Doar 731 de tineri din judetul nostru conduc o afacere

0
231

Doar 10% din patronii vasluieni au vrste pn la 29 de ani. Lipsa tinerilor antreprenori din economia judetului este evident, dac ne raportm la cifra “btrnilor” care conduc o afacere. La sfrsitul lunii martie, 11,93% din totalul sefii de firme aveau peste 60 de ani. Din nefericire, tinerii vasluieni au dat rateuri serioase si n cadrul altor programe care finanteaz debutul n business.

Tinerii din judetul Vaslui privesc cu mare reticient deschiderea unei afaceri. La sfrsitul lunii martie, doar 731 dintre patronii vasluieni aveau vrsta de pn la 29 de ani. Raportat la numrul persoanelor mputernicite ce reprezint persoanele juridice active, administratorii de societti de pn la 29 de ani sunt n procent de numai 10,83%. La polul opus, sefii de societti comerciale cu vrsta de peste 60 de ani totalizeaz un numr de 805 persoane, respectiv 11,93% din numrul total de persoane mputernicite, care este de 6.745. Segmentul de vrst care cumuleaz cei mai multi patroni este cuprins ntre 40 si 49 de ani. Potrivit datelor Registrului National al Comertului, nu mai putin de 1.972 persoane din aceast categorie de vrst conduc operatori economici, ceea ce nseamn un procent de 29,23%. Pe tronsonul de vrst cuprins ntre 30 si 39 de ani sunt 1.710 persoane mputernicite (25,34%), iar pe categoria de vrst ntre 50 si 59 de ani sunt activi 1.529 de sefi de firme (22,66%).

Studentii, repetenti la afaceri

Lipsa apetitului tinerilor vasluieni pentru afaceri este evident si n cadrul unor proiecte care finanteaz afacerile tinerilor antreprenori. Din cele 405 firme nfiintate de studenti, care au beneficiat de prevederile HG nr. 166/2003, un numr de 160 societti au fost deja radiate din Registrul Comertului. Practic, n prezent, mai sunt n functiune si n alte stri numai 245 de firme. Studentii care s nfiinteze propria afacere beneficiaz de o serie de scutiri de la plata taxelor si tarifelor pentru operatiunile de nmatriculare la Registrul Comertului, precum si taxele si tarifele pentru autorizarea functionrii comerciantilor, solicitate la constituire. Tot pentru a deveni buni ntreprinztori, studentii nu pltesc la administratia public local taxele pentru obtinerea autorizatiei de desfsurare a unor activitti economice n mod independent

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.