«Sunt mai multi oameni politici în puscãrii decât oameni de afaceri»

1
234

ionel_constantinStatul roman mentine reglementãri inutile, care aduc costuri suplimentare si pun piedici oamenilor de afaceri, considerã majoritatea celor aflati în structurile de conducere ale societãtilor comerciale din România, care au rãspuns unui studiu realizat de Camera de Comert si Industrie a României si fãcut public de CCIA Vaslui. Fiscalitatea ridicatã, coruptia si abuzurile unor functionari publici sunt în topul nemulutumirilor investitorilor români. Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui, cere “tãierea capetelor” celor care abuzeazã de functiile de control si aplicã sanctiuni de ordinul milioanelor de euro, închizând societãti pe baza unor motive neclare.

Conform realizatorilor studiului, firmele din Romania identifica cinci zone “care sugrumã activitatea economicã si limiteazã dezvoltarea economiei reale si crearea de locuri de muncã”: nivelul foarte ridicat al fiscalitãtii, legislatia care contine multe prevederi inutile, invechite sau impovãrãtoare, incoerenta dintre institutii, inclusiv pentru cã acestea nu au bazele de date corelate, coruptia din administratia publicã si starea precarã a educatiei nationale, care nu reuseste sã pregãteascã specialistii de care are nevoie economia realã. Studiul comandat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei cuprinde o analizã asupra economiei, bazatã pe perceptia clarã a celor care conduc societãti comerciale. Conform studiului, peste 80% dintre firme reclamã legislatia instabilã si nivelul ridicat al fiscalitãtii, urmate de starea infrastructurii rutiere drept aspectele cu cel mai mare impact negativ asupra activitãtii lor. 58% dintre companii considerã cã statul mentine numeroase reglementãri inutile si costisitoare. 63% dintre reprezentantii companiilor cred cã un factor puternic negativ asupra activitãtii lor este reprezentat de coruptia din administratie. De asemenea, un procent similar apreciazã activitatea DNA. 87% dintre companii doresc sã interactioneze cu un singur organ de control, dupã model german. Tot ca solutie este vãzutã si mãsura de reducerea CAS, mai ales de cãtre companiile cu cifra de afaceri de sub un milion de euro. De asemenea, firmele au indicat deschiderea mai mare a bãncilor spre creditare (33%). Camera de Comert si Industrie a Romaniei se bucurã de un nivel ridicat de incredere in randul oamenilor de afaceri chestionati in studiul realizat, cu un prag de incredere de 60%. Sondajul a fost efectuat pe un esantion national reprezentativ de 500 de societãti comerciale, parcur – gand toate tipurile de companii, care a acoperit toate judetele tãrii. Studiul se bucurã de un nivel de incredere 95% si a fost efectuat in perioada 12- 26 martie 2015.

Desele schimbari aduse Codului Fiscal, generatoare de instabilitate

“Agentii economici sunt, in proportie de 57% nemultumiti de nivelul de fiscalitate, iar in proportie de 20%, de legislatia instabilã. Avem un Cod fiscal care se modificã de patru-cinci ori pe an, si normal cã asta genereazã instabilitate. Am fãcut premierului o propunere, iar acesta a promis un Cod fiscal pe termen lung, 8-10 ani, care, dacã va fi introdus, ar putea da o oarecare sigurantã in domeniu. Reglementãrile noi, care mai degrabã mai nãstrusnice, sunt si ele reclamate in proportie de 58%. Marea majoritate a investitorilor asteaptã legi si proiecte de legi clare, consultãri clare la proiectele de legi. Este inadmisibil sã spunem, de exemplu, ani de zile, cã agricultura e o prioritate, dar noi sã nu facem decat import de animale si materii prime, iar tot ce e industrializat sã ne vinã din afarã. Trebuie prioritizate investitiile in productie si turism, pentru cã avem locuri frumoase si am putea ajunge la cel putin cinci milioane de turisti pe an dacã am investi in acest sector”, a spus Ionel Constantin.

Cine greseste, sa plateasca!

Presedintele CCIA Vaslui a subliniat si procentul extrem de mare al celor care, in raport cu institutiile statului, au pus Justitia pe primul loc, dat fiind numãrul mare al problemelor pe care societãtile nu le pot rezolva decat pe cale judecãtoreascã. “În ultimii ani, Justitia a dat solutiile cele mai pertinente, si de aici si nivelul de incredere. În ceea ce priveste aplicarea legilor de cãtre organele de control, sunt multe de spus. Sunt apãrãtorul mediului de afaceri si al investitorilor; nu-i apãr impotriva legilor, dar impotriva abuzurilor, da! Noi trebui sã avem mare grijã ca intr-un judet cu o economie nenorocitã sã nu se aplice amenzi de ordinul milioanelor de euro si sã nu se inchidã societãti. Astfel de amenzi, dacã se justificã, sã fie aplicate gradual. Dacã sanctiunile se dovedesc neclare, vom cere “tãierea capetelor” celor care au dat astfel de sanctiuni. Am ajuns sã credem in Justitie pentru cã unele organe de control abuzeazã si isi fac de cap. Justitia trebuie sã functioneze si in cazul lor. Nu ne putem lãsa cãlcati in picioare. Cerem doar onestitate si corectitudine pentru toatã lumea. Nu putem arunca anatema asupra tuturor oamenilor de afaceri, pentru cã dacã unii produc evaziune fiscalã, altii produc mitã, iar exemplele la nivel national, sunt multe. Au fost evazionati peste 100 de milioane de euro, dar cu sigurantã oamenii de afaceri nu “i-au mancat” singuri, dovadã cã sunt mai multi oameni politici in puscãrii decat oameni de afaceri. Eu chiar cred in eficienta activitãtii DNA si cred cã aceasta va duce la o “curãtire” a societãtii romanesti”, a mai spus Ionel Constantin.

O oportunitate: fabricã de clãpari si jucãrii la Vaslui!

Una dintre cei mai mari societãti de produse din mase plastice din Romania, care activeazã deja cu succes in spatiul european si in India, si-a anuntat intentia de a deschide o fabricã la Vaslui. Este vorba de o firmã care produce clãpari si jucãrii. Dacã planurile acesteia se vor concretiza, aceasta va oferi vasluienilor aproximativ 300 de locuri de muncã. “Astfel de investitii ar putea fi mai numeroase dacã administratiile locale, si nu mã refer la cea din Vaslui, ar oferi mai multe facilitãti investitorilor si mã gandesc atat la facilitãti legate de utilitãti (apã curentã, energie etc.), cat si la facilitãti legate de taxe si impozite”, a spus Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.