Apã, drumuri si scoalã pentru comuna Todiresti

1
100

În aceastã perioadã, comuna Todiresti este împânzitã de mai multe santiere. Unul din proiectele extrem de importante finantate prin intermediul OUG nr. 28 este sistemul de alimentare cu apã. Cum fântânile din mai multe sate ale comunei au secat, alimentarea cu apã este mai importantã decât oricând. Primãria mai are în derulare si alte proiecte de asfaltare a drumurilor, reabilitare de scoli etc.

Petricã Simiuc, primarul comunei Todiresti, a spus cã, in aceste zile, muncitorii lucreazã la bazinul de stocare aferent sistemului de alimentare cu apã. Valoarea totalã a sistemului de alimentare cu apã se ridicã la suma de 48 miliarde lei vechi, urmand ca de la Ministerul Dezvoltãrii sã mai fie alocatã suma de 15 miliarde de lei pentru finalizarea proiectului. “Peste 800 de gospodãrii din Siliste, Cotic si Drãgesti vor beneficia de sistemul de alimentare cu apã. În prezent, avem probleme cu rezervele de apã in douã localitãti (Cotic si Drãgesti), unde sunt afectate circa 300 de gospodãrii. În aceste localitãti, din cazuza secetei, panza freaticã a scãzut, iar oamenii se alimenteazã de pe sesul din apropierea localitãtilor, unde sunt sãpate puturi de mare adancime. Oamenii isi carã apa necesarã din aceste puturi cu bidoane de plastic si gãleti. La finalizarea sistemului de alimentare cu apã, fiecare casã va putea fi bransatã la aductiunea de alimentare”, a spus Petricã Simiuc.

Drumuri pregatite pentru asfaltare

Pe langã alimentarea cu apã, Primãria din Todiresti mai implementeazã si alte proiecte importante pentru comunitatea localã. Astfel, este finantatã construirea unui pod peste paraul Sacovãt, iar prin intermediul Grupului de Actiune Localã vor fi achizitionate costume populare si un sistem de sonorizare. De asemenea, se mai lucreazã la Scoalã Generalã pentru clasele I-VIII, iar panã la inceperea anului scolar elevii vor invãta in sãli de clasã reabilitate. La aceastã scoalã invatã 350 de elevi, care beneficiazã de transport cu micorbuzele scolare. “Ne dorim sã asfaltãm toate drumurile din comunã, iar acum lucrãm la pietruirea acestor cãi de acces. Anul viitor vor avea pregãtite aceste drumuri pentru asfaltare. Cel mai important este segmentul de drum cãtre satul Cotic, in lungime de 1,28 kilometri, sat care este cel mai izolat din toatã comuna. Zilnic, avem persoane care lucreazã la intretinerea spatiilor verzi, pentru ca in comunã sã fie cat mai frumos. De aemenea, ne pregãtim pentru Ziua comunei Todiresti, care va avea loc in data de 15 august. Pentru cã avem nevoie de resurse financiare la mai multe proiecte, nu vom organiza o zi festivã, cu artisti invitati etc. Suntem angrenati in mai multe proiecte, dar fãrã aceste instrumente financiare nu stiu ce ne-am fi fãcut. Sunt o sansã mare de dezvoltare a comunitãtii si ne-am propus cã sã intocmim si alte proiecte pentru a obtine finantare europeanã”, a mai spus Petricã Simiuc. Cat priveste asfaltarea drumului judetean care trece prin satele Drãgesti si Sofronesi, primarul Simiuc a spus cã a fãcut toate diligentele la factorii de decizie. Asfaltarea este cu atat mai importantã, cu cat in timpul primãverii drumul este acoperit aproape in totalitate de ape, iar pe timpul verii praful acoperã casele din cele douã localitãti. Comuna Todiresti are in componentã nouã sate, si o populatie de 3.280 de locuitori.

1 COMENTARIU

  1. Mdaa…se rupe primarul asta facand ceva pt comuna asta…brasoave,brasoave!! Azi se da mare primar,iar maine mai fuge cu cate o amanta.daaa,stim noi ce o sa faca…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.