazã un fond locativ de stat cu un numãr de 277 de apartamente, din care 105 sunt apartamente ANL.

Încasari mai mari

Pe lângã procedura judiciarã, noul administrator al spatiului locativ din proprietatea statului a schimbat si contractele de chirie cu clienti. Astfel, de la contracte pe o perioadã de cinci ani, documentele au fost reduse la un an. În acest fel, locatarii care nu plãtesc facturile lunare la chirii nu mai beneficiazã de locuintã socialã de la stat. Fãrã un domiciliu stabil, persoanele în cauzã nu mai pot sã îsi scoatã cartea de identitate, nu mai pot încheia contracte cu furnizorii de servicii de gaze naturale, electricitate etc. „Peste 50 de restantieri si-au plãtit datoriile la chirii. În total, noi avem 500 de chiriasi în blocurile ANL si în apartamentele sociale. Dupã ce societatea a intrat în insolventã, am avut o perioadã în care încasãrile au scãzut în lunile februarie, martie si aprilie. Multi au crezut cã, dacã suntem în insolventã, nu trebuie sã îsi mai plãteasã chiria. În luna iunie, încasãrile au crescut la sutã la sutã, pentru ca în iulie acestea sã creascã la 115%“, a mai spus Nicu Palade. În prezent, chiria lunarã în locuintele de stat porneste de la 20 de lei, pânã la 150 lei, pentru un apartament cu patru camere. Pentru locatarii din aceste imobile, valoarea chiriilor se calculeazã în functie de veniturile realizate, precum si de suprafata apartamentului. Chiar dacã chiria pentru aceste apartamente este cu mult sub pretul pietii, în câteva cazuri, restantele la chirie au ajuns sã depãseasca 6.000 lei pe apartament. Cele mai problematice luni dintr-un an, în ceea ce priveste încasarea facturilor curente si recuperarea debitelor au rãmas februarie si octombrie. La începutul anului chirias ii nu mai au bani dupã sãrbãtorile de iarnã, iar în perioada de toamnã îsi alocã resursele financiare pentru a trimite copiii la scoalã. „Anul trecut, am avut încasãri din chirii de 104%. La începutul acestui an, noi înregistram debite de 270.000 de lei. Chiar dacã nu le vom recupera în totalitate, suntem convinsi cã vom încasa o mare parte din acesti bani“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.