Ce analize ne «spun» dacã avem probleme cu ficatul

0
1821

Analiza relevantã pentru functia ficatului este transaminaza glutam piruvicã (TGP), fecvent mentionatã în ultima vreme ca aminotransferaza alaninã (ALAT). Alãturi de aceasta, importante pentru evaluarea functiei ficatului sunt si valorile bilirubinei, dar si ecografia abdominalã.

TGO – transaminaza glutamicã oxaloaceticã nu este relevantã pentru o boalã hepaticã; este mai degrabã relevantã pentru infarctul miocardic sau atunci când muschii suferã. Relevantã pentru functia ficatului este transaminaza glutam piruvicã (TGP), fecvent mentionatã în ultima vreme ca aminotransferaza alaninã (ALAT). În ultima perioadã, în limbajul medical si ca si prescurtare internationalã, este corect sã se foloseascã ALAT în loc de TGP. Rezultatele acestei analize pot semnala dacã este în suferintã celula hepaticã – hepatocitul – “celula de aur a ficatului”. Bineînteles, alãturi de ALAT, functia ficatului în general poate fi evaluatã si în functie de valoarea bilirubinei. Dar, atentie: blirubina poate sã creascã si în alte afectiuni. De exemplu, în bolil ale cãilor biliare – pietre la fiere, icter mecanic etc. Ne confruntãm frecvent cu pacienti în vârstã care ajung la noi cu icter, bãnuindu-se o hepatitã viralã acutã. Dar, de fapt, cel mai adesea, în astfel de situatii este vorba de probleme ale cãilor biliare sau probleme legate de pancreas si nu de o suferintã a ficatului din cauza unei hepatite acute. Subliniez cã pentru a se ajunge la un diagnostic corect, nu este suficient sã luãm în calcul doar valorile crescute ale ALAT si ale bilirubinei. Trebuie evaluate si datele clinice, trebuie fãcutã o anamnezã a stãrii pacientului. În plus, foarte importante sunt investigatiile imagistice, în spetã ecografia abdominalã. Aceasta poate releva dimensiunile ficatului, aspecte ale acestuia, procese înlocuitoare de spatiu – tumori, dar si existenta unor obstacole – pietre la fiere – sau probleme cu pancreasul. Repet: alãturi de rezulatele analizelor si date despre simptomatologia pacientului, ecografia abdominalã poate completa tabloul si poate conduce spre un diagnostic corect”, explicã dr. Carmen Manciuc, directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase Iasi.

Hepatita B

Cresterea ALAT si a bilirubinei pot sugera existenta unei hepatite virale acute. Mai ales pentru Hepatia B care este surprinsã în faza acutã mai frecvent decât hepatita C. Bineînteles, dacã existã suspiciunea de hepatitã viralã acutã – ALAt si bilirubina mãritã, ficatul mãrit plus simptome specifice hepatitei acute – trebuie efectuate analizele pentru anticorpii pentru hepatitã B si C. Medicul specialist este cel care poate interpreta si corela rezultatele analizelor cu tabloul clinic si investigatiile imagistice. În plus, dacã se bãnuieste o hepatitã, trebuie discutat cu pacientul si vãzut dacã a existat un context epidemiologic propice pentru transmiterea virusului. Atentie, este putin probabil sã fie vorba de o transfuzie de sânge sau de utilizarea de instrumentar medical în cadrul unui spital. În ultima vreme, în spitale se acordã o atentie deosebitã acestor aspecte. În discutia cu pacientul trebuie avute însã în vedere alte eventualitãti: piercing, manchiurã, pedichiurã, administrarea de droguri intravenos si, nu în ultimul rând, contact sexual neprotejat. Pentru cã atât hepatita B cât si hepatita C sunt boli de transmitere sexualã.

Senzatia de durere si plenitutidine, cauzata cel mai adesea de problemele biliare

Adeseori, se doreste efectuarea unor analize si investigatii pentru ficat, persoanele în cauzã sustinând cã “le doare ficatul”. Atentie, însã: ficatul nu doare decât foarte rar. Doar când existã o distensie rapidã a capsulei hepatice – hematoame subcapsulare sau tumori explozive – situatii mai rar întâlnite. Ceea ce doare si disconfortul apãrut pot fi cauzate de unghiul hepatic colonic, relevant pentru o boalã digestivã – o colitã, de exemplu. Sau, frecvent în cazul femeilor, poate fi vorba de o colicã biliarã. Simptomele apar mai ales dupã prânzuri mai copioase, mai grase. Mai mult, pot apãrea si migrenele biliare – cefalee ( durere de cap), stare de greatã, uneori cu vertij. Senzatia de durere si plenitudine pe care pacientul o “percepe” ca si “durere în zona ficatului” este datã de fapt de bilã. Medicul de familie este cel care îndrumã pacientul, îi recomandã analizele, investigatiile necesare sau îl trimite la specialist.

Ficatul marit

Atunci când alãturi de rezultatele mãrite ale ALAT si ale bilirubinei, la examenul ecografic se depisteazã si ficatul mãrit, trebuie exclusã o hepatitã viralã. Si atunci se poate vorbi de steatozã hepaticã, adicã încãrcarea grasã a celulei hepatice – ficatul gras. Steatoza hepaticã poate fi depistatã la cei care consumã alcool în cantitãti mari, dar si la persoanele obeze. În cazul obezitãtii, toate organele interne pot fi încãrcate cu grãsime, si atunci si ficatul este mai mare. De asemenea, tot pentru ficatul mãrit si analizele hepatice nu mult peste normal, nu trebuie uitate problemele biliare: dacã bila nu functioneazã bine, aceastã disfunc- tionalitate se reflectã si asupra ficatului. Dacã apar probleme cu bila si acestea persistã, în timp, si ficatul suferã. Atunci când vorbim de mãrirea ficatului din cauza consumului mare de alcool, a obezitãtii sau a problemelor cu bila, acestea pot fi rezolvate în general printr-un regim de viatã sãnãtos: fãrã consum de alcool, trebuie evitate pe cât posibil prãjelile sau grãsimile, trebuie tinutã o dietã pentru scãderea în greutate, plus programul normal de muncã si odihnã, cu respectarea celor opt ore de somn pe zi. Iar pentru problemele cãilor biliare trebuie consultat un specialist, în unele cazuri fiind recomandatã operatia de eliminare a pietrelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.