Soarele în exces, inamic al sãnãtãtii

3
154

O veche zicalã spune: «unde nu intrã soarele pe geam, intrã doctorul pe usã». Experienta celor care au stat prea mult în soarele verii contrazice partial întelepciunea popularã. Si asta pentru cã existã numeroase afectiuni agravate sau provocate de temperaturile ridicate si de razele ultraviolete (UV).

Soarele poate fi considerat un foarte bun prieten al omului. Activitatea desfãsuratã la lumina zilei creeazã reactii în interiorul fiecãrui om în parte, reactii ce asigurã o supravietuire în conditii mai bune, cu randament si sãnãtate. Cu toate acestea, soarele poate face si rãu. Acest lucru se întâmplã doar în momentul în care expunerea la soare este necontrolatã si în exces, adicã atunci când nivelul radiatiilor ultraviolete si/sau al radiatiilor infrarosii depãseste limitele accesibile si acceptate de cãtre medici ca fiind bune pentru piele si pentru organism în general. Astfel, un nivel de raze ultraviolete peste nivelul de opt începe deja sã devinã primejdios atât pentru piele, cât si pentru alte zone, cum ar fi de pildã ochiul, corneea, retina.

Alergia solara

Una dintre manifestãrile expunerii în exces la soare este alergia solarã. Acest tip de alergie se poate manifesta clinic prin mai multe forme. Potrivit prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, „cea mai banalã este urticaria, acele plãci eritematoase, supraînãltate, care se aseamãnã cu leziunile lãsate de o urzicã ce a venit în contact cu pielea. Expunerea intempestivã la radiatiile ultraviolete si/sau radiatiile infrarosii poate declansa sau poate reactiva episoade de urticarie solarã. Mai blândã, în sensul cã nu apar leziuni cutanate supraînãltate cu aspect de leziune urticarianã ar fi mâncãrimea sau pruritul solar“. Pe lângã aceste douã probleme, existã un numãr mare de suferinte cutanate sau sistemice care sunt declansate, întretinute sau agravate de expunerea la radiatiile ultraviolete.

Lupusul eritematos

O altã afectiune cauzatã de expunerea excesivã la soare este boala autoimunã numitã Lupus eritematos. Aceasta este declansatã ca episod evolutiv sau este întretinut sau actualizat de expunerea la radiatiile ultraviolete. Prin urmare, pacientii cu Lupus eritematos, indiferent cã e formã cronicã, acutã sau sistemicã, nu au voie sã se ducã la mare, la strand, sã se expunã la radiatii ultraviolete. De asemenea, acestor persoane le este interzis sã meargã la solar. Pe de altã parte, organismul uman nu diferentiazã sursa radiatiilor ultraviolete, fie aceasta naturalã sau artificialã. Important de avut în vedere este nivelul de energie pe care organismul îl absoarbe si care, în unele cazuri, poate face rãu.

Melanomul malign – o forma grava de cancer

În categoria afectiunilor cauzate de expunerea neadecvatã si prelungitã la soare intrã si melanomul malign, care este, poate, una dintre cele mai grave forme de cancer, nu numai dintre cancerele cutanate. „Este vorba de alunitele care sunt supuse traumatismului iritativ prin radiatii infrarosii sau ultraviolete. Aceste celule, care au potential de multiplicare, se multiplicã anormal si îsi consumã gazda. Prin urmare, utilizarea unor creme fotoprotectoare, cu un coeficient mare de protectie, reprezintã de departe factorul protectiv cel mai important. Toti vom fi „beneficiari“ ai efectelor nocive ale radiatiilor ultraviolete si infrarosii, iar aceste efecte nu se manifestã imediat. Dacã pentru urticaria solarã, pentru pruritul solar efectele negative le vedem imediat, dacã pentru xerodermie, acea uscãciune excesivã a pielii sub actiunea razelor infrarosii si ultraviolete, de asemenea constatãm efecte imediate; efectele neplãcute, cangerigene ale radiatiilor ultraviolete apar mai târziu. Paradoxul este cã la 45 – 50 de ani plãtim polita pentru radiatiile ultraviolete pe care le-am acumulat pânã la vârsta de 25 de ani. În afarã de melanomul malign, si alte cancere cutanate pot fi induse de expunerea intempestivã la radiatii ultraviolete. Sunt cunoscute epitelioamele bazocelulare, care, de asemenea, recunosc în etiopatogenia lor factorul prin radiatie ultravioletã si/ sau infrarosie“, spune prof. univ. dr. Ioan Nedelcu.

Patologia generala necutanata în care expunerea la soare e interzisa

Prof.univ. dr. Ioan Nedelcu a atras atentia cã existã si patologie generalã necutanatã în care expunerea intempestivã la radiatii ultraviolete nu este permisã. „De pildã, fetele care au mastozã fibrochisticã nu au voie sã se ducã la plajã. Nici fetele care au ovar chistic nu trebuie sã stea la plajã, deoarece, de obicei, ziua e o anumitã productie hormonalã si pot dezvolta episoade evolutive de acnee tardivã impresionantã sau fac pilozitate excesivã. De asemenea, dacã avem un pacient în vârstã, cardiopat, nu-l vom lãsa sã se ducã la plajã sau la soare. Un hipertensiv nu are ce sã caute la soare, un pacient de vârsta a treia nu se va plimba prin soare pentru cã la el se însumeazã cardiopatia, hipertensiunea, deshidratarea. 50% dintre pacientii în vârtsã de 60 si de peste 60 de ani care au suferit o internare pentru deshidratare mor în anul urmãtor, deci ne asumãm niste riscuri fantastice. Pacientii cu cancere nu este bine sã se expunã la radiatie ultravioletã excesivã. De asemenea, existã o serie de afectãri neurologice si neuropsihiatrice în care expunerea la radiatie ultravioletã nu este permis fãrã o curã heliomarinã, care este un climat excitant, si de multe ori acest tip de climat nu face bine la patologia neurologicã sau neuropsihicã“, a mai declarat medicul dermatolog.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.