Sute de pensii de urmas, la un pas de suspendare

0
203

Peste 1.000 de elevi si studenti din judetul Vaslui nu si-au depus adeverintele scolare pentru a beneficia de pensie de urmas. Desi mâine, 8 octombrie, este termenul final de înregistrare al actelor, din cei 1.587 de beneficiari asteptati la Casa de Pensii, doar 464 au depus dosarele. Pentru tinerii care nu au predat adeverintele, plata pensiei de urmas va fi suspendatã.

Studentii si elevii din judetul Vaslui care beneficiazã de pensie de urmas au cãzut examenul la depunerea adeverint elor scolare. Cu numai douã zile înainte de termenul final de prezentare a documentelor la Casa Judeteanã de Pensii (CJP) Vaslui, doar 464 de elevi si studenti s-au conformat prevederilor legale. Mai exact, 30% din cei 1.587 de elevi si studenti care trebuiau sã depunã adeverinte pentru pensiile de urmas au trecut pe la Casa de Pensii. Într-o primã fazã, persoanelor care nu au depus la termen adeverintele scolare li se va opri plata pensiei pentru luna octombrie. Reluarea la platã se va face în luna urmãtoare prezentãrii adeverintelor scolare prin care se face dovada continuãrii studiilor, cu acordarea retroactivã a drepturilor de pensie suspendate.

Ce cuprinde adeverinta scolara?

Adeverinta la care se anexeazã cuponul de pensie trebuie sã cuprindã, obligatoriu, urmãtoarele elemente: denumirea institutiei de învãtãmânt, numele si prenumele beneficiarului, tipul de învãtãmânt, anul de studiu. Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, dacã sustinãtorul decedat era pensionar sau îndeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Copiii au dreptul la pensie de urmas pânã la vârsta de 16 ani, dacã îsi continuã studiile într-o formã de învãtãmânt organizatã potrivit legii, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãsi vârsta de 26 de ani, pe toatã durata invaliditãtii de orice grad, dacã aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre primele douã situatii. Cuantumul pensiei de urmas, în cazul orfanilor de ambii pãrinti, se stabileste prin însumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupã fiecare pãrinte.

Adeverintele pot fi transmise si prin fax

Depunerea adeverintelor de scolarizare pentru elevii si studentii beneficiari de pensie de urmas se realizeazã dupã urmãtorul grafic: în perioada 16 septembrie 2014 – 8 octombrie 2014 pentru învãtãmântul preuniversitar, iar în perioada 1 octombrie 2014 – 8 octombrie 2014 pentru învãtãmântul universitar. Depunerea documentelor se face la Ghiseul nr. 1 – Stabiliri pensii, de luni pânã joi între orele 8.00 – 16.30 si vineri între orele 8.00 – 14.00. Pentru a evita suspendarea pensiilor de urmas pentru acei copii care nu reusesc, din diverse motive sã prezinte adeverintele de elev/student, în original, mentionãm cã adeverintele pot fi transmise si pe fax (0235313515) sau email (petitii.vaslui@ cnpas.org sau vaslui@cnpas.org ) urmând ca ulterior sã fie prezentate documentele în original. În acest an, în judetul Vaslui sunt înregistratI în total 11.059 de beneficiari de pensie de urmas. Pe segmentul pensiilor de urmas, 9.289 sunt pensii din sectorul de stat, iar 1.770 sunt pensii din sectorul agricol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.