COMUNICAT DE PRESÃ

Asociatia “Construim Mereu Impreunã” Vaslui implementeazã, in perioada august 2013 – iulie 2015, proiectul “Lessons learned from local energy initiatives”, proiect finantat prin Programul Grundtvig – Invãtare pe tot parcursul vietii si coordonat de cãtre Knowledge Centre for Energy (Belgia). Proiectul are ca scop diseminarea expertizei si experientei grupurilor locale ce activeazã in domeniul energetic in vederea imbunãtãtirii metodelor de recrutare si pregãtire a adultilor cu concentrare pe grupurile vulnerabile. Partenerii acestui proiect sunt Knowledge Centre for Energy (Belgia), Tipperary Energy Agency Ltd (Irlanda), Asociatia “Construim Mereu Impreunã” Vaslui (Romania), Adelante Societa’ Cooperativa Sociale Onlus (Italia), Gemeente Emmen (Olanda), Sosyal Yasama Ve Egitime Katki Dernegi (Turcia). Obiectivele concrete ale proiectului sunt: realizarea unui inventar de bune practici cu privire la recrutarea si educarea grupurilor locale in domeniul energiei, evaluarea si alegerea celor mai bune practici in vederea realizãrii unei brosuri finale, diseminarea brosurii finale de bune practici in randul grupurilor locale similare din Europa. In cadrul derulãrii activitãtilor din cadrul acestui proiect, in perioada 25?26 octombrie 2013, Asociatia “Construim Mereu Impreunã” Vaslui a participat la prima intalnire din cadrul acestui proiect, desfãsuratã la Leuven, Belgia. In cadrul acestei actiuni au participat un numãr de 32 de reprezentanti, desfãsurand actiuni specifice proiectului: intalnirea de inceput a proiectului in cadrul cãreia s?au stabilit detalii pentru implementarea acestuia cu privire la planificare globalã, raportare, comunicare, publicitate, vizite de lucru la Centrul de Reciclare din Tienen si la Magazinul second?hand; vizite de lucru la Moara de apã ? producerea energiei de cãtre un grup local; intalniri cu grupuri locale si dezbateri cu privire la economisirea energiei, precum si folosirea energiei regenerabile. Cea de a doua intalnire din cadrul proiectului a avut loc in perioada 18?19 martie 2014 in Nenagh, Irlanda unde au participat un numãr de 31 de reprezentanti ai tãrilor partenere in proiect. Actiunile desfãsurate au inclus vizite de lucru la Parcul eolian din Templederry, vizita de lucru in comunitatea Drombane, vizitã in satul „ECO” din Cloughjordan precum si o vizitã la colegiul din Gurteen, unde au fost puse in practica mai multe metode de economisire a energiei precum si folosirea energiei regenerabile. A treia intalnire din cadrul proiectului a avut loc in perioada 9?10 octombrie 2014 in Bassano del Grappa, Italia unde au participat un numãr de 34 reprezentanti ai tãrilor partenere in proiect. Actiunile desfãsurate au inclus vizite de lucru la Banca Etica din Padua, vizita la Cooperativa “Insieme” Cooperative in Vicenza ? reciclarea si reutilizarea materialelor reciclabile, un tur pe biciclete in colaborare cu Asociatia FIAB panã la San Giuseppe di Cassola pentru a vizita o gradinã sinergicã (organicã), vizitã la Asociatia BuenVivir pentru a participa la o serie de lectii practice de producere a detergentilor, vizitã la ferma socialã Conca D’Oro din Bassano del Grappa ? bioagriculturã si incluziune profesionalã a persoanelor cu dizabilitãti. A patra intalnire din cadrul proiectului a avut loc in perioada 23?24 aprilie 2015 in orasul Emmen, Olanda unde au participat un numãr de 39 reprezentanti ai tãrilor partenere in proiect. Actiunile desfãsurate au inclus un tur cu ghid al Grãdinii Zoologice din Emmen, vizitã la intreprinderea agricolã “Landgoed Scholtenszathe” unde s?au furnizat informatii legate de tehnologia agricolã precum si energie sustenabilã, vizitã la “Veenpark” cu informatii despre surse de energie, vizitã la Academia DC precum si in situl Natura 2000 “Bargerveen”, cea mai mare zonã mlãstinoasã din Europa Centralã. Acesta din urmã este o rezervatie naturalã situatã in partea de sud?est a provinciei Drenthe si acoperã mai mult de 2.000 de hectare. Zona de mlastinã rãmasã activã este foarte micã iar cele mai reprezentative tipuri de habitate sunt landurile umede precum si turbãriile inalte degradate. Comunitãtile locale depun eforturi considerabile pentru a regenera aceastã zonã deoarece poate constitui o sursã importantã de energie. Implementarea proiectului de cãtre parteneri a continuat prin realizarea activitãtilor ulterioare in perioada 15?16 iunie 2015 in Turcia. Aceste activitãti au, ca si cele deja realizate, ca temã principalã economisirea energiei precum si folosirea energiilor regenerabile. Evenimentele concrete au fost stabilite de fiecare partener gazdã si au cuprins vizite de lucru in zone de interes ale proiectului, evaluarea proiectului per ansamblu precum si a parteneriatului in special, evaluarea planului de diseminare, precum si explorarea posibilitãtilor de incheiere a unor noi parteneriate. Tot in cadrul acestui proiect, Asociatia “Construim Mereu Impreunã” Vaslui a dezvoltat o paginã web, ca instrument de diseminare a proiectului, care poate fi accesat la urmãtoarea adresa: http://energyeducation.eu/ si care contine informatii detaliate ale proiectului si a actiunilor trecute, actuale si viitoare din cadrul proiectului “Lessons learned from local energy initiatives”.

Echipa ACMI Vaslui