Treierat pe minus

Fermieri vasluieni care au investit n cultura de gru nu au motive de bucurie. La debutul campaniei de recoltare, productiile obtinute sunt departe de a aduce productorilor vreun profit. La o productie medie de 2.500 kilograme/hectar si un pret de vnzare a grului de 0,70 lei/kilogramul, n cele mai fericite cazuri, fermierii vor putea s si acopere cheltuielile de productie. Singurul profit al fermierilor, dup un an de munc, este ajutorul financiar acordat din fondurile europene.

Actiunea de centralizare a datelor privind pagubele provocate de seceta prelungit este in plin desfsurare. Pan la aceast dat, peste 25 de comune au transmis la Directia pentru Agricultur a Judetului (DAJ) Vaslui procesele verbale de costatare ale comisiilor locale pentru situatii de urgent. Printre localittile care au finalizat operatiunea se numr Stefan cel Mare, Laza, Puscasi, Viisoara, Solesti, Costesti, Vulturesti, Vetrisoaia etc. La nivel local lucreaz dou comisii care constat pierderile provocate de secet. Este vorba despre comisiile pentru situatii de urgent care sunt in fiecare localitate si contabilizeaz piederile in vederea acordrii unei eventuale despgubiri, pentru toti productorii agricoli indiferent de forma de organizare. A doua comisie, infiintat prin Ordinul Prefectului nr. 124/2015, este format din reprezentantii autorittilor locale, Directiei Agricole, Finantele Publice si APIA, si constat pierderile in vederea diminurii impozitului pe norma de venit. Comisia se adre – seaz micilor productori agricoli, asociatiilor familiale, intre prin – derilor individuale si persoanelor fizice autorizate, constituite in baza OG nr. 44/2008. „Ministerul Agriculturii a fcut demersuri la Uniunea European pentru a obtine niste ajutoare pentru pierderile provocate de secet. Noi suntem acum in comuna Deleni, pentru a constata starea culturilor. Gradul de dunare pe diverse culturi agricole variaz intre 30 si 80%. Aici, in zon, la grau s-a obtinut o productie de 2.500 kilograme/hectar, fiind inregistrate pierderi de aproximativ 30%”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Fermieri tristi

Debutul campaniei de recoltare a graului nu aduce vesti prea bune pentru fermierii vasluieni. Cele trei luni de secet prelungit au afectat cu precdere cultura de grau, care se intinde pe o suprafat de 65.091 hectare, din care 64.348 hectare sunt in sectorul privat. Dac anul trecut productia realizat s-a ridicat la 3.827 kilograme/hectar, productia medie previzionat pentru acest an este de numai 2.297 kilograme/hectar. Astfel, dup trei luni de secet, fermierii au pierdut in medie 1.530 kilograme/hectar. La un simplu calcul, in cele mai optimiste situatii, productorii agricoli vor reusi s isi acopere din productie cheltuielile pe care le-au fcut pentru infiintarea culturii. Pentru a respecta lantul teh – nologic, de la infiintare si pan la recoltare, pentru un hectar de grau se cheltuie intre 1.800 si 2.500 lei. La o productie medie de 2.500 kilograme/ hectar si un pret de valorificare de 0,70 lei/kilogramul de grau, rezult un castig de 1.850 lei. Practic, din productie se acoper cheltuielile realizate, singurul profit al fermierilor fiind subventia acordat de la bugetului Uniunii Europene si de la bugetul national.

Pierderi pe linie

Pe lang productie mic la grau, nici restul culturilor agricole nu au trecut mai bine peste perioada de secet. n judetul Vaslui, la secar, orzoic de primvar si ovz, culturile sunt compromise intr-un procent de peste 80%. La orzoaica de primvar, de pe cele 3.332 kilograme/hectar se estimeaz o productie medie de numai 814 kilograme/hectar, comparativ cu anul 2014, cand s-a realizat o productie de 1.956 kilograme/ hectar. La ovz, de pe cele 2.633 hectare semnate, se prognozeaz o productie 689 kilograme/hectar, fat de o productie realizat in anul trecut de 1.720 kilograme/hectar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.