Ceartã în valuri, pe teama secetei!

1
283

În timp ce alegãtorii lor se dau de ceasul mortii cã nu mai apã în fântâni nici pentru a-si adãpa animalele, unii consilieri locali din Suletea, una dintre comunele vasluiene cele mai afectate de seceta din acest an, au dat bir cu fugitii si au refuzat sã punã în functiune un… put forat recent! Debitul acestuia, care, s-a verificat, este de circa 4.500 de litri pe orã, ar rezolva pe deplin problema apei, cel putin în Suletea. Cei care au boicotat sedinta CL Suletea sunt consilierii PSD, la care se adaugã si un liberal. Ei siau motivat decizia prin faptul cã primarul comunei, conservatorul Ciprian Tamas, ar fi comis o ilegalitate când a forat noul put. Edilul a spus cã îsi asumã orice eventualã ilegalitate, numai sã le dea oamenilor apã.

Sedintã cu scandal, acuzatii de fraudã si amenintãri cu DNA-ul, ieri, la Primãria Suletea. Primarul a convocat consilierii pentru a vota trei proiecte de hotãrare, toate referitoare la darea in folosintã a unui put forat de mare adancime. Primul proiect viza aprobarea sumei de 80.000 lei cu TVA, cu titlul de contravaloare a lucrãrilor de foraj, al doilea, includerea in domeniul privat al comunei a suprafetei pe care s-a fãcut constructia, si al treilea, extinderea acesteia cu incã 300 de metri pãtrati, astfel incat investitia sã poatã primi toate avizele necesare. La auzirea vestii, patru consilieri locali, din care trei de la PSD si unul de la PNL, au sãrit ca arsi, suspectand, au spus ei, interese “nelegitime” ale primarului Ciprian Tamas. “Noi am fost de acord cu forarea unui put incã de la sedintã din luna mai. De atunci, tot ne pãcãliti, ba cã forati pe deal, ba pe vale. Acum, vedem cã s-a forat pe o proprietate privatã, lucru complet ilegal. Si vreti sã fim de acord? Pãi, de ce ne mai chemati la sedintã”, a strigat consilierul liberal Alin Drutu. Viceprimarul comunei, Gigel Dragnea, a fost cel mai vehement si a anuntat cã deja l-a reclamat pe primar la DNA si la Parchet. “Nu mai instigati oamenii din comunã la violentã impotriva noastrã, cum cã nu am fi de acord cu acest put. Noi vrem doar sã stopãm o ilegalitate. De ce ai sãpat pe teren privat, bãi? Spune! Am sesizat DNA-ul si Parchetul si o sã vedeti cã o sã dati cu subsemnatul. De ce nu ai decolmatat putul existent si ai fãcut altul?”, a strigat viceprimarul la primarul Tamas. A fost momentul in care spiritele s-au incins la maximum si de o parte a mesei i-au luat apãrarea primarului cinci consilieri, in timp ce, de cealaltã, cei patru opozanti au replicat la fiecare “insultã” a adversarilor. Dupã o ceartã generalã de cateva minute, a intervenit secretarul primãriei, care le-a cerut consilierilor sã se limiteze la a vota ordinea de zi si proiectele luate in discutie. În ciuda acestui indemn, mai bine de o orã, alesilor comunei Suletea nu le-a pãsat decat sã se certe intre ei, in loc sã gãseascã solutii pentru ca oamenii care i-au votat sã beneficieze de apã la reteaua localã.

“Îmi asum, numai sa vad oamenii ca nu mai sufera de sete!”

Singurul care a intervenit coerent in discutii si a punctat necesitatea investitiei a fost primarul. Ciprian Tamas le-a explicat consilierilor opozanti cum s-a ajuns in situatia de fatã si mai ales cã nu a fãcut nicio ilegalitate. “În primul rand, noi am relocat proprietatea privatã pe care s-a forat, cu acceptul proprietarului. Deci terenul pe care s-a sãpat este acum al UAT Suletea. Ca sã putem intabula acea bucatã de teren, care este de 101,5 metri pãtrati, trebuie sã o trecem in proprietatea privatã a comunei. Acesta este un proiect. Al doilea se referea la extinderea suprafetei in cauzã cu incã 300 de metri pãtrati pentru a putea primi avizele de la Ape si Mediu. Iar al treilea, dar primul ca importantã, este plata sumei de 80.000 de lei cãtre constructor, pentru a pune putul in functiune chiar de azi. Aveti in fatã toate documentele si le puteti consulta. Dacã eu, secretarul comunei si seful de la Cadastru ne asumãm cã aceastã investitie, fãcutã in regim de urgentã, este perfect legalã, dumneavoastrã de ce nu o votati? Îmi asum, numai sã vãd oamenii cã nu mai suferã de sete! Stiti cã pe noi ne costã anual numai curentul pentru pompele din vale 72.000 de lei? Noi acum am fãcut un put in deal, pe care am dat 80.000 de lei si care nu va mai inregistra costuri, pentru cã va alimenta valea prin cãdere. Foarte bine ati fãcut cã ai sesizat autoritãtile statului. Sã vinã sã vadã cã nicio literã din lege nu a fost incãlcatã aici. Dar vã avertizez, cã sunteti pasibili sã luati bãtaie de la oameni, care nu stiu cat mai rezistã!”, a spus primarul Tamas. La sedintã au fost prezenti si mai multi sãteni, care, in cearta generalã, au intervenit si ei pentru a le spune alesilor, ca si cand nu ar fi stiut, cat de gravã este situatia. “Avem 13 fantani in tot satul Suletea si doar sase dacã mai au ceva apã. Dar si de acolo dacã se scot cate 100 de litri pe zi. Nici la animale nu mai avem ce sã le dãm. Unele fantaini au viermisori in apã si, ca sã o putem folosi la spãlat vase sau haine, trebuie sã o strecurãm. E strigãtor la cer!”, s-au plans oamenii. Cu toate acestea, cei trei consilieri locali de la PSD s-au ridicat si au pãrãsit sala cand li s-a cerut din nou sã voteze cele trei proiecte. Cum sedinta a rãmas fãrã cvorum, fiecare consilier rãmas in salã nu a mai avut ce sã facã decat sã… plece! Primarul si-a pus mainile in cap si, sãtul, sã tot convoace sedinte de consiliu (patru pe acelasi subiect, panã acum) pentru rezolvarea unei probleme atat de grave, a ameninat cã, dacã se mai intamplã sã nu se voteze niciun proiect incã de douã ori, va dizolva fãrã regret Consiliul Local. “Legea imi permite sã dizolv Consiliul dacã de douã ori consecutiv se mai intamplã sã nu se voteze niciun proiect. Ati vãzut ce atitudine au si cã nu-i intereseazã de oameni! Dizolv si ii las in intunericul lor! Sã vinã ceilalti de pe liste, poate sunt mai deschisi la a face ceva pentru comunitatea care i-a votat”, a incheiat Tamas.

1 COMENTARIU

  1. oamenii sunt foarte prosti,cei din sat….puneti fraierilor mana pe furci si fugariti dracului hotii care va conduc ca altfel o sa muriti de sete si de foame. numai cu parul se mai rezolva ceva in tara asta de cacat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.