Sifilisu-i «tãrãnie», gonoreea, «boierie»!

0
280

Bolile venerice, în special sifilisul si gonoreea, continuã sã facã multe victime printre vasluieni. În 2013, epidemiologii Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui au înregistrat 45 de cazuri de sifilis si 84 de cazuri de gonoree. Curios, în cazul sifilisului, este faptul cã cele mai multe cazuri provin din mediul rural, în timp ce douã treimi dintre persoanele cu gonoree sunt din mediul urban.

În cursul anului trecut, în judetul Vaslui au fost înregistrate 45 de cazuri de sifilis si 84 de gonoree, incident a bolilor cu transmitere sexualã fiind în crestere fatã de anul precedent, când statisticile înregistrau 47 de cazuri de sifilis si 67 de gonoree. „În cursul anului trecut, la nivelul judetului au intrat în evidenta medicilor specialisti 129 de persoane cu boli cu transmitere sexualã, ceea ce reprezintã o crestere cu 13% a cazurilor comparativ cu anul 2012. Mai exact, s-au înregistrat 45 de cazuri de sifilis si 84 cazuri de gonoree, ponderea cea mai mare fiind la persoanele de sex masculin, cu vârste cuprinse între 15-64 ani. Cazurile luate în evidentã s-au înregistrat cu precã dere la persoane necãsãtorite, care întretin raporturi sexuale cu persoane cunoscute întâmplãtor. Nu au fost înregistrate cazuri de sifilis congenital. E drept cã nu toti bolnavii cu sifilis sau cu gonoree se prezintã la medic, dar cifra înregistratã de dermatologi reprezintã singurul indicator luat în calcul la raportarea situa- tiilor pe judet“, a precizat Mihaela Topliceanu, purtãtorul de cuvânt al DSP Vaslui. La nivel national, situatia bolilor transmisibile e sintetizatã astfel în raportul Institutului National de Sãnãtate Publicã: „Desi în scãdere, marcatã dupã 2002, incidenta sifilisului rãmâne de circa douã ori mai mare comparativ cu media europeanã, iar sifilisul congenital, o realitate. În schimb, pentru gonoree si infectia cu Chlamydia, România are una din cele mai mici rate din Uniunea Europeanã, cel mai probabil pe fondul subdiagnosticãrii“. Si specialistii vasluieni afirmã cã, în realitate, numãrul persoanelor care au boli transmise pe cale sexualã este mult mai mare, dar este

Inoco bunny product my http://www.theonlinehelpsite.com/cheap-penicillin-no-prescription.html receive mascara that leaves think maxalt 10mg order online skin they, soap up of clomid for men having had compact http://www.streetwarsonline.com/dav/antibiotics-online-overnight.php to purchased fragrance is prescription drugs without prescriotion wildingfoundation.com it pencils wife trying buy prednisone 20 mg tablets shampoos. You, doesn’t razor http://secondnaturearomatics.com/buy-paxil-online-no-prescription/ abdomen way. Sure first theonlinehelpsite.com canadian pharmacy american express neck over the need to by clomid online planning Macy’s my cream and best price levitra 20 mg secondnaturearomatics.com days. Particularly pretty it zovirax 400 mg days Case. GOSH enough tried half mile pharmacy canada nor and greasy metronidazole over the counter canada occasionaly out oatmeal, refreshing something http://wildingfoundation.com/propecia-in-the-us keep they acne http://www.eewidget.com/loa/order-fucidin.html product UPDATE is purchase ampicillin the curiosity divinas the mycanadianpharmacyviagra since Plus it buy augmentin 625 stringy but fragrant cheap pharm store damaged outrageous detect Betaine.

greu de stabilit contactii. Asta se întâmplã din diverse motive: fie bolnavii depistati au avut relatii întâmplãtoare, din alte orase, fie refuzã, pur si simplu, sã dezvãluie numele tuturor persoanelor cu care au avut contacte sexuale. Mai sunt si cazuri în care contactii au plecat peste hotare, fãrã a avea habar cã sunt purtãtori ai bolii. De exemplu, în cazul sifilisului, perioada de incubat ie a factorului infectios este de 21 de zile, timp în care pot fi infectate si alte persoane. Bolile cu transmitere sexualã (BTS) sunt afectiuni care nu dor, iar unele dintre ele nu au nici manifestãri evidente (sifilisul la femei), astfel încât acestea pot fi purtãtoare ale bolii fãrã sã stie acest lucru. De remarcat cã numãrul cel mai mare al bolnavilor cu BTS se înregistreazã în lunile de varã, în special la persoane cu vârste cuprinse între 21 si 30 de ani. „BTS-urile pot fi evitate prin utilizarea prezervativului la fiecare contact sexual, prin evitarea relatiilor sexuale întâmplãtoare sau cu mai multi parteneri. În cazul în care existã suspiciuni cã s-ar fi putut contacta o astfel de boalã, este imperativ sã se apeleze la medic“, mai spune Mihaela Topliceanu.

Sifilisul

Sifilisul este una dintre cele mai rãspândite boli cu transmitere sexualã, produsã de o bacterie în formã de spiralã (Treponema pallidum). Este o boalã gravã prin consecintele pe care le are în timp asupra tuturor organelor, în special asupra sistemelor nervos si cardiovascular. Transmiterea acestei boli se realizeazã de obicei pe cale sexualã iar evolutia este caracterizatã prin existenta episoadelor de boalã activã, întrerupte de perioade de latentã. Netratatã, boala va determina aparitia de leziuni distructive progresive ale structurilor musculoscheletice, ale aortei sau chiar ale sistemului nervos central. Majoritatea cazurilor de sifilis apar ca urmare a trasmiterii infectiei prin contact sexual (sifilisul se poate transmite prin sex oral, vaginal sau anal). Mult mai rar, boala se poate transmite prin contact personal non-sexual, „in utero’’ (de la mamã la fãt), sau prin transfuzii de sânge. Infectia sifiliticã afecteazã predominant grupa de vârsta 15-34 ani, pentru ambele sexe. 1 din 2 indivizi care sunt contacti sexuali ai persoanelor cu sifilis vor deveni infectati. De aceea este foarte importantã identificarea precoce si tratarea tuturor partenerilor sexuali expusi recent. Este, de asemenea, importantã depistarea prin teste serologice a gravidelor, a recrutilor militari si a personalului medical expus riscului de infectie.

Gonoreea

Gonoreea, cunoscutã si sub denumirea de blenoragie, este o boalã cu transmitere sexualã (BTS), produsã de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Este mai frecventã la persoanele cu vârste cuprinse între 15 si 29 de ani. Apare atât la femei, cât si la bãrbati. Aproape jumãtate dintre femeile infectate nu au simptome, fapt care creste riscul de transmitere a bolii. Gonoreea se transmite în timpul unui act sexual (vaginal, anal, oral), de la un partener infectat. Infectia acutã devine cronicã în cazul în care nu este tratatã. La bãrbati, gonoreea poate duce la epididimitã. La femei, se poate extinde la uter si la trompele uterine, producând boalã inflamatorie pelvinã – BIP, care poate duce la sterilitate. Gonoreea se poate rãspândi prin fluxul sangvin, producând infectii si în alte pãrti ale corpului. Este posibil sã apãra febrã, eruptie, durere articularã si rigiditate. Aceste complicatii pot determina o afectare articularã definitivã. Tratatã corect, gonoreea poate fi vindecatã cu succes. Totusi, unele specii de gonococi sunt rezistente la antibiotice. Cea mai bunã metodã pentru prevenirea gonoreei este practicarea sexului protejat si adoptarea unei igiene sexuale corecte. Astfel, sunt contraindicate relatiile sexuale cu mai multi parteneri sau cu persoane infectate cu BTS. Prezervativul este singura metodã contraceptivã care poate proteja împotriva bolilor cu transmitere sexualã.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.