Doi copii, victime ale drogurilor si convingerilor «mistico-religioase» ale pãrintilor

1
460

Caz socant într-o familie din Bârlad. Instanta vasluianã a dispus scoaterea din mediul familial a doi copii minori, unul în vârstã de doi ani si jumãtate, celãlalt, cu un an mai mic, dupã ce Protectia Copilul a descoperit cã tatãl consuma substante halucinogene si fãcea frecvent scandal, în timp ce mama îi neglija sistematic pe micuti. De o lunî de zile, nici Politia nu reuseste sã le dea de urmã adultilor neglijenti, care trãiesc «într-o lume a lor». Nici copiii nu sunt de gãsit; se bãnuieste cã pãrintii i-ar fi ascuns în vreo mãnãstire din tarã. În acest caz, s-a emis o ordonantã presedintialã de cãtre Tribunalul Vaslui.

Atunci când religia este asociatã cu consmul de medicamente sau efect halucinogen, consecintele nu pot fi decât devastatoare. Este concluzia la care au ajuns judecãtorii Tribunalului Vaslui, care au emis, acum aproape o lunã, o ordonantã presedintialã pentru scoaterea din familie a doi frati – fatã si bãiat – care provin, culmea, dintr-o famlilie respectabilã din Bârlad. Magistratii s-au pronuntat dupã ce au analizat în amãnunt rezultatele anchetelor sociale desfãsurate la familia în cauzã. Astfel, în cauzã, judecãtorii au constatat cã pãrintii minorilor au o familie „care se bazeazã pe valori si convingeri mistico-religioase, adultii fiind în permanentã în stare de suspiciune, confuzie cu privire la mentinerea unor relatii statornice de convietuire, în contextul consumului de substante halucinogene – asa cum rezultã din rapoartele de consiliere/evaluare psihologicã. (…) Climatul socio-familial al adultilor a fost bazat pe incertitudine, instabilitate, în contextul absentei din familie, respectiv plecarea numitului … (pãrintele copiilor, n.r.), în diferite mãnãstiri, cu motivatii subiective, cu elemente interpretative psihotice de a se cãlugãri. Aceeasi coduitã oscilantã este evidentiatã si asupra numitei … (mama copiilor, n.r.)“. Tot în urma evaluãrilor specialistilor, instanta care a emis ordonanta si-a mai însusit si urmãtoarea constatare: „Pe fondul consumului de substante halucinogene (Depakine, Rivotril, Ciprlex, Coaxil), tatãl devine violent, atât în familie, cât si în societate. (…, motiv pentru care, n.r.) se retine faptul cã, împotriva numitului, sunt în lucru la Politia Bârlad dosare penale în care sunt efectuate cercetãri sub aspectul sãvârsirii infractiunii de lovire si alte violente“. Politia cautî familia dispîrutî De pe data de 16 iulie, când magistratii Tribunalului Vaslui au emis ordonanta în cauzã, care are titlu definitiv si executoriu, fãrã somatie si fãrã trecerea unui termen, cei doi adulti au dispãrut de la domiciliu cu tot cu copii. De atunci, politistii din Bârlad îi tot cautã, pentru a pune în executare actul judecãtoresc. „Pe 6 iunie 2014, noi am adresat o solicitare cãtre Protectia Copilului referitoare la eventuale pericole existente în familie, pentru a se face o anchetã în vederea luãrii unor mãsuri de protectie fatã de minori. Dupã ce s-a pronuntat instantã, imediat am demarat unele verificãri pentru a afla locul în care se aflã pãrintii si copiii. În momentul în care vor fi identificati, vom asigura tot sprijinul pentru punerea în aplicare a hotãrârii instantei de judecatã“, a declarat comisar-sef Vasile Chelaru, seful Politiei Bârlad.

Concluzia Protectiei Copilului: parintii nu se pot ocupa de copii!

Ionel Bãtianu, specialist în cadrul Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui, s-a ocupat de acest caz si a constatat cã minorii trebuie scosi cât mai grabnic din mediul familial si dati cel putin în grija mãtusii materne, dacã nu chiar preluati de asistenti maternali. „În urma sesizãrii politistilor, am demarat o anchetã în urma cãreia am stabilit cã pãrintii nu se pot ocupa de cei doi minori. În acea familie au loc evenimente legate de violentã, neglijare afectiv-emotionalã, iar copiii asistã la diferite scene produse de un membru al familiei, cunoscut cu afectiuni psihice. În prezent, copiii se aflã în atentia institutiei noastre, dupã ce instanta a dispus instituirea mãsurii de protectie/plasament în regim de urgentã. De la data pronuntãrii instantei copiii nu au mai fost identificati la domiciliu si se depun toate eforturile pentru identificarea lor“, a declarat Ionel Bãtianu. În ciuda faptului cã, potrivit unor alte constatãri ale specialistiilor, „dezvoltarea fizicã si psihicã a copiilor este grav periclitatã de familie“ (minorii locuind alãturi de pãrinti într-un apartament cu trei camere în care mai domiciliazã si bunica maternã, care este recunoscutã cu afectiuni psihice), unii vecini spun cã nu au observat nimic neobisnuit în familie. Oamenii mai spun cã nu au auzit niciodatã scandaluri, familia pãrea foarte linistitã, iar copiii, îngrijiti. Ce-i drept, mai multi vecini au recunoscut si faptul cã pãrintii minorilor pãreau, câteodatã, destul de „ciudati“. Alti cunoscuti sustin, în schimb, cã, pe fondul depresiilor cauzate de consumul de halucinogene, tatãl chiar fi încercat sã îsi ia viata de fatã cu cei doi copiii ai sãi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.